Læsetid: 2 min.

Thor gør grin med EU's klimapolitik

'Kejserens nye klæder' er Thor Pedersens beskrivelse af EU's fælles målsætning om at sænke udslippet af drivhusgasser. Stik imod Foghs nye 'grønne' udspil
29. september 2006

Selv om statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) netop er sprunget ud som miljøforkæmper (se faktaboksen, red.), så er VK-regeringens top angiveligt internt splittet om betydningen af den globale opvarmning og muligheden for at gøre noget ved problemet.

Det viser et hidtil hemmeligholdt brev fra finansminister Thor Pedersen (V) til sine ministrekollegaer, hvor han beskriver EU's klimapolitik som "Kejserens nye klæder".

" Selv om jeg ved, at det er politisk ukorrekt, tilsiger min samvittighed mig at rundsende vedlagte til fordybelse/fordømmelse," skriver Thor Pedersen den 17. marts 2005 i brevet stillet "til medlemmerne af regeringen".

Det, som finansministeren beder regeringsmedlemmerne om at læse, er et debatindlæg af Simon Espersen fra Copenhagen Institute samme dag i Jyllands-Posten. Overskriften er "Hysterisk klimapolitik", og Simon Espersen kritiser bl.a. EU og Kyoto-aftalens målsætning om at sænke de såkaldte drivhusgasser med henvisning til, at "ideen om menneskets indflydelse, når det gælder klimaforandringer, er, som den fremtræder i medierne, derfor også vildt overdrevne".

Samtidig har Thor Pedersen vedhæftet et papir om EU's klimapolitik, hvor der blandt andet opstilles grænser for, hvor meget klodens gennemsnitlige temperatur bør stige.

EU fremhæver, at FN's Klimapanel (IPCC) anbefaler, at udledningen af drivhusgasser reduceres med 50 procent i 2050. Den centrale passage, hvor den maksimale grænse for varmestigningen på to grader celsius omtales, er understreget af finansministeren. Under EU-papiret har Thor Pedersen i håndskrift tilføjet:"Kejserens nye klæder" i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag!

Det er Copenhagens Institutes direktør, Chresten Anderson, som har fået aktindsigt i Thor Pedersens brev. Han mener, at det afslører intern uenighed i VK-regeringen om klimapolitikken.

Vigtig aktindsigt

"Det er vigtigt, at det her kommer frem. Det beviser, at der ikke er enighed i regeringens top, og at der er nogle, som ved, at EU og Danmarks klimapolitik mere handler om pr end om realiteter. Det handler om, at man vil handle bare for at vise handling, selv om det ikke hjælper. Det er det, som Thor Pedersen godt vil sige til de interesserede i regeringen: Han tør bare ikke sige det udadtil," siger Chresten Anderson.

Finansministeren bekræfter selv i et skriftlig svar til SF's miljøordfører, Anne Grete Holmsgaard, at han rundsendte det pågælde brev til sine kollegaer.

"Jeg finder, at fordybelse er en fremragende menneskelig egenskab til anvendelse især før fordømmelse," skriver Thor Pedersen i et kortfattet svar.

Anne Grete Holmsgaard kalder finansministerens indlæg i miljødebatten for "useriøs".

"Thor Pedersen følger overhovedet ikke med i, hvad der foregår i miljøpolitikken. Han tænker kun på sin ideologi, og den globale opvarmning skal tales væk, og der skal ikke gøres noget i Danmark. Desværre er finansministeren udtryk for en del af VK-regeringen. I stedet for videnskabelige artikler så mener han, at fordybelse er at læse useriøse læserbreve. Thor Pedersen kender ikke begrebet fordybelse," siger Holmsgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her