Læsetid: 2 min.

Thor P. undsiger V-ordfører

Finansminister Thor Pedersen (V) finder det 'beklageligt', hvis befolkningen tror, at øget brugerbetaling er regeringens politik. Det er det ikke, siger han
23. september 2006

Endnu engang må en af Venstres liberale løver finde sig i at blive sat på plads af partitoppen efter at have meldt ud på tværs af regeringens politik. For nylig blev Venstres finansordfører, Peter Christensen, banket på plads efter meldinger om skattelettelser og ulighed, og nu fejer finansminister Thor Pedersen partiets kommunalordfører af banen.

Leif Mikkelsen mener, at danskerne selv skal være med til at betale for service som f.eks. lægebesøg, børnepasning og biblioteker. Men øget brugerbetaling er overhovedet ikke regeringens politik, lyder beskeden fra finansministeren:

"Jeg kan sige klokkeklart, at øget brugerbetaling overhovedet ikke indgår i den måde, vi tænker økonomi og finanspolitik på. Det er ikke regeringens politik," siger Thor Pedersen til Ritzau.

Dermed undsiger han kommunalordfører Leif Mikkelsen, der i fredagens Information sammen med formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin (V), foreslår mere debat om for eksempel brugerbetaling.

"Sundhedsområdet er oplagt at tage fat på. Brugerbetaling på lægebesøg reducerer lægebesøgene ret kraftigt. Her kan man sikre, at borgerne ikke misbruger systemet og går til lægen for underholdningens skyld. Det kunne også sagtens være på biblioteks- eller børnepasningsområdet. Mange forældre vil gerne give mere for at få deres børn passet," sagde Leif Mikkelsen til Information i går.

Beklageligt

Men hverken Venstres politiske ordfører, Troels Lund Poulsen, eller finansministeren vil bruge et sekund på den diskussion.

"Det er sikkert rigtigt i økonomisk teori, at hvis man gør noget dyrt, så ville flere fravælge det. Men jeg siger blot, at det indgår ikke i regeringens måde at tænke på. Det indgår ikke i vores overvejelser, at borgerne skal betale mere for at finansiere velfærd," siger Thor Pedersen, der finder det "beklageligt", hvis Leif Mikkelsens udtalelser bliver taget som et udtryk for regeringens politik.

"Men vi lever i et frit samfund, og jeg mener, at Leif Mikkelsen har den samme ret til at ytre sig, som vi andre har om Muhammed. Men det her er ikke regeringens politik. Det er det ansvar, ordførere altid har; at man ikke siger noget, som kan misforstås," siger Thor Pedersen.

Kommunalordførerens udmeldinger får også oppositionen til at lugte blod i forhold til at angribe regeringen for nedskæringer i velfærden.

"Det er simpelthen et grundlæggende angreb mod vores velfærdssamfund at lægge skat på sygdom. At mennesker går til læge for at blive underholdt, er et af de mest absurde synspunkter, der længe er blevet fremført i samfundsdebatten," siger SF's formand, Villy Søvndal. Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, er på samme linje.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu