Læsetid: 3 min.

Thorning under beskydning i afslutningsdebat

2. juni 2006

Tegninger, plejehjem og skattestop var omdrejningspunkter i gårsdagens afslutningsdebat i Folketinget. Helle Thorning-Schmidt blev angrebet fra både venstrefløj og de radikale, mens DF-ordfører fortalte anekdoter

"Kom dog hjem. Er det ikke sådan, I plejer at sige?" Opfordringens afsender var den radikale næstformand, Margrethe Vestager - adressaten Helle Thorning-Schmidt. Den socialdemokratiske formand måtte ved gårsdagens afslutningsdebat i Folketinget lægge ører til skarp kritik for såvel skattestop som velfærdspolitik.

"Kan vi forvente, at Socialdemokraterne vil skrive skattestoppet ind i sit partiprogram, eller er der et spinkelt håb om, at I vil komme til fornuft?" spurgte skatteordfører, Poul Erik Christensen (R).

Socialdemokraterne bakker skattestoppet op med tre tilføjelser om at lukke skattehuller, indføre takststop på kollektiv trafik og børneinstitutioner samt at give lejerne billigere lån i til byggeri i landsbyggefonden. Og netop hensynet til lejere i almenboliger står højt på den socialdemokratiske prioriteringsliste, understregede S-formanden.

"Problemet er ikke, at danskerne betaler for lidt i skat. Problemet er, at regeringen holder på pengene. Jeg kan forstå, at de radikale pludselig er meget optagede af at brandbeskatte boligejerne," sagde en tydelig ærgerlig Helle Thorning-Schmidt med henvisning til, at partierne gik sammen til valg på et skatteloft.

"Der er lige så meget brandbeskatning i de radikales skatteudspil, som der er selvkritik i statsministerens tale," skød Vestager tilbage. Helle Thorning-Schmidt brugte sin anden afslutningstale som partiformand til at plædere for en bedre offentlig service.

"VKO må erkende, at man ikke kan forlange det hele, hvis man kun vil betale det halve," lød det fra S-formanden.

Reaktioner på en tegning

Ordførerne faldt over hinanden i kampen om at love bedre forhold i ældreplejen. Anders Fogh Rasmussen afviste, at regeringen har sparet på det offentlige, og betonede, at ældreområdet i år tilføres en halv milliard. Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl fremsatte forslag om at forpligte regeringen på at sikre bedre betingelser på området i forhandlingerne med kommunerne. Finansordføreren indledte sin tale med en fortælling om, hvordan han tacklede en Christiansborg-rundvisning af en skoleklasse, der snakkede lige rigeligt undervejs.

"Jeg tog et stykke papir og begyndte at tegne. Der blev mere og mere stille. Jeg viste dem tegningen, der forestillede en mand. De spurgte, hvem det var. Det ved jeg ikke, sagde jeg. Det er bare en tegning af en mand. Så krøllede jeg tegningen sammen. Nu var der helt stille i gruppen."

Thulesen Dahl brugte anekdoten som en beskrivelse af, hvilken overreaktion en tegning kan fremkalde, og uddelte ros til stats-ministeren og smæk til Socialdemokraterne i deres håndtering af Muhammed-krisen.

SF's formand Villy Søvndal tog ordet. Han havde sin helt egen forståelse af anekdoten om tegningen.

"Jeg troede, at det var listen med valgløfter fra Dansk Folkeparti, hr. Kristian Thulesen Dahl talte om. At det var den, han rev itu, og at børnene blev tavse af forundring over, om man virkelig bare kunne det. Jeg tror faktisk, at hele Danmark er forundret," lød det fra Søvndal, som mindede om, at DF havde garanteret vælgerne, at partiet ikke ville lægge stemmer til en efterlønsreform.

Alt i alt foregik debatten dog i en afdæmpet tone. Hensynet til de igangværende forhandlinger gik forud for stridighederne mellem Socialdemokraterne og regeringen, hvor både Anders Fogh og Helle Thorning-Schmidt talte for at finde et forlig i forhandlingerne.

"Måske kunne det umiddelbart føles bekvemt at stå af. Læne sig tilbage og nyde, at det går ualmindeligt godt i Danmark netop nu. Men så let går det ikke," lød det fra statsministeren.

Sædvanen tro havde alle parter været i avisarkiverne efter citater, der kunne anvendes som pisk til modparten. Således blev Helle Thorning-Schmidt konfronteret med citater fra Mogens Lykketoft og Jeppe Kofod, der henholdsvis angreb og forsvarede Jyllands-Postens tegninger. Pia Kjærsgaard bad S-formanden forholde sig til partiets "slingrekurs" på området. Men angrebene prellede af på Helle Thorning-Schmidt.

"Jeg er klar over, at det kan være svært for fru Pia Kjærsgaard at se nuancerne," konstaterede formanden.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu