Læsetid: 3 min.

Thorning & Co. er 'Alene hjemme'

Hanne-Vibeke Holst sammenligner S-ledelsen med filmen Home Alone. Karen Jespersen noterer sig, at den ikke kan klare sig på overskrifter alene. Henrik Qvortrup anbefaler, at de 'voksne' i partiet bliver gjort synlige, så vælgerne igen kan være trygge
17. januar 2006

De fleste danskere kender den amerikanske julekomedie 'Home Alone'. Filmen om otte-årige Kevin, der bliver efterladt alene hjemme i den kæmpestore villa, mens hele familien drager af sted på juleferie.

Omtrent sådan mener Hanne-Vibeke Holst, at tingene står til i den socialdemokratiske ledelse lige for tiden.

Ingen aner, hvad der sker, hvor ledelsen er, og hvem der tegner S-butikken.

Hanne Vibeke Holst savner derfor - ligesom de andre to fra Informations S-panel - klare signaler fra formandskontoret om, at alting er som det skal være.

"Der er en Home Alone-agtig følelse, når vi taler om den socialdemokratiske ledelse. Det er børnene, der leder partiet, og det går ikke så godt. Åh Gud, det ender med, at de brænder huset ned, og de får ingen mad. Det går helt forfærdeligt, sådan tænker mange. Jeg tror, at der ude i offentligheden hersker en forventning om, at der snart må komme nogle ansvarlige voksne og hjælpe til. Det er omsorgssvigt. De voksne må snart gribe ind. Men der er omvendt også et ønske om, at det skal gå godt for børnene," siger Hanne Vibeke Holst.

Som tidligere S-minister noterer Karen Jespersen sig, at den unge ledelse har overvurderet sine egne evner. Man har skåret de folk fra, der kan substansen, og det rammer hårdt lige nu.

"Lykketoft, Gjellerup og Stavad kender den politiske substans på en måde, som jeg har dyb respekt for. De læser lovforslagene fra ende til anden, og det giver dem en enorm styrke. Man kan ikke klare sig på overskrifter alene i en politisk ledelse. Den ny ledelse har ikke den dybde, der skal til, og den kan ikke matche den nuværende regering," siger Karen Jespersen.

Hun mener ikke, at den socialdemokratiske ledelse er ubrugelig, men i forhold til ledelsens fornyelsesstrategi har den bare været oppe imod nogle 'frygtindgydende gruppefæller', som har vundet kampen om politikken.

"S-ledelsen har ikke været i stand til at føre deres første strategi igennem. Den tør simpelthen ikke at lave politik, uden at folk som Lykketoft er blevet spurgt til råds. Men så må den jo også finde sig i, at det bliver hans politik. Han gider ikke at bruge sin tid og evner på noget, som han ikke er enig i," siger Karen Jespersen.

Set igennem rådgiverbriller mener Henrik Qvortrup, at Venstres fremstilling af Helle Thorning-Schmidt er begyndt at virke.

"Venstre har karaktermyrdet Helle Thorning-Schmidt. Regeringen prøver at stikke kniven ind, hvor det gør ondt. Man har fremstillet hende som en goodlooking, charmerende bimbo, som dybest set ikke aner noget om politik, og det er lykkedes ret godt. Omvendt skal vi jo fortsat ikke undervurdere hendes kommunikationsevner, siger han.

Hanne-Vibeke Holst efterlyser spændende personer, der kan gå forrest i partiet, men hun erkender, at der er lang vej til 'de fantastiske fire'.

"Hvis man sammenligner den nuværende ledelse med de 'fantastiske fire', så findes de ikke. Der findes ikke nogen Lykketoft, Nyrup, Auken eller Ritt i den nuværende ledelse. Den nuværende ledelse har ikke den nødvendige ballast," siger hun.

Henrik Qvortrup mener, at ledelsen burde være ærlig og sige til befolkningen, hver gang den trækker på garvede kræfter i partiet.

"Jamen, spørgsmålet er, om ledelsen ikke burde sige det offentligt, at den rådfører sig med de gamle. Det er et betryggende signal at sende ud - jævnfør Home Alone-diskussionen. At der er nogle ansvarlige voksne, der hjælper til. Det er det, der bekymrer folk. At Henrik Sass, Lotte Bundsgaard og Helle Thorning kører det store oppositionsparti helt alene. Det er der ikke nogen, der er særlig trygge ved," siger Qvortrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her