Læsetid: 4 min.

Thorning: Ikke kulturkamp, men en kamp for kulturen

Kulturkampen skal erstattes af en kamp for kulturen, lød det fra Helle Thorning-Schmidt på socialdemokraternes kulturkonference mandag. Partiet vil befri kulturen fra den ideologiske værdikamp og gøre op med regeringens får og bukke-sondring
10. maj 2006

Partimedlemmer, kommunalpolitikere og kulturpinger var mandag aften samlet i LO-Huset på Islands Brygge for at diskutere Socialdemokraternes nye kulturpolitik.

'Den ny start' blev symbolsk markeret med en fællessang på salig Ludvig Holsteins tekst: "Min ven, nu glemmer vi, at det var vinter. Det er i dag et vejr, et solskinsvejr".

Og solen skinnede da også - udenfor. Men inde bag de store ruder trak skyerne sig sammen om Socialdemokratiets nye projekt, da en af landets førende eksperter i kulturpolitik, professor Jens Engberg, gik på talerstolen for at udrede kulturpolitikkens betydning som magtmiddel i samfundet. Ifølge ham befinder Socialdemokraternes kulturpolitik sig stadig i vintermørket, fordi man modsat regeringen ikke har formået at udnytte dens potentiale som effektivt virkemiddel i værdikampen.

"Regeringen fører en hårdhændet kulturpolitik, hvor det drejer sig om magt. Det er dybt usympatisk, men det er effektivt, og man får ikke lov til at være i tvivl om, hvad deres målsætning er. Det samme kan man ikke sige om Socialdemokraterne. Det er uklart, for mig i hvert fald, hvad det egentlig er, Socialdemokratiet vil," sagde Jens Engberg.

Han henviste blandt andet til universitetsloven, som partiet tilsluttede sig i 2003, og som ifølge Jens Engberg har afskaffet både arbejdspladsdemokratiet og forskningsfriheden samtidig med at topchefer fra erhvervslivet er blevet indsat som ledere.

"Det var i 2003, vil det blive anderledes?," spurgte Jens Engberg retorisk ud i salen og svarede selv:

"Jeg ved det ikke, men jeg bliver noget betænkelig, når jeg ser jeres oplæg til 'Fremtidens kulturpolitik'. Her står blandt andet, at Socialdemokratiet "ønsker et kulturelt miljø i Danmark, der bygger på dialog og integration frem for konfrontation", sagde Jens Engberg og kiggede op fra sine papirer, inden han lod den endelige dom over oplægget falde: "Jeg er godt klar over, at det er skrevet ind i en kontekst, alligevel må jeg sige, at en kulturpolitik, der tager afstand fra konfrontation ikke kan være en kulturpolitik," sagde han.

Ingen får og bukke

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, havde svært ved at finde en grimasse, der kunne passe, da han efter den opsang gik på talerstolen for at byde velkommen til Helle Thorning- Schmidt. Men han forsøgte sig alligevel.

"Du har i hvert fald ret i én ting, Jens. Det er taget ud af en kontekst," sagde han og overlod ordet til formanden. Hun var imidlertid ikke bange for at stå ved oplægget.

"Når man siger, man vil lytte, åbne sig op og lære af andre, så opfattes det i dagens Danmark som en svaghed og ikke en styrke. Men for os er dét at indgå i en dialog og blive klogere altid en styrke. Det er vores arbejdsform," sagde Helle Thorning-Schmidt, der samtidig langede hårdt ud efter regeringens kulturpolitik, som, hun mener, er "dybt problematisk".

"Regeringen forsøger at få kulturen underlagt dens ideologiske projekt. Der er ikke tale om en egentlig kulturpolitik for kulturens skyld, men en gammeldags magtkamp, der opdeler befolkningen i får og bukke uden plads til dialog," sagde Helle Thorning-Schmidt og gav i stedet sit bud på en alternativ kulturpolitik, befriet for meninger og ideologier:

"Vi vil ikke drive kulturkamp, men indlede en kamp for kulturen. For os er det en fremmed tanke, at man skal styre stemningen i et land ved hjælp af kulturpolitik - det er forkert. Vi ønsker en kulturpolitik, der er befriet for ideologi og som samler sig om mangfoldigheden, frem for at dele befolkningen op i dem, som er med og dem, som er imod regeringen," sagde hun til store klapsalver fra de fremmødte.

Efter talen hev Information fat i Jens Engberg for at høre hans reaktion på formandens udtalelser. Til stor overraskelse var det en formildet Jens Engberg, der tog imod.

"Det var en virkelig god tale, for hun har ret i, at Foghs kynisme er afskyvækkende. Hendes tale var i stedet båret af en varme og en kærlighed til kulturen, og det er helt rigtigt at tænke på den måde. Men det bliver et stort arbejde at overføre det til realpolitik," sagde Jens Engberg.

Mark-erfaring

Ikke desto mindre var det netop den opgave, som fagfolk og kulturpersonligheder - som filmkøbmanden Peter Aalbæk, skuespilleren Troels Lyby, forlagsmanden Jakob Kvist, forfatteren Hanne-Vibeke Holst med flere - var inviterede til konferencen for at hjælpe med. Efter pausen blev forsamlingen delt ind i forskellige grupper med temaer som 'museer og kulturarv', 'arkitektur og design', 'teater', 'film' og 'billedkunst'.

Fordelt i små lokaler rundt om i bygningen kunne grupperne vende visioner og ideer for fremtidens kulturpolitik, mens nysgerrige kunne følge med i diskussionerne. I filmgruppen blev det foreslået at flytte flere filmproduktioner ud i provinsområderne, så historierne ikke kun handler om, hvad der foregår på og omkring Rådhuspladsen, men også skildrer livet i de små lokalområder i Jylland og på øerne. Et forslag som blandt andre Peter Aalbæk fandt naturligt i og med, at to tredjedele af alle biografbilletter herhjemme sælges i provinsen. I museumsgruppen blev der til gengæld talt om at udvide tilbudet om gratis entré på museerne samt at forlænge åbningstiderne så folk også har mulighed for at se på kunst uden for almindelig arbejdstid. Efter fire og en halv times kultur og debat kunne en træt Troels Lyby summere dagens konference op.

"Det er al ære værd, at de laver de her høringer. Jeg er ikke medlem af partiet, men har hvad man kunne kalde en mark-erfaring inden for mit område, teater og film. Derfor er jeg måske lidt mere i berøring med nogle af de problemer og udfordringer, der er. Som kunstnere og fagfolk er vi generelt tættere på miljøet, end man kan være som politiker," sagde Lyby.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her