Læsetid: 2 min.

Thorning-Schmidt vil hæve pensionsalderen

Forud for Socialdemokraternes længe ventede pensionsudspil foreslår Helle Thorning-Schmidt nu et opgør med pensionsalderen. Hun varskoer danskerne om, at de må vente længere på pensionen
15. august 2005

Danskerne må i fremtiden vente længere på at nyde tilværelsen som pensionist.

I dag går grænsen ved 65 år, men som led i en større reform af velfærdssamfundet skal den grænse hæves, mener Helle Thorning-Schmidt (S).

Hun præsenterer partiets nye velfærdsplan på onsdag, men allerede nu gør Socialdemokraternes formand det klart, at pensionsalderen bliver et element, der skal kigges på:

"Hvis vi lever længere, så skal vi også overveje, om vi ikke skal pensioneres lidt senere," siger Helle Thorning-Schmidt til Information.

Hun vil endnu ikke løfte sløret for, præcis hvor hurtigt en reform skal træde i kraft eller præcis, hvor den nye grænse for pensionen skal sættes.

Men reformen skal indfases langsomt, og danskerne skal have god tid til at indstille sig på forandringen, fortæller hun.

"Vi gør ikke noget, som pludseligt rammer folk som en tyv om natten," fastslår Helle Thorning-Schmidt.

Folketinget sænkede tidligere, i forbindelse med ændringer i efterlønnen, pensionsalderen fra 67 til 65 år, og det vil derfor være oplagt med en gradvis stigning i pensionsalderen år for år. Det er tanker, som også har været overvejet i Venstre.

Opgør på venstrefløj

Men de nye tanker fra Socialdemokraternes formand får en ublid medfart af formanden for SF, Villy Søvndal:

"Jeg tror ikke, man skal lovgive om det her. Vi skal i stedet sikre, at der er job også til de ældre. Det gælder ikke om at bruge tvang, men frivillighed," siger Villy Søvndal. Han kritiserer Socialdemokraternes formand for udelukkende at gøre debatten om reformer af samfundet til et spørgsmål om nedskæringer.

SF foreslår i stedet at satse på en massiv nedbringelse af arbejdsløsheden for at holde flere ældre på arbejdsmarkedet.

Samtidig skal særlig omsorg for de ældre medarbejdere sikre, at de bliver længst mulig tid i jobbet.

Forslaget fra Socialdemokraternes formand kan følge samme model som hendes forslag for en ændring af efterlønnen. Her vil Helle Thorning-Schmidt ændre efterlønnen, så kun danskere, som reelt er nedslidte, kan komme på efterløn. Vel at mærke så ændringer kun træder i kraft for folk, der på nuværende tidspunkt er under 40 år.

Den model skal fortsat være socialdemokratisk politik, når det gælder efterløn, oplyser Helle Thorning-Schmidt.

Norsk pension

I Socialdemokraternes planer for en reform af pensionsområdet indgår også indførelsen af norsk model, der grundlæggende forandrer pensionsområdet.

Her har den borgerlige regering i samarbejde med det norske Arbeiderpartiet indført en model, som groft sagt lader pensionens størrelse afhænge af, hvor længe den enkelte har været på arbejdsmarkedet, og hvor stor en indtægt den enkelte har haft.

Den model giver et kraftigt økonomisk incitament til at blive længere i jobbet for på den måde at sikre sig en større pension til alderdommen.

Modellen indeholder en minimumspension til de personer, som har været uden arbejde eller kun har haft ganske små indkomster gennem livet.

Helle Thorning-Schmidt kalder den norske model for interessant, men vil over for Information ikke afsløre, om der i Socialdemokraternes velfærdsudspil gemmer sig en præcis kopi af den norske model.

Socialdemokraterne præsenterer en ny velfærdsplan på et pressemøde onsdag klokken 13. Senere på året kommer regeringens Velfærdskommission med sit bud på forandringer af samfundet. Og først derefter ventes regeringen at spille ud med forslag til reformer.

rali@informaiton.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her