Læsetid: 3 min.

Thorning-Schmidt på prøve

De gensidige beskyldninger fyger gennem luften mellem regeringen og Socialdemokraterne om forløbet af de mislykkede forhandlinger om kommunalreformen. Det sker med et formål
26. maj 2005

Regeringen er i den grad ude efter den nye socialdemokratiske formand, Helle Thorning-Schmidt. Hensigten er at udstille afstanden mellem hendes erklærede vilje til at forhandle og hendes evner til at gennemføre en sådan proces. Den første seriøse mulighed efter hendes valg var færdiggørelsen af den omfattende kommunale strukturreform. Forhandlingerne om, hvordan den skal udmøntes, er nu reelt blevet afsluttet, og den socialdemokratiske medvirken begrænser sig til et minimum.

Partiets kommunalpolitiske forhandler, Ole Stavad, mener, at der er tale om et kynisk og usagligt taktisk spil. Han sagde i går, at så snart Socialdemokraternes formand er ude og mene noget som helst, så ser regeringen en interesse i at køre tingene op i en spids i stedet for at passe dens arbejde og indkalde til forhandlinger. Stavad hæfter sig i særlig grad ved det forløb, der har været omkring de økonomiske vilkår for den nye Furesø-kommune. Her har hans parti været modstander af, at Farum kommune skulle frikøbes og Værløse kommune kompenseres for at lade sig sammenlægge under meget ulige vilkår. Først og fremmest har de været imod de finansieringskilder, regeringen har villet trække på.

En af dem er den pulje, der er afsat til de økonomisk svage kommuner i hovedstadsområdet. De kan nu se frem til mindre tilskud, og det finder Socialdemokraterne forkasteligt. En anden er flyvestation Værløse, der vil blive foræret kvit og frit til de to sammenlagte kommuner.

Netop dette element har givet Socialdemokraterne en særlig mulighed for at få direkte indflydelse. Indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har under forhandlingerne erkendt, at regeringen ikke kan forære militære installationer til civile myndigheder uden samtykke fra samtlige partier bag det gældende forsvarsforlig. Socialdemokraterne er et af disse partier.

Forligsbrud

Dermed skulle sagen umiddelbart se ud til at være klar. Indenrigsministeren kan ikke gennemføre aftalen om den nye Furesø kommune uden at begå forligsbrud. Men det synes nu ikke at anfægte ham synderligt.

"Jeg skal nok få det løst, med eller uden Socialdemokraterne," sagde han i går. Og direkte adspurgt tilkendegav han, at han betragter det som et åbent spørgsmål, om regeringen i givet fald er parat til at bryde forsvarsforliget, hvis Socialdemokraterne nedlægger veto mod afhændelsen af Værløse flyvestation til den nye kommune.

Konflikten om den statslige støtte til denne kommune skal ses i sammenhæng med de øvrige forhandlinger om kommunalreformen. Bortset fra en mindre delaftale om personalepolitikken er disse forhandlinger løbet ud i sandet. Onsdag morgen måtte parterne således konstatere, at de ikke kunne nå til enighed om rammerne for den fremtidige skatteadministration. Her stod Socialdemokraterne og De Radikale sammen om at afvise regeringens og Dansk Folkepartis betingelser.

Det betyder så, at denne del af strukturreformen bliver gennemført alene af regeringen og dens støtteparti. Det samme vil gøre sig gældende for miljøpolitikken og flere andre områder. De socialdemokratiske fingeraftryk vil være få og små.

Kan ikke indfri løfte

Når det er problematisk for den nye socialdemokratiske formand, skyldes det, at hun på forhånd havde udpeget netop strukturreformens mere detaljerede udformning som et af de sagsområder, hvor hendes parti burde gå ind og søge indflydelse. Det løfte har hun ikke været i stand til at indfri. Men da der jo skal være to til at bringe forhandlinger til en vellykket afslutning, kan Ole Stavad meget vel have ret i, at de manglende resultater må forklares med regeringens - og især Venstres - modvilje mod at give Thorning-Schmidt en sådan politisk fjer i hatten.

Faktisk var det næsten, hvad Lars Løkke Rasmussen selv fik sagt, da det i går stod klart, at der stort set ikke kommer aftaler ud af de mange forhandlingsforløb. Han beskyldte Helle Thorning-Schmidt for at "spolere" forhandlingerne, og så tilføjede han, at når hun nu har skabt problemet, så burde hun også være med til at feje op efer sig.

"Jeg troede, hun ville arbejde os ud af regeringskontorerne. Hvis hun ikke engang gider at indfinde sig på dem, så er det en svær strategi," lød indenrigsministerens syrlige kommentar.

Et yderligere problem for Thorning-Schmidt består i De Radikales trang til at gå egne veje. Margrethe Vestager har slået fast, at hendes parti uden videre kan støtte aftalen om Furesø-kommunen. Tilbage står den nye socialdemokratiske formand med sin erklærede forhandlingsvilje - og en demonstreret mangel på evne til at omsætte den i praksis. Måske blev hun lokket i en fælde af mere taktisk drevne modstandere. Men hun havde selv været med til at lægge den ud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her