Læsetid: 2 min.

De ti mest oversete humanitære kriser

Her er Læger uden Grænsers liste over de ti mest oversete humanitære kriser i 2005
13. januar 2006

- 1. DR Congo - verdens mest oversete katastrofe

Konflikten er den mest dødbringende siden Anden Verdenskrig og har kostet tæt på fire millioner menneskeliv. Selv om borgerkrigen officielt sluttede i 2003, er situationen i DR Congo kun blevet værre.

- 2. Tjetjenien - sørgelig man-gel på hjælp

Fanget i et kvælertag mellem russiske magtudøvere og tjetjenske væbnede styrker bærer den traumatiserede civilbefolkning stadig byrden af en opslidende konflikt. Mange er internt fordrevne, og sygdomme florerer på grund af usunde levebetingelser.

- 3. Haiti - voldsbølger har nedbrudt hovedstaden

Haitis hovedstad Port-au-Prince har været fanget i en omfattende voldsbølge, siden præsident Aristide blev tvunget i eksil for et år siden.

- 4. Hiv/aids - ingen behandling til fattige

Mere end 40 millioner verden over har hiv/aids. Hver dag dør 8.000 mennesker af aids-relaterede sygdomme. 1.400 af dem er børn. Alligevel er der næsten ingen fokus på mangelen på forskning og udvikling af nye behandlingsformer til de patienter, der er hårdest ramt - de fattige i udviklingslandene.

- 5. Indien - religiøs og etnisk vold dræber civile

Civile i Assam og Manipur staterne i det østlige Indien er udsat for tilbagevendende udbrud af religiøs og etnisk vold og langvarige konflikter mellem den indiske regering og militære grupper.

- 6. Sydsudan - sygdom og sult på trods af fredsaftale

Fredsaftalen mellem den sudanske regering og oprørsgruppen SPLA sluttede Afrikas længste borgerkrig. Men et år senere oplever de, som konflikten ramte hårdest, stadig ingen forbedring i deres leveforhold.

- 7. Somalia - ti procent dør ved fødslen

Siden 1991 har Somalia været uden fungerende central regering. Sundhedssystemet er brudt sammen. FN skønner, der er fire læger og 28 sygeplejersker for hver 100.000 mennesker. Resultatet er, at hver 10. barn dør ved fødslen, og af de overlevende dør en fjerdedel, før de fylder fem.

- 8. Colombia - vold er den hyppigste dødsårsag

I kampen om kontrollen med narkohandlen og naturressourcer terroriserer regeringen, paramilitære grupper og væbnede guerillaer byer og landområder. Tre millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem. Fattigdom og sygdom breder sig, og vold er den hyppigste dødsårsag.

- 9. Uganda - krig, fattigdom og hiv/aids

Efter 20 års brutal konflikt er flere end 1,6 millioner mennesker i Norduganda anbragt i lejre. Antalllet af dødsfald på grund af direkte vold stiger stadig, og mange dør unødvendigt af sygdomme, der nemt kunne forhindres.

- 10. Elfenbenskysten - krisen forværres

Krigen, der begyndte i 2002, har betydet tusinder af civile døde og tvunget flere hundrede tusinde desperate indbyggere fra deres hjem. Den har ødelagt levebrødet for mange bønder, alvorligt skadet landets sundhedssystem og efterladt mange uden tilstrækkeligt med mad og sundhedspleje.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu