Læsetid: 7 min.

Tid til forandring

Man skulle tro, Danmark havde fået en ny statsminister. Nu optræder Anders Fogh Rasmussen i alverdens medier med forsvar for alt, han ellers har lagt for had. Manden, der har hånet danskernes lalleglade tolerance, forsikrer nu i udenlandske aviser, at vi er et af de mest tolerante samfund i verden. Manden, der har sagt, at kulturkampen afgør alt, benægter nu over for Spiegel, at der skulle findes en dansk kulturkamp. Anders Fogh Rasmussen, der har holdt kamptaler mod den slappe politik, den misforståede tolerance, tossegodheden og pladderhumanisme, praler nu med den særlige danske tradition for konsensus og dialog. Statsministeren taler med to tunger – heldigvis
17. februar 2006

A. DET TOLERANTE DANMARK

Til amerikanerne
»Det er en smule chokerende. Vi iagttager begivenheder, som de udspiller sig, noget uforstående og bedrøvede – for vi er ikke vant til det. Jeg mener, det er et falsk billede af Danmark – vi bliver portrætteret som et samfund, der er intolerant og som en fjende af islam. Og det er et falsk billede. Tværtimod betragter jeg Danmark som et af de mest tolerante og åbne lande – ja, du kunne kalde det et liberalt samfund. «
Anders Fogh til CNN den 8. februar 2006

Til danskerne
»Flere og flere danskere er dybt og ægte bekymrede over den slappe politik, som bliver ført. Flere og flere spørger sig selv: Hvad er det, der er ved at ske med det danske samfund? «

»Hver 8. nyfødt i Danmark har en mor med udenlandsk baggrund. I visse kommuner er mere end hver tredje nyfødt barn af en udenlandsk mor.« »I et stigende antal skoler og institutioner er danske børn i mindretal.«

»Mindre end halvdelen af indvandrerne er i arbejde. Flere og flere er på bistand.«

»Næsten halvdelen af de personer, der bliver anholdt og fængslet for virkelig grove forbrydelser i København, er udlændinge.«

»To ud af tre anmeldte voldtægter i København bliver begået af udlændinge.«

»Der er stadig flere eksempler på, at store grupper af unge indvandrere fejt lokker politiet i baghold og angriber betjentene.«

»Der er bykvarterer i Danmark, hvor politiet nu kun kan patruljere med omfattende forstærkning.«

»Det her er kendsgerninger.«
Anders Fogh Rasmussen på Venstres landsmøde 22. september 2001

B. KULTURKAMP

Til europæerne
Spiegel: »Ved Deres regerings tiltrædelse bebudede De selv, at tiden var inde til kulturel fornyelse, ja til kulturkamp inden for alle Danmarks sociale områder? Kan de uddybe, hvad De mente med det?«

Fogh Rasmussen: »Det er en misforståelse. Det, som det for mig dengang drejede sig om, var at få sat gang i en værdidiskussion i Danmark. Netop i det danske samfund har konsensus og dialog altid spillet en stor rolle. Men naturligvis findes der danske grundværdier, som må respekteres. Inden for disse rammer er vi et liberalt og tolerant land, hvor enhver kan leve på sin egen måde og efter egne traditioner. Det er hævdvunden dansk skik.« Interview med Spiegel uge 8, 2006

Til danskerne
»Det er udfaldet af kulturkampen, der afgør Danmarks fremtid.«
Weekendavisen, 17. januar 2003

»Det er som om, at indlæring af faglige færdigheder er blevet nedprioriteret til fordel for at sidde i rundkreds og spørge: ’Hvad synes du selv?’ Det kan være udmærket at sidde i rundkreds og diskutere og føre en samtale med hinanden. Men den første forudsætning for at føre en meningsfyldt samtale er altså, at man ved, hvad man snakker om. Hvis ukvalificerede meninger bliver lige så gangbare som kvalificeret viden, så ender det alt sammen i tomhed og dumhed.«
Folketingets åbning 7. oktober 2003

C. SAMTALE OG DIALOG

Til den arabiske verden
»Jeg har appelleret stærkt til alle i Danmark, at skønt denne strid kan fremkalde stærke følelser, så må vi alle tage ansvar for at sikre det fredelige samarbejde og den sociale sammenhængskraft i Danmark. Og sikre at vi kan fortsætte vores tradition for dialog. Dette er en appel til såvel danskere som til vores forskellige indvandrergrupper.«

»Medlemmer af det muslimske trosfællesskab såvel som andre etniske grupper i Danmark bidrager på særdeles værdifuld vis til vores samfund, og det er af største vigtighed, at alle grupper i Danmark arbejder sammen på at sikre fortsatte fremskrid i vort samfund. «
Anders Fogh på al-Arabiya 2. februar 2006

Til danskerne
»Det var skræmmende at høre om jubelscenerne på nogle københavnske gymnasier med mange muslimske elever. En dansk pige kom i skole og mødte synet af jublende muslimer, der fejrede terroren. Hun græd.«

»Hendes mor forklarede til avisen: ’En gruppe muslimske elever samlede sig fra morgenstun-den i forhallen. De jublede og klappede, mens de råbte ’Allah er stor’ og ’Det er Allahs vilje’. Min datter kom grædende hjem og sagde, at hun ikke ville tilbage igen’.«

»Her er jeg nødt til at sige: Det nytter ikke med slaphed. Der er nogle, som mener, at vi i tolerancens navn skal vise forståelse for de unge fanatikeres reaktion.«

»Lad mig sige det klart og tydeligt: Vi skal aldeles ikke vise forståelse. Vi skal gå lodret imod. For deres holdning er undergravende for demokratiet, den personlige frihed, hele det humane menneskesyn, som vort samfund bygger på. At vise forståelse for anti-demokratiske holdninger er lalle-glad tolerance.«

»Det er gymnasiets opgave, det er lærernes forpligtelse at værne mod hadet og meningsløsheden. Det rækker ikke at sætte sig i en rundkreds og synge Kringsatt av Fiender. Her er det tid at sætte foden hårdt ned og forlange respekt for demokratiet og de fundamentale værdier, vort samfund bygger på.«
Anders Fogh Rasmussen ved Venstres landsmøde 22. september 2001

D. PROFETTEGNINGERNE

Til danskerne
»En af grundene til, at vores samfund har oplevet så enorme fremskridt ikke bare i det seneste århundrede, men i flere århundreder, er, at der har været mennesker, der har haft modet til at provokere. Nogle blev oven i købet kaldt kættere, og det kostede livet for andre. Men det er da befriende, at der var nogle, som turde påtage sig den kætterske opgave at fastholde, at Jorden ikke var flad, men rund. Det handler helt grundlæggende om, at oplyste og frie samfund kommer længere end uoplyste og ufrie samfund, netop fordi nogle tør provokere og kritisere autoriteter, hvad enten det er politiske eller religiøse autoriteter.«
Interview med Jyllands-Posten den 30. oktober, 2005

Til verden
»Alle har et f.eks. ansvar for at udvise respekt for religiøse følelser, og jeg har gjort det helt klart, at jeg personligt aldrig selv ville skildre religiøse figurer på en måde, der kunne såre andre menneskers følelser.«
Interview med al-Arabiya den 2. februar, 2006

E. DE 11 AMBASSADØRER
Det er lykkedes statsministeren at overbevise den danske offentlighed om, at ambassadører fra 11 muslimske lande ville have et møde om Jyllands- Postens Muhammed-tegninger. Men brevet havde faktisk fire klagepunkter. Døm selv

Til hele verden
»De sendte mig et brev, hvori de anmodede mig om at tage retslige skridt imod den avis, der offentliggjorde tegningerne, men ifølge den danske forfatning har regeringen ingen juridiske modtræk imod en avis, der handler inden for dansk lovgivnings rammer, og jeg svarede derfor høfligt, at jeg det ikke var i min magt at tage sådanne retslige skridt.«
Anders Fogh Rasmussen i den engelsksprogede ugeavis al-Ahram 9-15. februar, 2006

Brevet fra ambassadørerne
»[Denne henvendelse] angår den igangværende smædekampagne i dansk offentlighed og mediekredse imod islam og muslimer, herunder Radio Holgers bemærkninger, som førte til retslig tiltale, Dansk Folkepartis MF og borgmesterkandidat, Louise Freverts nedsættende bemærkninger, kulturminister Brian Mikkelsens udtalelse om at erklære muslimer krig og opfordringerne på det danske dagblad Jyllands-Postens kultursider til at tegne karikaturer af Den Hellige Profet Muhammed (Må Guds fred være med Ham) som nogle af de seneste eksempler. «

Ambassadørernes fire eksempler
1. Louise Frevert på sin hjemmeside
»Vor naive indstilling til humanitet og menneskerettigheder gør os alle til lette ofre for en totalt menneskefjendsk religion, der under den 3. Jihad i disse år tilkæmper sig stadig mere magt i de vestlige demokratier, under trusler om terror af en styrke, verden ikke tidligere har oplevet – terror uden grænser – som ingen vestlig regering har midler til at beskytte sig imod, under den nuværende ’humane’ lovgivning. Vi venter kun på, at terrorbomberne skal sprænge vore demokratier, så de krakelerer, før vore anti-terrorstyrker kan træde i funktion. Det véd Det Muslimske Broderskab, så de har frit spil til at planlægge og gennemføre deres aktioner, hvor og hvornår det passer dem.«
Louise Frevert i debatindlæg i Morsø Folkeblad, 6. april, 2005 – ligeledes publiceret på Freverts hjemmeside

2. Radio Holger i æteren
»Der er kun to mulige måder at reagere på, hvis man skal forhindre denne bombeterror: Enten at fordrive alle fremmede muhamedanere fra Vesteuropa, så de ikke kan komme til at lægge bomber, eller at udrydde de fanatiske muhamedanere, det vil sige at slå en betydelig del af de muhamedanske indvandrere ihjel.« Formanden og studieværten for den københavnske lokalradio, Radio Holger, Kaj Vilhelmsen, i Radio Holger, 21. juli, 2005 – februar 2006 idømt 14 dages hæfte. Det vides ikke, om dommen appelleres.

3. Brian Mikkelsen ved landsrådet
»En middelalderlig muslimsk kultur bliver aldrig lige så gyldig herhjemme som den danske kultur, der nu engang er groet frem på det stykke gamle jord, der ligger mellem Skagen og Gedser og mellem Dueodde og Blåvandshuk…. «

»Midt i vores eget land er der ved at udvikle sig parallelsamfund, hvor minoriteter praktiserer deres middelalderlige normer og udemokratiske tankegange.«

»Det kan vi ikke acceptere. Det er her, vi har kulturkampens nye front.«
Kulturminister Brian Mikkelsens tale ved det konservative landsråd 25. september 2005

4. Jyllands-Postens tegninger
»Det moderne, sekulære samfund afvises af nogle muslimer. De gør krav på en særstilling, når de insisterer på særlig hensyntagen til egne religiøse følelser. Det er uforeneligt med et verdsligt demokrati og ytringsfrihed, hvor man må være rede til at finde sig i hån, spot og latterliggørelse.«
Flemming Rose i Jyllands-Posten den 30. september, 2005 – da tegningerne blev bragt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her