Læsetid: 6 min.

Tid til jordforbindelse

Forlagene har for alvor fået øjnene op for det lukrative havebogsmarked. 15 nye havebøger taler til drømmene, nostalgien, dovenskaben og den indre havenørd
13. maj 2005

Den lune luft er lige om hjørnet, og alt det grønne står på spring. Mellem tulipaner, skvalderkål og kærmindesøster ser man i disse dage stadig flere repræsentanter for havefolket med næbbet i jorden og rumpetten i vejret. Hver en lille jordplet bliver vendt, luget og sået. Det er havetid.

Man kan undre sig over al den iver og arbejdskraft, der bliver lagt i haven. I en tid, hvor vi gør, hvad vi kan, for at alt skal blive lettere. Hvor mobiltelefoner, bærbare og trådløse forbinder os verden rundt, uafhængig af tid og sted.

Måske kan man ligefrem tale om, at havebegejstringen vidner om en 'lokaliserings-bølge'. Om, at haven er et modsvar til globaliseringens makrotænkning, kompleksitet og indbyggede rodløshed. For haveværket er indbegrebet af lokalisering, af forankring i tid og sted. Her kan man dyrke det nære og enkle. Grave, hakke og kultivere, som mennesker har gjort det i årtusinder. Frø ned, planter op. Tilbage til rødderne. Eller man kan slå sig ned i en lummerkrog og glane, til man skammer sig. Vegetere.

Haven har sin egen langsomhed og kadence. Her er fuld af livscyklusser en miniature: Befrugtning, spiring, grokraft, modning og forfald. Haven byder sig til med en vigtig mangelvare i det moderne samfund: jordforbindelse.

Fokus på havedrømme

Nu kan man gå til havearbejdet på forskellige måder, hvad enten man er æstet, funktionalist, romantiker, strammer eller slapper.

Nogle holder af neglesaksen, haveløver og lige linjer, andre af det vilde og kan knap nok nænne at trække en mælkebøtte op ved roden. Nogle round up'er sig igennem haven, så det hele kan se præsentabelt ud, og andre pukler for drømmen om en idyllisk gammel landbohave eller en økologisk kartoffelmad med purløg af egen avl.

Forlagene har fokus på havedrømmene som aldrig før, og der bliver satset massivt på det lukrative marked for havebøger. Ser man nærmere på det store udbud af farverige bøger om haven og havelivet, tegner der sig nogle klare tendenser: De nye havebøger henvender sig især til tre hovedgrupper af havefolk: De æstetiske drømmere, de fortravlede begyndere og de grundige havenørder.

Stemning til næse og øje

De sanselige stemninger er i højsædet i bøgerne rettet mod de æstetiske drømmere. Det handler om harmoniske farver i bedene og om duftene, der vækker barndommens have til live igen. Komposten, gødningen og skadedyrene forbigås i tavshed på vejen til det næste sirligt arrangerede tableau i haven.

Men lidt af det praktiske kan ikke undgås, for det skal jo kunne omsættes til virkelighed på egen matrikel. Som nu svenske Lisa Winnelids Dufthaven, der præsenterer mere end 200 velduftende blomster, fra undseelige violer og almindelige syrener til den eksotiske kaktusblomst Nattens dronning, som J.P. Jacobsen har skrevet om. Winnelid supplerer duftorgiet med mytologisk og kulturhistorisk viden om blomster og dufte. Sjovt.

I Drømmeplanter til den naturlige have kan man lære, hvordan man skaber forskellige stemninger i haven ved at kombinere planterne i bedene. Der er f.eks. sydlige, sølvagtige, luftige, heftige og rolige plantesammensætninger, så man bliver helt stemnings-ør. Bogen har mange udførlige lister med planteforslag, men de er overvejende på plantelatin, hvad gør bogen så godt som ubrugelig, hvis man ikke har en doktorgrad i botanik.

Anderledes let til bens er Nina Ewalds livsstilsbog Haveglæder om fantasifuld indretning af haven, der hurtigt kan fyldes op med schwung, lysthuse og plirrende uroer. Her er der ikke langt fra skrot til slot, f.eks. kan den gamle 80'er-diskokugle få nyt liv i toppen af en klematis!

Har man en kunstner i maven, er der professionel hjælp at hente til farvesammensætning og komposition i haven.

Landskabsarkitekten Jane Schul, der også er formand for Det kgl. Danske Haveselskab, går lige på med Goethes farvelære omsat for havefolket i sin bog Farver i haven. Der er ikke grænser for, hvad man kan blive klog på om komplementære harmonier, farvernes lysværdi og valør og om anvendelsen af løvets forskellige former og teksturer.

Jane Schuls farvetænkning er en grundinspiration for havemanden og forlæggeren Claus Dalby, som især ekscellerer i at dyrke i krukker. Med floraen i potter og baljer bliver haven mobil, og man kan nemt komponere nye sammensætninger og rykke rundt på det hele. Det kan man læse om i Dalbys to bøger, Min krukkehave og Den levende have.

Lign en million på en time

Mange havebøger henvender sig til de fortravlede nybegyndere, som gerne vil nyde haven, men som mangler viden om havebrug og tiden til at tage kampen op med ukrudtet og sarte stauder.

En helt basal bog af slagsen er Jørgen Vittrups Sådan - havebog for begyndere. Her får man at vide, at en spade er en spade og en skovl er en skovl. Endda med billeder til. Vittrup gennemgår enkelt og instruktivt grundlæggende haveopgaver: Hvordan man luger, planter, graver, klipper hæk, laver sig et tæppe af erantis, gror almindelige grønt-sager, lagrer sine æbler mm. Alt sammen uden at det tager magten og pusten fra havens nybegyndere.

Det er lige før, at man kan fylde en hel hylde med bøger om, hvordan man sparer tid og kræfter i haven og samtidig får den til en ligne en million. Der er f.eks. Rie Posts bøger Den dovne have og Havens nemme planter og Laila Sølagers Den nemme have. Her handler det om at vælge planter, der passer sig selv og om at lære, at skvalderkål og mælkebøtter faktisk er kønne planter i afgrænset mål. Det er vigtigt at få succes med havearbejdet i første hug, og om at finde de planter, der trives i den skygge og sol, fugt og tørke, som man nu har i sin have. På den måde kommer planterne ikke til at se trætte ud ugen efter, man har kørt dem hjem fra planteskolen. Klare, informative bøger, der oser af mange års erfaringer med havearbejdet.

En bog, der kan lidt af det hele, er Mogens Elhauges Familiehaven. Her handler det ikke om at genskabe bedstemors idylliske staudebede, men om at skabe fantasifulde og oplevelsesrige haver for de næste generationer. At skabe nye barndomshaver, som børnene kan drømme sig tilbage til, når de bliver voksne. Men familiehaven er også en brugshave og et sted, hvor børnene kan lære at være kreative med naturens materialer og få forstand på naturens gang.

Der er ideer og manualer til gode huler og legeredskaber, til den spiselige have (og oplysninger om giftige planter!), om at holde kaniner og høns i haven og forklaring på, hvordan man kan indrette et lille stykke jord, som børnene selv kan dyrke.

Havenørderne går i frø

For dem, der har tiden for sig og haven som hobby, er der også et væld af bøger. F.eks. grundige tommetykke opslagsbøger, som klassikeren Politikens havebog, Havens ABC og Aschehougs store havebog.

Det er allround-indføringer i, hvad haven byder på af arbejde, fornøjelser og problemer, introduktioner til planlægning, beplantning, vekselkultur i køkkenhaven, bær og buske, terrasser og stensætninger, bekæmpelse af skadedyr og værdien af en god og effektiv kompostbunke.

Foruden opslagsbøgerne er der en sand underskov af specialbøger om særlige dyrkningsformer, f.eks. i drivhuset, køkkenhaven, økologisk havebrug, i havedammen og den japansk inspirerede have. Dertil kommer bøgerne om dyrkning af særlige typer og arter af planter, f.eks. rodfrugter, klematis, roser, artiskok, blomstrende sommer- og krukkeløg, stauder, storkenæb og æbler. Der er nok at tage fat på.

En virkelig spøjs og meget nørdet bog for plante-entusiaster udkom for nogle år siden, nemlig Ulla Hasselmarks Frøbogen. Den handler ikke kun om, hvordan man får transformeret de farvestrålende frøposer fra supermarkedet til en fantastisk blomstereng på den halve tid. Den viser især også, hvordan man selv kan samle frø fra grøftekanten, fra sin egen og fra naboens have, og hvor man ellers kan komme til det. Og ikke mindst, hvordan man får dem til at gro.

Hasselmark omtaler sin store samling af frø som sine "lykkepiller". Og det er jo det, som al den biksen og baksen i haven egentlig handler om. Terapi. At skabe en mental oase, hvor man kan gå i frø, stresse af og sætte verden på pause. Bare lidt. En gang i mellem.

15 have- og blomsterbøger:

Berglund & Østergaard: Aschehougs store havebog. Aschehoug.

Dalby: Den levende Have. Klematis.

Dalby: Min krukkehave. Klematis.

Elhauge: Familiehaven. Politikens Forlag.

Ewald: Haveglæder. Aschehoug.

Hasselmark: Frøbogen. Høst & Søn.

Henriksen m.fl.: Politikens havebog. Politikens Forlag.

Oudolf & Gerritsen: Drømmeplanter til den naturlige have. Aschehoug.

Post: Den dovne have. Gyldendal.

Post: Havens nemme planter. Gyldendal.

Samuelsson & Schenkmanis: Havens ABC. Aschehoug.

Schul: Farver i haven. Politikens Forlag.

Sølager: Den nemme have. Politikens Forlag.

Vittrup: Sådan - havebog for begyndere. Gyldendal.

Winnerlid: Dufthaven. Aschehoug.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her