Læsetid: 5 min.

Tiden er ved at rinde ud

Det politiske dødvande iIrak øger frustrationer og spændinger i befolkningen og giver oprørerne blod på tanden
23. april 2005

Der er en bedrøvelig ironi i, at en del af undervisningen og uddannelsen af Iraks ungdom på læreanstalter og skoler i Bagdad er gået i stå, fordi demokratiet arbejder.

"Hver dag prøver jeg at nå frem til mit universitet, men politifolk har spærret gaderne, og det er umuligt at nå frem ad andre veje. De fleste af hovedfærdselsårerne i hovedstaden er blevet lukket, og det bremser fremskridtet og vore studier," siger den 22-årige medicinstuderende Mahmoud Obeid til FN-nyhedsbureauet IRIN.

Det er den ny irakiske nationalforsamlings langtrukne regeringsforhandlinger i Bagdads stærkt bevogtede Grønne zone, der hæmmer livet og udviklingen i hovedstaden. Næsten tre måneder efter det irakiske valg og mere end to uger efter, at nationalforsamlingen trådte sammen, er der stadig problemer med at nå til enighed om sammensætningen af landets ny, midlertidige regering.

Præsident Jalal Talabani sagde i onsdags, at han ventede at kunne præsentere regeringen den følgende dag, men torsdag måtte han meddele, at der fortsat er uenighed. Landets endnu fungerende ministerpræsident, Iyad Allawi, forlanger fire ministerposter til sit parti, men er kun blevet tilbudt to. Striden synes bl.a. at stå om, hvem der må sætte sig på det vigtige olieministerium og på indenrigsministeriet, der kontrollerer sikkerhedsapparatet i Irak. Den religiøse shiamuslimske koalition, der fik flest stemmer ved valget, vil have indenrigsministeriet, mens kurderne forlanger, at det bliver en person fra Allawis verdslige parti, der får magt over sikkerhedsapparatet.

Volden optrappet

Både i Irak og blandt amerikanske iagttagere er der bekymring for, at man er ved at miste den fremdrift og optimisme, som valget den 30. januar skabte. Efter en periode med en vis afmatning i det militante oprør, synes volden nu tilbage med fuld styrke i Irak.

"Al den snak og forhandling om regeringen er ikke nogen hjælp, når det handler om at tackle oprøret. Vi havde faktisk en vis succes mod de militante, men nu er det uklart, om den ny regering vil følge samme strategi, og det kan påvirke vores effektivitet," sagde Sabah Kadhim, rådgiver for det irakiske indenrigsministerium, til Reuters torsdag.

Og de seneste dages begivenheder tyder på en ny optrapning fra oprørernes side.

Fredag blev mindst 10 dræbt og 15 såret, da en bilbombe sprængte ud for en shiamuslimsk moské i Bagdad. Torsdag blev en helikopter lejet af det amerikanske forsvarsministerium skudt ned med et jord-til-luft missil nord for Bagdad. Den yderligtgående gruppe Den Islamiske Hær har taget ansvar for nedskydningen, som kostede de 11 ombordværende, herunder seks amerikanere fra det private sikkerhedsfirma Blackwater, livet.

Næsten samtidig gennemførte terrorgruppen al-Qaeda i Irak et bilbombeattentat mod Iyad Allawis bilkortege uden for Den Grønne Zone. Ministerpræsidenten slap uskadt, men en politimand blev dræbt og fire såret ved attentatet.

Onsdag blev tre vestlige sikkerhedsfolk dræbt af en bilbombe på den korte vejstrækning mellem hovedstaden og Bagdads lufthavn, som det - meget betegnende for situationen - fortsat ikke er muligt at gøre sikker, trods en stor amerikansk militærbase i umiddelbar nærhed. Det var på samme vejstrækning, at den unge amerikanske hjælpearbejder Maria Ruzicka og to ledsagere sidste lørdag blev dræbt af en selvmordsbomber.

Også onsdag blev to amerikanske marinesoldater dræbt af en bombe i byen Ramadi, mens 19 irakere blev kidnappet og henrettet i koldt blod af oprørere på et fodboldstadion i den sunnimuslimske by Haditha. Indenrigsministeriet meddelte først, at de 19 var nationalgardister på orlov, men torsdag var meldingen, at der var tale om shiamuslimske fiskere.

I så fald er mordene yderligere egnet til at øge spændingerne mellem Iraks shiamuslimske flertal og den sunnimuslimske befolkningsgruppe, hvorfra hovedkraften i oprøret udgår.

Forholdet mellem de to befolkningsgrupper er i forvejen stærkt anspændt efter det mystiske fund af omkring 60 lig i Tigrisfloden. Præsident Talabani sagde onsdag, at ligene er ofre for en massakre begået tidligere på ugen i landsbyen Madaen syd for Bagdad. Sunnimuslimske oprørere skulle ifølge regeringen have taget op til 150 shiamuslimske landsbyboere som gidsler og truet med at dræbe dem, hvis ikke alle shiaer forlod byen. Da iraki-ske sikkerhedsstyrker rykkede ind i Madaen, var der imidlertid ingen gidsler. Ifølge præsidenten er det dem, der nu er skyllet i land langs Tigris' bredder. Politifolk og lokale sundhedsrepræsentanter beretter imidlertid til flere vestlige medier, at ligene begyndte at skylle i land allerede i februar, og at deres tilstand dokumenterer, at de ikke lige er blevet myrdet.

Affæren har øget mistilliden mellem de to muslimske befolkningsgrupper og også sået tvivl om præsidenten. Hvem der end har dræbt de ilandskyllede ofre, dokumenterer det, at det militante oprør langt fra er trængt i defensiven.

"Det er en kendsgerning, at der i den seneste uge eller to er sket en optrapning," sagde Pentagon-talsmanden Lawrence Di Rita torsdag.

Han bakkes op af den pensionerede general John Keane, der netop er vendt hjem fra Irak efter en fact-finding mission på anmodning fra de amerikanske styrkers øverstkommanderende.

"Oprøret er levedygtigt og ukueligt og har kapacitet til at præstere markante overraskelser. Vi kan forvente flere angreb," sagde general Keane torsdag til den amerikanske kongres' nyhedsmedie The Hill.

Ifølge Keane registrerer oprørerne, at optimismen efter valget er ved at sive bort, og det vil de udnytte til på ny at få overtaget.

Manglende fremskridt

Den amerikanske Irak-ekspert Michael O'Hanlon fra det uafhængige Brookings Institution i Washington mener, at der i øjeblikket dræbes 500-1.000 irakere om måneden.

"Desværre er forholdene endnu ikke blevet meget bedre for den irakiske befolkning, hverken målt på bilbomber eller ofre for kriminalitet eller for den fortsatte civile konflikt," siger O'Hanlon til avisen The Daily Telegraph.

Brookings' løbende Irak-indeks fortæller, at f.eks. elforsyningen både nationalt og i Bagdad i dag er ringere end for et år siden. Olieproduktionen har heller ikke nået niveauet fra før Irak-krigens start. Ifølge Michael O'Hanlon sker der økonomiske forbedringer, men det går meget langsomt.

"Jeg tror, at fremskridtet på dette område nu blot har bragt forholdene tilbage, hvor de var under Saddam Hussein."

Ironien er, at ethvert fremskridt hæmmes og forsinkes af de rigoristiske sikkerhedskontroller overalt i byen, som amerikanerne opretholder for at hindre, at oprørerne vender tilbage. Prisen for sikkerhed er manglende fremskridt og tiltagende frustrationer i befolkningen.

Fortsat fravær af tydelige fremskridt og fortsatte politiske tovtrækkerier i Bagdad kan give oprørerne yderligere vind i sejlene, øge de religiøse og etniske spændinger og forstærke kravet om, at de amerikanskledede styrker forlader Irak.

General Keane siger efter sit besøg i Irak, at "det værste vi kunne gøre, nu da vi har opnået en vis succes og synes at have fremdrift, ville være at forhaste os med at komme ud af landet på et tidspunkt, hvor de irakiske sikkerhedsstyrker ikke er klar til at påtage sig et sådant ansvar."

I Washington sagde forsvarsminister Donald Rumsfeld forleden:

"Vi har ikke nogen 'exit-strategi'. Vi har en strategi for sejr."

Og onsdag godkendte det amerikanske Senat en ny bevilling på 81 mia. dollar til den fortsatte indsats i Irak og Afghanistan - inklusive 592 millioner dollar til en ny amerikansk ambassade i Bagdad.

På gaderne i Bagdad er det frustrationen over det vedvarende dødvande, der præger sindene.

"Dette land er blevet noget rod. Man kan ikke nå frem til sit universitet, fordi det er for usikkert, eller fordi der er for meget sikkerhed. Jeg håber, tingene bliver normale, så vi kan komme videre med vore liv," siger Sahar Ibrahem, 21-årig tandlægestuderende i hovedstaden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her