Læsetid: 3 min.

Tidligere RUC-direktør tager til genmæle

RUC's nye ledelse har i grove vendinger skældt den gamle ud - nu kalder den tidligere direktør kritikken for smagløs og uberettiget
22. maj 2006

Kritikken af RUC's gamle ledelse har været massiv. Så massiv, at den tidligere universitetsdirektør, Erik Ebbe, nu tager bladet fra munden og svarer igen på kritikken:

"Jeg har i mange år ikke blandet mig med mine vurderinger - men når den samme uberettigede kritik til stadighed bliver fremsat mod mig og den tidligere rektor, så bliver jeg nødt til at give min mening tilkende."

Erik Ebbe finder helt grundlæggende, at kritikken er forfejlet: "Kritikken er fuldstændig uberettiget - den nye ledelse giver intryk af at have overtaget et universitet i dyb organisatorisk krise, og da jeg forlod RUC første september sidste år, var det efter min mening et meget velfungerende sted," siger Erik Ebbe og tilføjer: "Hvis der i dag er rod, må det være kommet siden," siger Erik Ebbe. Det er RUC's nuværende rektor, Poul Holm og direktør Lars Kirdan, der har fremført kritikken - primært i et notat til bestyrelsen. Her beskrives RUC's økonomistyring som "meget omstændelig og gammeldags", man taler om en "meget mangelfuld akademisk kvalitetssikring" og en manglende "ansvarsplacering." Desuden får RUC en placering "som absolut sidst" i gruppen af 12 danske universiteter, der er midt i en omfattende moderniseringsproces på grund af den nye universitetslov.

Svar

Erik Ebbe har nu skrevet sit eget notat til bestyrelsen, hvor ledelsens tekst punkt for punkt kritiseres. Hans hovedanklage er, at den nuværende ledelse har svært ved at adskille personlige vurderinger fra fakta:

"Når man beskriver noget, må man gøre opmærksom på, hvornår er det en personlig vurdering - som den nye ledelse naturligvis har lov til at foretage - og hvornår det er faktum. Der er milevid forskel på de to ting. Når man kritiserer, bør man bygge det på faktiske omstændigheder, og ikke på en forstilling om, hvordan det kunne have været," siger Erik Ebbe.

Han mener desuden, at stort set alle deres vurderinger er forkerte - blandt at der skulle være problemer med tilpasning til universitetsloven:

"Man mener åbenbart, at det er et kapløb om at komme først - det mener jeg ikke. Desuden er alle de frister, der var i universitetsloven, blevet overholdt," siger han. Også påstandene om rod i økonomistyring og den manglende ansvarsplacering beskriver han i sit svarnotat som urigtige. Erik Ebbes svar er mere afdæmpet i retorikken end notatet fra Poul Holm og Lars Kirdan:

"Jeg har en anden opfattelse af, hvordan man kommunikerer. Jeg beskriver mine vurderinger og mine handlinger. At de vælger at gøre det på en anden måde, får ikke mig til at opføre mig andeledes."Et enkelt sted skinner hans foragt dog igennem:

"Når man skriver, at der reelt ikke er de kompetencer, der skal til for at varetage naturlig opgaver i fællesadministrationen, så synes jeg, det er meget smagløst - så det ord bruger jeg vist. Det er fordi, jeg kender medarbejdere, der i over 20 år har varetaget deres opgaver på en fuldt ud fornuftig og sikker måde. Man må kritisere mig, og hvad jeg har gjort - men at kritisere dem, der har ageret efter mine instruktioner, og som jeg mener har arbejdet fornuftigt - det er smagløst," siger han.

RUCs rektor, Poul Holm, ønskede fredag ikke at kommentere Erik Ebbes kritik:

"Jeg har ingen kommentater til det."

- Hvorfor ikke?

"Det er et notat, der er skrevet til RUC's bestyrelse - ikke til Informations læsere."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu