Læsetid: 2 min.

Tigerangreb på Sri Lankas turistkyst

Fem både med sprængstoffer angreb i går Sri Lankas bedst bevogtede havn. Mens fredsforhandlingerne gøres klar i Geneve, er konflikten rykket til den sydlige del af øen
19. oktober 2006

Så ramte den blodige konflikt også det sydlige Sri Lanka. Hidtil har kampene været begrænset til nordøst, men i går angreb De Tamilske Tigre (LTTE) en af landets bedst bevogtede anlæg, havnen i den populære turistby Galle. Fem både med hver omkring seks mand, forklædt som fiskere, sejlede ind i havne-bassinet. Tre eksploderede, mens to andre forsvandt.

Lisbeth Malskær driver et lille hotel i byen Unawatuna godt 2,5 km fra havnen. Hun var i morges vidne til angrebet.

"Militæret havde spændt en jernkæde ud under vandet for at sikre havnen imod angreb, men de måtte åbne den for at lukke de lokale fiskere ind. Pludselig eksploderede to både, og kort efter fløj en helikopter ind over os og skød på en fiskerbåd, der gik i brænd og kæntrede," fortæller Malskær.

Ifølge officielle kilder blev fire dræbt, mens 26 sårede blev kørt på hospitalet efter kampene, der fortsatte omkring en time efter det indledende angreb.

Efter angrebet udbrød der uroligheder i Galle, hvor butikker og huse, der ejes af de omkring 3.000 tamilere i området, blev smadret.

Politiet udførte udgangs-forbud og lukkede hovedvejen. Ud på aftenen fik alle hjem i området besøg af militæret.

"Der var lynchstemning. Folk heromkring har naturligvis hele tiden talt om den stadig mere optrappede konflikt, men vi havde alligevel ikke regnet med, at det ville ramme os her i syd. Det har været en slem forskrækkelse, der viser, hvor hurtigt tingene kan udvikle sig her," fortæller Lisbeth Malskjær.

Symbolsk sejr

Ifølge Ritzau udtalte en talsmand fra militæret, at LTTE angreb Galle for at puste yderligere til ilden og få de tamilske mindretal op af stolene.

Men ifølge Birgitte Refslund Sørensen, Sri Lanka-ekspert og lektor i antropologi ved Københavns Universitet, er angrebet nærmere tænkt som en afgørende "symbolsk sejr" for tigerne op til de planlagte fredsforhandlinger i Geneve i næste måned.

"Galle er vel et af de bedst bevogtede områder i landet. Jeg tror, at LTTE angriber for at vise både befolkningen og det internationale samfund, at de er stærke og derfor også har en stemme i en forhandlingssammenhæng," siger Birgitte Refslund Sørensen, der heller ikke vil udelukke, at angrebet havde et mere håndgribeligt mål.

"Der har længe været forlydender om, at LTTE manglede våben, og flådebasen i Galle ville været et oplagt sted at hente forsyninger," siger Refslund Sørensen, der ikke mener, at LTTE valgte Galle, fordi det er en turistby.

"De har aldrig rettet deres angreb mod udlændinge og ønsker heller ikke nu at risikere den sidste rest af international goodwill, som de stadig har," konkluderer hun.

Optrapning

Det er anden gang, basen i Galle bliver angrebet i løbet af de seneste tre dage, og angrebet er den hidtidige kulmination på den blodigste uge, siden våbenhvilen trådte i kraft i 2002. Onsdag i sidste uge blev 133 regeringssoldater dræbt under kampe i den nordøstlige del af landet, og mandag dræbte en selvmordsbomber over 100 mennesker - hovedsagelig flådepersonel - i et angreb på en buskonvoj. Alene siden december i fjor har omkring 2200 mennesker mistet livet, heraf omkring halvdelen civile. Borgerkrigen mellem landets singalesiske flertal og tamilske mindretal har siden 1983 kostet over 65.000 menneskeliv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her