Læsetid: 3 min.

Tilbage til Pelikanøen

I 29 år lå et af verdens mest berygtede fængsler på klippeøen Alcatraz. I dag er fugle og turister de eneste gæster
15. marts 2006

SANFRANCISCO - 10 minutters sejlads fra Fisherman's Wharf ligger den berygtede, tidligere fængselsø Alcatraz, som man kender fra utallige film og kulørte historier om grumme forbrydere. Solen skinner fra en næsten skyfri himmel, men fra vandet ser klippeøen lidt truende ud med sine gamle, faldefærdige bygninger og skilte, der advarer én om ikke at komme for tæt på og i hvert fald ikke forsøge at smugle en fange med ud.

Følelsen af at være et sted, man ikke burde være, bliver ikke mindre, da min ven og jeg lejer et par audioguides, der fører os rundt i fængslet, mens vi lytter til fangevogtere og tidligere indsatte fortælle om livet på Alcatraz. Vi bevæger os op og ned ad fængslets hovedstrøg, Michigan Avenue og Broadway, når frem til Times Square og kigger ind i køkkenet og de alt andet end hyggelige isolationsceller. Lydeffekter skaber en illusion af, at cellerne er befolket af desillusionerede eksistenser, der kan høre, lugte og nogle gange se, hvad der foregår på den anden side af bugten, inde i selve San Francisco, og minder dem om, hvad de har mistet.

Alcatraz er en klippeø, deraf tilnavnet the Rock, og alt, hvad der er på den, ud over klipper, er bragt hertil. Øen blev navngivet i 1775 af en spansk opdagelsesrejsende. Alcatraz betyder pelikan på spansk, og i dag er det stadig havfuglene, især måger, der - sammen med turister - befolker øen og trods alt gør et besøg ganske hyggeligt.

I 1853 byggede man et fort og et fyrtårn på øen, men det var først i 1934, at man begyndte at bruge Alcatraz som føderalt fængsel. Med depression og spiritusforbud fulgte en bølge af kriminalitet, og Alcatraz var stedet, hvor de farligste eller mest flugtivrige fanger blev anbragt. Den stærke strøm i vandet omkring øen gør det svært om ikke umuligt at svømme væk, og af de 36 mænd, der har prøvet at flygte, er der kun én, som nåede til San Francisco. Han blev dog hurtigt fanget igen.

Spektakulær flugt

Et af de mere fantasifulde flugtforsøg skete i 1962 og blev siden kendt fra Clint Eastwood-filmen Flugten fra Alcatraz: To mænd efterlod dukkehoveder i deres senge, gravede sig fra cellen ud til en luftskakt, stak af over taget og sejlede væk på et fartøj af regntøj. Man hørte ikke fra dem igen, hvorfor man mener, at de må være druknet.

Året efter lukkede USA's justitsminister, Robert F. Kennedy, Alcatraz som fængsel. Siden har der været planer om at opføre et 20 etager højt hotel med kasino på stedet. Nu ejes øen af en statslig organisation, der vil bevare den som mindesmærke.

Mens vi er på øen, får vi punkteret nogle myter: Robert Stroud, The Birdman from Alcatraz, holdt aldrig fugle på øen, som han gjorde det i Leavenworth. Virkelighedens Stroud havde faktisk intet at gøre med den bedstefaderlige skikkelse, som Burt Lancaster spiller i John Frankenheimers film om The Birdman from Alcatraz. Han var en galning, der, da han blev bedt om at komme med en god grund til, at han skulle prøveløslades, sagde, at "der er stadig mange mennesker, jeg skal nå at slå ihjel."

Al Capone, gangsterbossen fra Chicago, blev knaldet for skattesvig og sendt til Alcatraz ligesom den berømte kidnapper og rigmandssøn George 'Machine Gun' Kelly, der blev lokket til et liv i kriminalitet af en kvinde, men var for dum til at holde sig på fri fod. Han nåede aldrig at affyre sit maskingevær, og de andre fanger gjorde grin med ham, fordi han var en tøsedreng.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her