Læsetid: 2 min.

Tillykke med den frie forskning

At det nye center for koldkrigsforskning skal placeres på Forsvarsakademiet er udtryk for et forsøg på at styre forskningen, mener flere af oppositionens ordførere
3. februar 2006

Vi skulle have haft en fri og uafhængig undersøgelse af den kolde krig. Men ved at lægge det nye center for koldkrigs-forskning på Forsvarsakademiet (FAK), vil forskningsresultaterne få en politisk bismag lige fra begyndelsen.

Sådan udtrykker flere forskningsordførere sig om det nye center for forskning i den kolde krig.

Men i stedet for politisk at beslutte, hvor koldkrigscentret skal ligge, og hvad centret skal beskæftige sig med, burde man have lagt pengene i det frie forskningsråd. På den måde ville man have fået reel konkurrence, og tilbuddet ville gå til det bedste oplæg, mener de radikales forskningsordfører Margrethe Vestager.

"Det er derfor, vi lavede et strategisk forskningsråd. Hovedparten af midlerne skal gå til den frie forskning på universiteterne og ikke til den politisk motiverede. Jeg ser flere problemer i placeringen af det nye center," siger hun og understreger, at centrets politiske islæt skærper kravene til centrets forskere.

Dansk Folkeparti var utilfreds med konklusionerne i rapporten fra Dansk Institut for Internationale Studier, der udkom i 2005, og derfor fik de som led i finanslovsforhandlingerne for 2006 bevilliget 10 millioner kroner til en ny.

"Opgaven er konstrueret på forhånd, og det er klart, at det skærper kravene til forskerne om uvildighed og kvalitet. Selvom centret har et meget politisk udgangspunkt, mener jeg, at man bliver nødt til at give de forskere, der bliver ansat på det nye center en chance," siger Margrethe Vestager og understreger, at det er ærgerligt, hvis forskningen bliver mistænkeliggjort på forhånd.

Fastlagte resultater

Men på trods af, at forskerne skal have en chance, er selve beslutningen om det nye forskningscenter en skandale, mener Anne Grete Holmsgaard, der er SF's forskningsordfører.

"Jeg siger bare tillykke med den frie forskning. Forsvarsakademiet er i den grad afhængigt af regeringen og det offentlige. Dansk Folkeparti og regeringen ville have nogle bestemte resultater, da de var ikke tilfredse med de tidligere konklusioner, og derfor er vi nu i gang med endnu en undersøgelse, hvor konklusionerne er skrevet på forhånd. Jeg synes, det er synd for de forskere, der bliver involveret," siger Anne Grete Holmsgaard, der bakkes op af Enhedslistens Per Clausen.

"Beslutningen er fuldstændig ubegribelig. Det er et klart ønske om at bestemme resultaterne, og det er en politisk placering, som jeg tror vil afholde mange forskere fra at søge om at blive involveret i arbejdet. Proceduren gør, at der i forvejen er stor mistillid til de konklusioner, der kommer ud af undersøgelsen," siger Per Clausen.

Men ud over, at det er politisk bestilt arbejde, er der ikke behov for flere koldkrigsundersøgelser, mener socialdemokraternes Rasmus Prehn.

"Hvis der endelig skal laves en ny undersøgelse, mener jeg, at det burde ske i dialog med de etablerede forskningsmiljøer, og dialog har der ikke været meget af," siger han.

De konservative bakker op om det nye center for forskning i den kolde krig på Forsvarsakademiet.

"Det er en ideel placering, og desuden sidder der en masse branddygtige folk ude på Forsvarsakademiet," siger Helge Adam Møller (K).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her