Læsetid: 4 min.

Timeglasset

1. oktober 2001

ÅR 0 E. WTC – altså år nul efter World Trade Center – antog forholdet mellem det lokale og det globale timeglassets form. Endnu mandag den 10. september år 2001 efter Kristus kunne der rundt om i de danske og mange andre riger og lande føres heftige diskussioner, om globaliseringen var andet end intellektuelle æggehoveders hjernespind. Eller moderne virksomheders smarte propaganda. Eller idealistiske én-verden-tilhængeres livsløgn. Dagen efter, tirsdag den 11. september, ramte globaliseringen direkte ned i selv såkaldte jævne danskeres lokale pensionsforhold og flyverejser mellem Tirstrup og Kastrup med en kraft, hvis følgevirkninger for den almindelige mentalitet og for information om verden endnu er uoverskuelige. Men at det lokale og det globale er direkte forbundet som timeglassets to dele står ikke længere til diskussion.
Derfor erkender forhåbentlig mange mere eller mindre professionelle globalister nu nødvendigheden af oprigtig og ligeværdig dialog med lokale græsrødder eller NGO’er, som de kaldes. Og forhåbentlig føler ingen mere eller mindre hjemmegroet lokalitet længere, at den som et puslingeland kan hygge sig i smug. Selv det store USA mærker direkte på egen krop, at verden brænder om dets vugge.
I et erklæret forsøg på at udnytte denne situation foreslog SF’s Margrete Auken på forsiden af Information i lørdags, at der officielt bliver afholdt et alternativt topmøde ved siden af det officielt officielle EU-topmøde i København til næste december i år 2002 e.Kr. og år 1 e.WTC. På den måde vil hun give de alternative græsrods- og NGO-bevægelser chancen for at diskutere, hvordan man løser nogle af de væsentligste problemer ved det globale samfunds udvikling, uden at de bliver forstyrret af voldelige elementer, der udelukkende er interesseret i at brække demonstrationer op og anrette kaos. »Lige nu er der ved at blive skabt en ny verdensorden,« sagde hun. »Og hvis vi vil spille en rolle, så er det nu, vi skal med.«

REALITETEN ER, at det var udenrigsminister Mogens Lykketoft allerede forberedt på, ja, ved at forberede:
»Vi er for tiden i kontakt med forskellige NGO-organisationer for at drøfte, hvordan vi kan afholde et alternativt topmøde i København til december,« sagde han. »Og jeg forventer, at vi vil kunne fremlægge konkrete planer i starten af det nye år.«
Det skal siges, at det danske udenrigsministerium under både sin forrige og nuværende ministers ledelse for mange NGO’er at se har været på forkant i forsøget på at findes netværksveje til at åbne en sand dialog i øjenhøjde mellem det globale og det lokale. Først og fremmest på dette ministeriums initiativ og støtte findes nu et internationalt center for handel og bæredygtig udvikling, International Centre for Trade and Sustainable Development (www.ictsd.org), til formidling af dialog mellem NGO’ere og Verdenshandelsorganisationen, WTO. Samme ministerium er også en af de drivende kræfter for at oprette dialog-muligheder mellem de lokale græsrødder og hverdagsmagere og alverdens topledere, når de – også til næste år – mødes i Sydafrika til det såkaldte Rio + 10 møde.
Men samtidig er netop det forsøg på at etablere dialog mellem de lokale og de globale, som fra WTO’s side blev gjort i Seattle i december 1999, et skræmmen-de eksempel på hvordan det i hvert fald ikke skal gøres.

OFFICIELT ALTERNATIVE går efter resultater. Møder de officielt officielle som i Seattle blot op et par timer for allernådigst at lade de lokale vide, hvad globaliseringen kræver, fremkalder det et raseri, som endnu langt fra har lagt sig. Hvad bl.a. Prag, Nice, Quebec, Gøteborg, Genova, ATTAC-bevægelsen og meget mere bærer vidnesbyrd om. Til dette meget mere hører for nu at sige den hårrejsende sandhed uafkortet og uden ethvert omsvøb: Tirsdag den 11. september 2001.
For EU-topmødet i København om godt et år betyder Margrete Aukens forslag og Mogens Lykketofts forberedelser, at de officielt officielle globalister og EU-topledere for første gang nogensinde må afsætte mindst to hele dage til indgående dialoger med de officielt alternative lokalister og hverdagsmagere. Med det udtrykkelige formål at opnå allerede på forhånd forberedte resultater for at standse den vanvittige sociale udstødning af mennesker og åndssvage økologiske udstødning af naturgrundlaget. For EU’s vedkommende naturligvis især med udgangspunkt i østudvidelsen og de kolossalt voksende sociale og økologiske udfordringer i Nordafrika og både nære og mellemste Østen. Er EU-lederne ikke parate til det, må de hellere lade de alternative være helt og aldeles alternative.
Til gengæld må de alternative, som virkelig ønsker dialog og af ærligt hjerte afskyer både brosten og kidnappede passagerfly og det der er værre, indstille sig på den paradoksale rolle som officielt alternative! Ganske vist med risiko for at det alternative indsyltes i det officielle. Men det er vel netop i så fald Informations opgave at anholde? For at timeglasset ikke skal rinde ud...

el

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu