Læsetid: 3 min.

Tip top dynamo jazzfest

Prisuddeling med tendentiøse valg, masser af musik og skægge happenings, herligt iscenesat af Master Fatman som anarkistisk jazzkosmolog og kærlighedsspreder
24. april 2006

Hvis man tror, at man som anmelder kan komme til jazzprisfest og læne sig mageligt tilbage og betragte begivenheden, må man tro om. I hvert fald, når værten hedder Master Fatman. Deres udsendte havde godt nok en rem af huden som medlem af en special-jury for Årets udenlandske jazzudgivelse. Så ikke et ord mere om den kategori. Men: Tykmesteren, som Fatman også ynder at kalde sig, har det med at tiltale, drille og involvere både optrædende, publikum, branchefolk, officials, journalister, gæster, lyttere, seere og sig selv i sin veloplagte styring af DMA Jazz, hvilket han i år gjorde for tredje gang. Der er aldrig blevet grinet og hygget så meget til denne prisfest, som efter at han overtog showet. Derfor en cadeau til Tykmesteren for hans evne til at skabe en hyperbolsk varm, ironisk, altfavnende, kosmisk kærlighedsjazzstemning.

Kenneth Plummers løfte

Sidste år dristede Fatman sig til at kysse Politikens grand old jazzkritiker, Boris Rabinowitsch, men i år gik der inflation i foreteelsen; alle dagbladsanmeldere inklusive deres udsendte måtte igennem Tykmesterens grov-kærlige chikane, kysse ham på munden og kramme en jazzmusiker som forbrødring. I aftenens store happening fik han DR's generaldirektør, Kenneth Plummer, i sin hule jazzhånd. Denne skulle sagligt, troede han, uddele P2 Jazz Prisen. Men med hjælp fra en lille fiks brasilianerinde, der kælent slog sig ned på generaldirektørens lår, fik Fatman ham til at underskrive en kontrakt på, at der ville komme mere jazz i tv! Og lad os bare tage den: At DR-tv i år bringer uddrag fra jazzens prisuddeling, kan forhåbentlig ses som en vågnende erkendelse af, at jazzen er en skruplevende musik med så mange strenge og farver og kunstneriske særtræk, at det ikke blot er dumt men også forsømmeligt at ignorere den.

Årets danske nomineringer og vindere, bestemt af en jury med Rasmus Telling, Egon Staniok, Jens Rasmussen og Tine Godske Hansen, fortæller sit om hældningen i retning af det elektroniske og hybride i de seneste års danske jazz. Det var således overraskende (dog ikke i elektroniktrendens optik), at det ubeskrevne, eksperimenterende kollektiv, Sekten, med det mindst tydelige vokalpræg blandt årets vokal-nomineringer, blev vinder. Næppe heller overraskende (om end tankevækkende!) at titlen som Årets Nye Jazznavn tilfaldt trommeslageren, Mikkel Hess, hvis plade, Tip Top Dynamo, intet jazzpræg har - om end en legende indstilling til legetøjsinstrumenter, techno og produktion. Tendensen er mest tydelig og meningsfuld i crossoverkategorien, hvor guitaristen Jakob Bros smukt nedtonede cd, Sidetracked, blev foretrukket. At samme plade skulle hædres som Årets danske jazzudgivelse foran bop- og free jazz-inspirerede, akustiske udgivelser som Jakob Dinesens Lady With A Secret og Kresten Osgoods og Sam Rivers? Violet Violets, ligner en demonstration fra juryens side.

Ævl og musik fra scenen

Pinligt blev det, da Kasper Winding skulle motivere IFPI's Ærespris til Palle Mikkelborg med umådeholden skamros, der intet indeholdt om, hvad Mikkelborg rent faktisk har betydet for dansk jazz, men i stedet gik på hans brug af stærk parfume og bl.a. denne her: "Han er simpelthen blandt verdens tre bedste jazztrompetister"! Ævl og mangel på proportionssans. Ikke at Mikkelborg ikke har fortjent prisen, men nu må IFPI sørge for et minimum af saglighed hos uddeleren, for det er ikke første gang. Så kunne man blandt så meget andet på denne aften glæde sig over stærke øjeblikke på scenen med bl.a. Marc Johnsons dybt swingende basspil, gruppen Mold's identitetsstærke balkanjazz, Once Around The Park's suggestive groove og en gyngende godnathilsen fra Fredrik Lundin Overdrive med Leadbellys "Good Night Irene".

Danish Music Awards Jazz 2006, Vega, fredag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her