Læsetid: 3 min.

Tjetjenien er Europas Darfur

Folkedrab i Tjetjenien har kostet over 200.000 tjetjenere livet. Derfor har SF og Enhedslisten taget initiativ til dagens debat i Folketinget om Tjetjenien
28. marts 2007

Efterhånden er der kommet mere internationalt fokus på folkedrabet i Darfur, hvor over 200.000 mennesker er blevet slået ihjel i et folkedrab, som den sudanske regering er medskyldig i. Men de færreste er klar over, at der i Europa foregår et ligeså blodigt folkedrab. Det er derfor, at SF og Enhedslisten har taget initiativ til dagens debat i Folketinget om Tjetjenien.

Denne gang er det nemlig ikke den sudanske regering, men derimod den russiske regering, der står bag folkedrab. Siden 1994 er der foregået et folkedrab i Tjetjenien, der har kostet over 200.000 livet ud af den oprindelige tjetjenske befolkning på en million mennesker. Forskellen i forhold til Darfur er udelukkende, at det har taget flere år for den russiske regering at myrde alle disse tjetjenere. Tjetjenien er med andre ord Darfur i slow motion.

Og krigen mod den tjetjenske befolkning fortsætter, fordi Rusland ikke vil acceptere tjetjenernes krav om selvstændighed. En stor overmagt af russiske styrker med moderne udstyr har i årevis terroriseret befolkningen i Tjetjenien og tæppebombet store byer såvel som små landsbyer og målrettet ødelagt tjetjensk kulturarv.

Målt pr. kvadratkilometer siges tjetjensk jord at rumme et af verdens højeste antal landminer, selv sammenlignet med Afghanistan. Hundredetusinder - ud af en befolkning på under en million - er hjemløse. Infrastrukturen - skoler, hospitaler, el- og vandforsyning m.m. - er totalt ødelagt.

Præsident Vladimir Putins taktik de sidste par år har været at lade som om, krigen nu var forbi, og at der kun manglede politiaktioner mod nogle få "terrorister". Som led i denne politik blev der afholdt præsident- og parlamentsvalg i Tjetjenien i 2005. Disse 'valg' blev afholdt uden international overvågning og med overdrevne stemmeprocenter til vinderen helt efter sovjetisk tradition. Som resultat af disse 'valg' indsattes en marionetregering med Ramzan Kadijrov som præsident. Russerne har givet Kadijrov mulighed for at styre Tjetjenien som sit eget private len, og han har gjort landet til en sump af korruption, mafiavirksomhed, bortførelser og grove menneskerettighedskrænkelser. Hans tidligere private milits har fået officielt stempel og kan frit bortføre, torturere og dræbe politiske modstandere - og udøve vilkårlig terror mod civilbefolkningen.

Konflikten i Tjetjenien smitter også af på forholdene i Rusland, hvor styret bliver mere og mere autoritært. Kritikere af Putins politik, og især af krigen i Tjetjenien likvideres. Det gælder for eksempel den internationalt respekterede journalist Anna Politkovskaja. Nu sker disse likvideringer også - som med den afhoppede FSB-agent, Alexander Litvinenko - i udlandet, og med brug af radioaktiv gift.

Ingen kritik af Rusland

Desværre er de europæiske regeringer mere interesseret i import af olie og naturgas fra Rusland end i menneskerettigheder og demokrati. Men den går ikke længere. Uden international pression over for Putin og hans marionetter i Tjetjenien, vil myrderierne fortsætte. Derfor bør den danske regering gøre langt mere for skabe et internationalt pres mod Rusland.

Danmark bør arbejde for, at der rejses en sag mod Rusland ved den europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Vi bør også arbejde for, at den internationale straffedomstol (ICC) inddrages med henblik på at rejse sager mod personer, der har begået krigsforbrydelser i Tjetjenien siden 1994.

Ligeledes bør Danmark støtte den lovlige tjetjenske regering, som blev valgt i 1997 og som er i eksil i Storbritannien, både politisk og økonomisk - og arbejde for, at andre lande gør det samme.

Der burde være muligheder for en skrappere linje overfor Rusland. Da Per Stig Møller ikke var udenrigsminister, mente han for eksempel, at Danmark skulle rejse en sag mod Rusland ved den europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det skrev han i et brev 30. maj 2001 sammen med Hanne Severinsen (V), Peter Skaarup (DF), Ebbe Kalnæs (CD), Jann Sjursen (KRF), Villy Søvndal (SF) og Søren Søndergaard (EL) stilet til den daværende udenrigsminister, Mogens Lykketoft. Da Per Stig Møller selv blev udenrigsminister, mente han lige pludselig det stik modsatte.

Desværre skal vi derfor nok regne med at få den samme sang fra regeringen, DF, S og R, som vi har hørt siden 2001: At det er bedre at føre en 'kritisk dialog' med Rusland. Sagen er bare, at den såkaldte 'kritiske dialog' ikke har ført nogen steder hen - udover, at endnu flere mennesker er dræbt i Tjetjenien.

Der skal andre boller på suppen. Vi må ikke lade Tjetjenien i stikken - der er tale om et folkedrab i et europæisk land. Vi skal gøre noget nu for Europas Darfur.

Rune Lund, MF, udenrigsordfører for Enhedslisten og Holger K. Nielsen, MF, udenrigsordfører for SF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her