Læsetid: 1 min.

Tjetjenske politikeres troværdighed i fare

Mordet på præsident Aslan Maskhadov i foråret banede vejen for terrorlederen Sjamil Basajev, mener tjetjeniens-kyndige
31. august 2005

Den tjetjenske talsmand, Usman Fersauli, afviser, at de n moderate fløj af befrielsesbevægelsen svækkes ved at gå i regering med terrorlederen Sjamil Basajev:

"Det internationale samfund burde være tilfredse, fordi vi nu får Basajev under kontrol," siger han.

Her tager Usman Fersuali frygtelig fejl, mener Ib Faurby, chefkonsulent ved Forsvarskademiet: "De seneste 10-15 års udvikling viser, at den mand ikke lader sig styre."

Ib Faurby understreger, at alliancen med Basajev betyder, at moderate tjetjenske politikere sætter deres troværdighed over styr:

"Det kan forklares som et udslag af desperation. 12 års krig har ødelagt det tjetjenske samfund. Befrielsesbevægelsen er endt i en tragedie."

"Men samarbejdet kan ikke forsvares. Det ødelægger enhver mulighed for dialog med og vestlig støtte til det, der engang var en national frihedsbevægelse."

Det russiske drab

Basajevs udnævnelse er udtryk for en forudsigelig udvikling efter russernes mord på den folkevalgte præsident Maskhadov i foråret, mener Märta-Lisa Magnusson, lektor på Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet:

"Umiddelbart er det svært at forstå, hvad der foregår i hovedet på de moderate tjetjenere - som ansvarlige politikere burde de afvise ham."

"Men mordet på Maskhadov smadrede den moderate fløj og lagde vejen åben for Basajevs indflydelse. Nu er der ingen tilbage, der kan bremse ham. Han kommer til at sætte dagsordenen. Præsident Sadulajev er politisk svag."

Ligesom Ib Fauerby understreger Märta-Lisa Magnusson, at den moderate fløj af tjetjenernes frigørelsesbevægelse været under stærkt pres siden 1999, da russerne for anden gang invaderede den forrevne republik:

"Russerne forfølger også den moderate fløj af selvstændighedsbevægelsen, som dermed har fået stadig ringere vilkår for at rekruttere medlemmer og støtter. Omvendt fik den ekstreme linje nemmere ved at mobilisere støtte i en generation af unge tjetjenere, som aldrig har oplevet andet end krig, massakrer, arbejdsløshed - og forfølgelser af den marionetregering, russerne har indsat."

"Så russerne ligger som de har redt," siger Märta-Lisa Magnusson.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu