Læsetid: 2 min.

To kloge forestillinger om døden

To opsætninger på Café Teatret og Teatret Refleksion kredser om døden, både mors og hr. Muffins
4. oktober 2005

'The Memory of Water'Café Teatret

Mors seng står midt i rummet, og de tre døtre mødes for at arrangere begravelsen- Som dramatisk ramme er situationen i The memory of Water yderst velkendt, fra Branners Søskende til Thor Bjørn Krebs' Hvis.

Men den engelske dramatiker Shelag Stephenson har en ny vinkel på afskeden. Ikke alene får de tre søstre sat sig selv og hinanden på plads i de vante roller - de får også brugt de skelsættende timer til at afsløre alt det, der ikke kunne siges, mens moderen var i live. Og så er der ellers dømt moderne kvindeteater, hvor det er længslen efter mand og børn som sættes over for den arbejdskarriere, som er langt nemmere at skaffe sig. Og klamre sig fast i.

Ulla Gottlieb har instrueret med sans for alle svigefulde hormoner. Og Julie Carlsen dejser forurettet omkring som tiloverslillesøster, mens Karen-Lise Mynster må være fornuftigmellemsøster - og Marianne Mortensen den tiljublede ulykkelighedsstoresøster.

Det er hamrende morsomt og besk - og de får ikke mindst godt modspil af Per Linderoths charmerende jeg-vil-bare-nyde-ikke-bindes-mand.

Døden selv er i grønt - i Elsebeth Stentofts spinkle cigaretrørselegance - mens alt omkring døden bliver hvidt. Og pudsigt nok bliver Birgitte Mellentins scenografi med vindue og gardisettegardin en (tilfældig) parallel til Camilla Bjørnvads scenografi på Husets Teater: Afskeden kræver spejle og skæve vinkler i disse teatertider.

'Farvel, hr. Muffin'Teatret Refleksion

Hos det lille marsvin hr. Muffin er stuen også vinklet. Det er sådan set bare en papkasse, men her har hr. Muffin boet i mange år - sammen med sin energiske hamsterkone Victoria og deres fire børn. Men nu er den lille gråhårede hr. Muffin blevet træt. Syv år er meget for en hamster. Og turene i gyngestolen bliver længere og længere.

For Teatret Refleksion har dramatiseret børnebogen 'Farvel, hr. Muffin', som i Claus Mandøes spil bliver den mest rørende beretning om at være mæt af dage. Hr. Muffin tænker sig tilbage til dengang, han vandt i agurkeløftekonkurrencen - og i Mariann Aagaards scenografi bliver det både med blinkende tivoli-lamper og løfteagurk i miniformat.

Faktisk er dukkerne i erindringen så små, at også ungerne læner sig frem for at zoome helt ind på dem. Betuttede og tavse.

Og som en lille pige bagefter sagde: "Jeg kunne mærke, at jeg ville komme til at græde-"

Men forestillingen er ikke alene en smuk børnefortælling om døden. Den er også en harmonisk voksenhyldest til det liv, der leves i tilfredshed - og som ender med mæthed.

'The Memory of Water' af Shelagh Stephenson. Oversættelse og instruktion: Ulla Gottlieb. Scenografi: Birgitte Mellentin. Café Teatret til 22. okt.

'Farvel, hr. Muffin' af Claus Mandøe/De Røde Heste ud fra Ulf Nilssons børnebog. Instruktion: Bjarne Sandborg. Scenografi og dukker: Mariann Aagaard. Teatret Refleksion på turné. Spilles på Anemone Teatret ved Hauser Plads til sø 9. okt. 40 min. For 5-9 årige og deres voksne. www.refleksion.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu