Læsetid: 3 min.

Fra tonedøvhed til dialog

Skal journalistuddannelsen på Roskilde Universitetscenter lukkes? Spørgsmålet blev hængende i luften, og dialogen lå mellem linjerne, da de journaliststuderende på RUC i torsdags bød mediebranchen op til debat
27. marts 2006

Varmen er ulidelig i Vega. 200 journalister, studerende og andre mediefolk er klemt sammen i den lille Karnap Bar ved siden af koncertsalen, og paneldeltagernes pander glinser i det skarpe projektørlys. De er samlet for at diskutere fremtidens journalistik, men mødet er knapt gået i gang, før det er ved at spidse til.

"Da du støttede en mulig lukning af RUC's journalistuddannelse, var du så lidt farvet af, at du sidder i Journalisthøjskolens bestyrelse?" lyder det retoriske åbningsspørgsmål til Ebbe Dal, administrerende direktør i Danske Dagblades Forening.

Spørgsmålet kommer fra Natasja Dybmose, der sidder i bestyrelsen af Journaliststuderende på RUC, hvor rygterne om en lukning af uddannelsen har svirret i lang tid. Ingen af de tilstedeværende i aften kan dog bekræfte, at det er afgjort, og de fleste maner til besindighed og udtrykker håb om, at uddannelsen overlever. Nogle mener, at der aldrig har været grund til at tro andet:

"Vi pusler altså ikke med noget hemmeligt i ministeriet. Men det er da interessant, at vi er inviteret til et møde baseret på rygter," siger Rene Bugge Bertramsen, der er vicedirektør i Videnskabsministeriet.

Siden Danmarks Evalueringsinstitut i 2004 påpegede, at mediebranchen ikke finder det nødvendigt at have en journalistuddannelse både i Århus, i Roskilde og på Syddansk Universitet - og at RUC med fordel kunne slå journalist- og kommunikationsstudierne sammen - har dialogen mellem RUC og Videnskabsministeriet ikke just været præget af forsoning.

RUC er tonedøve

RUC har ikke ønsket at slå de to uddannelser sammen og kun uddanne informationsmedarbejdere, og man har frygtet, at ministeriet allerede har taget den beslutning. Hos ministeriet har man derimod opfattet RUC som uimodtagelige over for kritikken i evalueringen, ligesom Ebbe Dal og andre i mediebranchen har kaldt RUC tonedøve over for branchens ønsker.

"Siden evalueringen kom, er RUC gledet ud af branchens bevidsthed - også fordi journalistuddannelsen dér ikke har haft den store forankring i branchen. Men vi er glade for, at vi nu i aften kan komme i dialog med hinanden," siger Fred Jacobsen, der er næstformand i Dansk Journalistforbund.

På overfladen er den dårlige stemning ellers til at tage og føle på. De mange unge journalister og studerende, der står presset op ad væggene i baren, kan se studielederne tale et helt andet sprog end repræsentanterne for minister og medier.

Men under den trykkede atmosfære er der tøbrud. Den eneste kvinde i panelet, lektor Mette Terkelsen fra RUC, er åben over for de opfordringer til selvkritik, der kommer fra Rene Bugge Bertramsen fra ministeriet.

"Vi vil gerne forbedre vores uddannelse og bruge evalueringen af de tre uddannelser som startskud. Vi kan godt se, at vi ikke har haft lige så meget kontakt med branchen som de andre uddannelser," siger Mette Terkelsen, der selv kom til RUC i sommer efter mange år på forskellige medier.

Intet afgjort endnu

Diskussionen handler også om, hvad fremtidens journalister skal kunne. Hvis medierne skal leve op til rollen som fjerde statsmagt, er det vigtigt med flere typer journalister - og især nogle, der tør gå hårdt til magthaverne, lyder det fra flere af debattørerne.

At akademiske journalister i fremtiden måske kun skal uddannes på Syddansk Universitet, skyldes så mest den dårlige kommunikation mellem RUC og ministeriet, mener Natasja Dybmose:

"Både ministeriet, Danske Dagblades Forening og den gamle studieledelse på RUC har gravet grøfter. Men Mette Terkelsen og andre tegner en ny linje, og måske kan det være med til at vende billedet. Jeg tror ikke, det er afgjort endnu, at uddannelsen skal lukkes."

Serie

Debattørerne

Seneste artikler

 • 'Nogle gange er folk bare lidt for enige'

  11. august 2009
  Det er sjældent Informations artikler, der får Thomas Ole Brask Jørgensen til computeren for at skrive indlæg. Det er selve debatten, der tænder. Særligt rygklapperi kan få ham til tasterne
 • 'Jeg kan godt lide at provokere'

  8. august 2009
  Han er efterhånden vant til at blive overfuset på netdebatten. Men først når folk bliver rigtigt sure, viser de deres sande ansigt, mener Claus W. Oreskov, der er blevet kaldt både naiv og en fanatisk kommunist af andre debattører
 • Hvem har ansvaret for forskningen?

  15. december 2008
  Forskningsfrihed er ikke et tema, der optager ret mange andre end de ramte i den offentlige debat
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her