Læsetid: 2 min.

Topmøde afgør fremtiden for dansk folkeafstemning

Den danske folkeafstemning om EU's forfatningstraktat hænger i en tynd tråd. Hvis afstemningen skal gennemføres, kræver det hurtig klarhed i EU
4. juni 2005

Den planlagte danske folkeafstemning om EU's forfatningstraktat kan meget vel blive aflyst. Om danskerne overhovedet skal til stemmeurnerne den 27. september, afhænger foreløbig af et topmøde i Bruxelles mellem EU's stats- og regeringsledere den 16. og 17. juni.

Samtidig bejler den engelske premierminister, Tony Blair, ifølge avisen The Independent til Anders Fogh Rasmussen (V) for at få Danmark til at udskyde sin folkeafstemning.

"Den hollandske og franske regering må klart sandsynliggøre, at de på en eller anden måde kan ratificere traktaten i den form, den ligger nu. Det giver kun mening at stemme om en traktat, hvis vi er sikre på, at den eksisterer i den form, vi kender. Derfor er vi nødt til at afvente topmødet," sagde Socialdemokraternes formand, Helle Thorning-Schmidt, efter at ja-partierne fredag mødtes i Statsministeriet for at diskutere situationen i kølvandet på nej'erne i Frankrig og Holland.

Statsministeren ønskede ikke at uddybe sin holdning efter mødet, men har i de seneste dage også betonet, at der er behov for en afklaring af situationen i Frankrig og Holland, før fremtiden for den danske folkeafstemning afgøres.

Ifølge The Independent vil den britiske udenrigsminister, Jack Straw, mandag fortælle de britiske parlamentarikere, at afvisningen af forfatningstraktaten i Frankrig og Holland har skabt så megen usikkerhed omkring den, at premierminister Tony Blair og hans regering vil lægge et lovforslag om en britisk folkeafstemning på is, skriver The Independent, der oplyser, at Blair allerede har fået den tjekkiske regerings opbakning til dette skridt, og at han også forsøger at overbevise den danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), om det fornuftige i den britiske holdning. Fogh besøger torsdag London for at diskutere EU-krisen med Blair.

Efter fredagens møde hos statsministeren understregede den radikale Niels Helveg Petersen, at de 25 EU-lande i fællesskab ved topmødet skal beslutte, hvordan EU kommer videre. De Radikale ønsker fortsat en folkeafstemning i Danmark.

SF's formand, Villy Søvndal, mente også, at Danmark skal afvente EU-topmødet, så danskerne ved, hvad de skal stemme om.

"Jeg vil fra SF's side ikke være med til at sende noget ud til folkeafstemning, hvis der ikke er klarhed over, hvad vi skal stemme om," sagde han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her