Læsetid: 2 min.

Toppen af det danske

Det er snart 40 år siden, Dansktoppen startede - og selv om der er tegn på fornyelse, så er det dog sangene i den gamle danske stil, der hitter. Heldigvis. Og så er Dansktoppen ikke uden humor
19. februar 2007

Jørn Hjorting sendte den første omgang Dansktoppen i 1968 - midt i en pigtrådstid. Dengang var det sange som "Lille sommerfugl", "Vi skal gå hånd i hånd" og "Gid du var i Skanderborg", der hittede. I dag, næsten 40 år efter, eksisterer Dansktoppen endnu (selvom der var lukket ned for programmet i 80'erne), og den kører stadig i sit eget parallelunivers, uanfægtet af tidens tone - og dog.

Sidste lørdag var der faktisk et par afvigere fra den gængse Dansktop-lyd på listen. Århusbandet BliGlad er 'bobler' - det vil sige blandt de fire kandidater, der kæmper om at komme på Dansktoppen i den følgende uge. Sammen med Peter AG Nielsen synger de til reggaerytmer "Ud med kærlighed til folket".

Anne Dorthe Michelsen er også bobler med et regulært popnummer, "Hvor var det nu, vi var?" Værten Leif Wivelsted har en behagelig, dyb stemme, og er ikke uden humor:

"Hun har ventet på far med stor tålmodighed fra den ene plade til den anden" mumler han i præsentationen af Michelsen.

Melankoli

På vej mod den mere klassiske Dansktopmusik møder vi på 8. pladsen Miami med "Vor hemmelighed". Bjarne Lisby har skrevet teksten og datteren Lotte Lisby synger for - krydret med en enestående keyboardsolo fra Hans Martin Kühl.

Vagn og Vagabondernes "Stjernenatten" og Hans Bruns "Under stjernerne" kan bedst beskrives som melankolsk folkemusik, hvilket også er en fast integreret del af Dansktoppen. Igen er Leif Wivelsted sjov:

"Vi var 'under stjernerne' - ja, hvem er for resten ikke det, når man tænker over det." siger han.

Der er også plads til De Syngende Lussinger (dog på 7. pladsen) - og de stikker i særdeleshed ud, for de leger med genren. Det begynder som en klassisk sørge-sang. Konen er skredet og ensomheden enorm, men så kommer det forfriskende omkvæd: "Hold da kæft, hvor var hun grim / og hun lavede ingenting," brøler lussingerne, og herfra kører nummeret

helt ud på et sidespor: "Hun brugte mine penge på sminke og sko / men intet kan forvandle en stinkende so / det er skønt at være single igen."

Helt hjem i kolonihaven kommer vi med Kisser og Søren og deres Helsingør-hyldest "Til venstre for svensken,"

"Lad bare de andre beholde syden / med billig sprut og brune smarte piger / for her er tryghed - her er idyllen / i Nordsjællands hjerte vi blir'."

'Svensken' rimer på 'blæsten', men hvad gør det, for "Dannebrog er hejst op / her er humøret i top."

Sådan lyder en ægte Dansktopsang, og det er godt, at det stadig er den slags musik, der dominerer listen. Der ville jo ikke være meget sjov ved det, hvis Dansktoppen blot var en dansksproget version af P3's Tjeklisten.

Ugens vinder, Peter og Lindy Aldahl: "Der er dækket op til to" er da også i den klassiske Dansktop-stil. Men det betyder bestemt ikke, at det også er humorforladt: "Hun er stadig en nydelig dame - når man dæmper belysningen lidt," hedder en af linjerne i ugens vindersang.

Dansktoppen, P4, lørdag klokken 13.03 - 14.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her