Læsetid: 2 min.

Toreadorens genkomst

'Dyrplageri' protesterer dyreretsforkæmperne, men tyrefægtning har stadig sine fans i Katalonien, hvor en af kunstartens ypperste udøvere nu atter trækker fulde huse
Matadoren José Tomas vendte søndag tilbage til arenaen efter fem års pause. Udenfor skreg 5.000 dyreretsforkæmpere sig hæse imens.

Matadoren José Tomas vendte søndag tilbage til arenaen efter fem års pause. Udenfor skreg 5.000 dyreretsforkæmpere sig hæse imens.

Dolores Ochoa

20. juni 2007

BARCELONA - Det triumferende comeback for Spaniens største nulevende toreador - eller matador, som det rettelig hedder på disse kanter - fik søndag tusindvis af demonstrerende dyreretsforkæmpere til at tage opstilling i gaderne ud for Barcelonas største tyrefægterarena.

¡Asesinos! ("mordere!"), hylede demonstranterne. Uanfægtet heraf tog cremen af det spanske samfund plads på lægterne for at overvære tyrefægtersæsonens glamourøse højdepunkt. "Velkommen til Katalonien. Her piner vi dyrene, indtil de dør," forkyndte et banner udenfor.

Men ganske som opgøret mellem mand og tyr, var dette en ulige strid. Så mange som 19.000 aficionados havde forsamlet sig på Monumental, Barcelonas største tyrefægterarena, for at byde flotte, unge José Tomas velkommen tilbage efter fem års uforklarligt fravær. Udenfor kunne hylekoret højest mobilisere 5.000 stemmer - den lille håndfuld, som det lykkedes at tiltvinge sig adgang til tribunerne, blev hurtigt bragt til tavshed.

Men dyreretsforkæmperne overgav sig ikke så let, og natten igennem fortsatte de deres sammenstød med Barcelonas politistyrker. Mandagens aviser omtalte det forløbne døgns optøjer som det hidtil værste i den fortsatte kulturkonflikt imellem dem, som hylder tyrefægtning som definitorisk karakteristikum i spansk nationalidentitet, og dem som fordømmer samme som barbarisk blodsudgydelse.

Konflikten er eskaleret, siden Barcelona i 2004 officielt erklærede sig for 'anti-tyrefægtningsby'. Begejstringen for los toros har altid været køligere i Katalonien end i det øvrige Spanien - navnlig i de senere år, hvor to af Barcelonas største tyrefægterarenaer har måttet dreje nøglen om på grund af mangel på publikumsinteresse. Endog Monumental hævdes lukningstruet.

På den baggrund kom søndagens begivenhed som et spektakulært genmæle, iscenesat som det var af Spaniens magtfulde tyrefægterlobby. Cigartyggende, faneviftende fans blev da også fløjet ind til Barcelona i pendulfart fra alle egne af Spanien. "De er ikke her fra byen," snerrede demonstranterne.

Adskillige berømtheder var til stede, deriblandt Spaniens kulturminister, Carmen Calvo. Mediestjerner, kunstnere og aristokrater gnubbede moderigtige skuldre for at se deres magre, smidige helt leve op til deres højeste forventninger. Det mondæne selskab talte også hertuginden af Alba, hvis forfader hyppigt blev malet af Goya, og hvis familie i generationer har giftet sig ind i Spaniens førende tyrefægterdynastier. Endvidere sås også Cayetano Rivera, bror til hertugindens svigersøn og efterkommer af den matador, som i sin tid lærte selveste Ernest Hemingway at værdsætte tyrefægtningens kunst, og Juan Antonio Samaranch, tidligere topfigur i Den Olympiske Komité, hvis tilstedeværelse "markerede en magtfuld opbakning fra den katalanske elite", som protyrefægtnings-avisen ABC så triumferende påstod. Deri har ABC næppe ret. Skønt antityrefægtningsfløjen ikke kan prale af tilsvarende prominente skikkelser, vinder den klart terræn i Katalonien, hvor meningsmålinger viser, at op til 70 procent er tilhængere af et forbud imod Spaniens fiesta nacional. Sidste år forsøgte katalanske parlamentsmedlemmer at strække loven imod dyremishandling til også at omfatte tyrefægtning, som aktuelt har undtagelsesstatus, hvilket fremkaldte vilde protester. Tilhængerne derimod fører kampagne for at få UNESCO til at ophøje de rituelle tyre-drab til 'kulturverdensarv'.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu