Læsetid: 1 min.

Trafikdrab har ung slagside

De unge kører råddent, hver fjerde dræbte er under 24 år - og oftest en mand. Faldet i antallet af trafikdræbte er gået uden om de unge, der fylder mere og mere i statistikkerne
18. september 2006

Antallet af trafikdrab er faldet kraftigt i år, men i modsætning til andre aldersgrupper har de unge stort set ikke fået glæde af det. Og deres andel af drabene er steget kraftigt. Fra 2001 til 2005 var det cirka hver femte trafikdræbt, der var mellem 16 og 24 år.

I år er det mere end hver fjerde, helt præcis 27 procent, skriver Politiken Søndag. Det viser Politikens, Vejdirektoratets og Rådet for Større Færdselssikkerheds løbende registrering af dødsulykkerne på de danske veje. De 16-24-årige udgør blot 10 procent af befolkningen, så der er tale om en voldsom overrepræsentation. Hertil kommer, at de unges vilde bilkørsel ofte ender med andres ulykke.

En i hver klasse dør

"Hvis du står med en klasse på 24 elever på teknisk skole vil en af dem ifølge statistikken dø i trafikken, mens de går på skolen," konkluderer direktør for Rådet for Størree Færdselsikkerhed, René la Cour Sell. Ud fra de oplysninger, man har om dette års foreløbig 180 trafikdrab, er der 13 tilfælde, hvor man rimelig sikkert kan konkludere, at det var modpartens skyld. Modparten var i samtlige ulykker mellem 16 og 30 år. Ligesom med de dræbte var langt hovedparten mænd. Også i politiets nye statistik over klippekørekortets første år dominerer de unge, der lige har fået kørekort. De får næsten dobbelt så mange klip, som hvis forseelserne var jævnt fordelt på aldersgrupper.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her