Læsetid: 2 min.

Traumer og had bag voldtægt og mord

Militærhøring kaster lys over amerikanske soldaters rolle i et firedobbelt mord og grov voldtægt af 14-årig pige i Irak. Vidneudsagn giver indblik i, hvordan soldaternes forråelse kunne komme så vidt
9. august 2006

Den 12. marts 2006 trængte fem amerikanske soldater ind i det hus i Mahmudiya syd for Bagdad, hvor 14-årige Abeer Qasim Hamza boede med sin mor, far og 5-årige lillesøster.

Det var ikke en tilfældighed, at det var dette hus, Steven D. Green, James P. Barker, Jesse V. Spielman, Bryan L. Howard og Paul E. Cortez havde udset sig, for den angiveligt meget smukke 14-årige pige var blevet bemærket, når hun gik forbi deres kontrolpost.

Abeer blev gennet ind i stuen, hvor Cortez og Barker gik i gang med at voldtage hende på skift, mens Green tog resten af familien ind i det tilstødende soveværelse, hvor han dræbte dem alle med et AK-47-maskingevær.

Dernæst stødte han til sine kammerater i stuen, annoncerede at han havde "dræbt dem alle sammen" og voldtog derefter selv Abeer, mens Cortez holdt hendes arme. Da Green var færdig, dræbte han hende med et skud i ansigtet, ventede et øjeblik og affyrede yderligere adskillige skud mod liget. Soldaterne overhældte slutteligt Abeer med petroleum og satte ild til, angiveligt for at skjule beviser, hvorefter de aftalte aldrig at omtale begivenheden og gik tilbage til deres base og grillede kyllingevinger.

Dele af historien om Abeer Qasim Hamza har været kendt i offentligheden siden den 30. juni, hvor den 21-årige Green, der godt to måneder efter massakren blev hjemsendt efter en negativ psykiatrisk evaluering, blev arresteret i USA og nu står tiltalt for voldtægt og mord ved en civil retssag i Kentucky.

Men under en amerikansk militærhøring, der startede søndag i Bagdad, er mange flere detaljer blevet klarlagt.

Ovenstående skildring af begivenhederne, støttet af flere vidneudsagn, blev givet af James P. Barker i en skriftlig tilståelseserklæring til den militære anklagemyndighed, og i løbet af denne uge bliver der taget stilling til, om de fire aktive soldater, der deltog i massakren, skal stilles for en krigsret i USA, hvor de ligesom Steven D. Green vil risikere dødsstraf, hvis de bliver fundet skyldige.

'Hard luck platoon'

Det kompagni, soldaterne var del af, havde ifølge deres overordnede, Oberst Thomas Kunk, en særlig vanskelig mission. De skulle patruljere et meget oprørsk område syd for Bagdad, og fra september 2005 til juni 2006 blev otte soldater fra kompagniet dræbt.

Så forfulgt af uheld og tab var dette kompagni, at det fik tilnavnet 'Hard luck platoon'.

Det tog hårdt på alle, og Green, Cortez og Spielmann var blandt de mange, der søgte hjælp for krigstraumer, ligesom tabene af deres kammerater og den konstante risiko for angreb fik betydning for manges syn på irakere. Flere soldater havde ifølge New York Times overhørt Green sige: "Alle irakere er dårlige mennesker", og at han havde ytret ønske om at "dræbe irakere".

Sagen er det femte tilfælde af grove forbrydelser begået af amerikanske soldater i Irak og har været stærkt medvirkende til, at ministerpræsident Nouri al-Maliki har krævet, at internationale styrker skal have ophævet deres immunitet for retsforfølgelse efter irakisk lovgivning. USA nægter fortsat at acceptere dette krav.

Irakiske oprørere sendte sidste måned en video ud på internettet, der viser ligene af to amerikanske soldater fra samme kompagni, der ifølge videoen blev dræbt som hævn. Én var halshugget og begge kastreret.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu