Læsetid: 4 min.

Den tredje vej

'Det er ligegyldigt, om man nidkært vogter en bladomsætning på 100 mio. eller en stor pose støttekroner,' siger Informations direktør, Henrik Bo Nielsen, der i går blev udnævnt til ny direktør for Det Danske Filminstitut. 'Ansvarligheden er den samme'
28. april 2007

Han faldt i søvn under den seneste James Bond-film, Casino Royale, og han holder af både smalle film som Pernille Fischer Christensens En soap og bredere film som Niels Arden Oplevs Drømmen.

Den nyslåede administrerende direktør for Det Danske Filminstitut hedder Henrik Bo Nielsen, og i de seneste 16 år har han arbejdet på Dagbladet Information, heraf i 15 år som avisens direktør - en stilling, han beholder indtil 1. august.

Snart vil han altså stå i spidsen for dansk film og have ansvaret for ikke mindst den vigtige støttepolitik. Spørgsmålene presser sig på: Hvordan ser fremtiden ud?

Henrik Bo Nielsen lægger dog ud med at understrege, at han ikke vil sige noget om, hvad han har af visioner. Han har kun foragt tilovers for folk, der udtaler sig uden først at have talt med de mennesker, de skal arbejde sammen med. "Der står mange spændende ting på Filminstituttets hjemmeside om visioner for både instituttet selv og dansk film, og det går ret godt," siger han.

"Det er naturligvis det, jeg gerne vil bygge videre på, og det skal ske i dialog med folk i huset. Jeg har ingen planlagte ændringer med i tasken, og jeg kommer også ind på et tidspunkt, hvor mange filmaftaler for de kommende år allerede er faldet på plads, og så er det mit job at tage højde for de ting, der opstår undervejs."

Jobprofilen matcher

Henrik Bo Nielsen ved godt, at hans udnævnelse vil komme som en overraskelse for de fleste mennesker i den danske filmbranche. Det er kun rart, synes han selv, at branchen ikke har en mening om ham i forvejen, fordi han i filmsammenhæng er et ubeskrevet blad.

"I den diskussion, der har været om direktørstillingen i dagspressen gennem det seneste halve år, er man blevet præsenteret for to løsninger," siger Henrik Bo Nielsen.

"Enten en nørd, der har været i branchen i 20 år og er i lommen på alle de forkerte mennesker. Eller en tør og kedelig bogholder, der intet ved om film, og som er i lommen på kulturministeren. Jeg har ikke kunnet genkende mig selv i nogle af de beskrivelser, og jeg håber, at jeg kan tilbyde en tredje vej."

Jobprofilen matcher det, Henrik Bo Nielsen føler, at han kan, og samtidig ser han paralleller mellem sit nuværende arbejde som direktør for et dagblad og posten som direktør for Det Danske Filminstitut.

"Det er ikke tilfældigt, at der på forsiden af Information står 'uafhængig af partipolitiske og økonomiske interesser.' Integritet spiller en stor rolle, og den får jeg brug for i det nye job. Min opgave på Information har i høj grad været at sørge for, at det var en veldrevet butik, administratorens rolle. Men jeg har også været med til at sætte de rammer, hvor andre menneskers kreativitet skal udfolde sig. Det synes jeg, at jeg er god til, og deri ser jeg paralleliteten."

Ansvarlighed

Men umiddelbart er der stor forskel på at drive en avis og så stå i spidsen for en markant kulturinstitution, der har ansvaret for flere hundrede millioner offentlige kroner om året. For Henrik Bo Nielsen er ansvarligheden, der kræves, dog den samme.

"Det er ligegyldigt, om man nidkært vogter en bladomsætning på 100 mio. eller en stor pose støttekroner. Jeg er jo heller ikke alene om at bestyre Filminstituttets penge. Hvis ikke jeg var sikker på, at Filminstituttet er fuld af filmfagligt kompetente mennesker, ville jeg ikke have taget jobbet. På samme måde har jeg på Information været afhængig af, at avisens ansatte vidste, hvad de lavede."

Kampen om de statslige støttekroner, som Filminstituttet administrerer, er hård, erkender Henrik Bo Nielsen:

"Det er en branche med meget støj, og det lille kig ind i den, jeg har fået som bestyrelsesmedlem i et mindre produktionsselskab, Jensen & Kompagni, har vist mig nogle af vanskelighederne på området. Men i den ånd og tradition, jeg er lært op i - og efter 16 år på Information - har jeg udviklet en evne til at stå imod og holde fast."

Åbenhed og dialog

Den nye direktør for Det Danske Filminstitut understreger, at han kender det politiske arbejde, der skal til i sådan en stilling, fordi han så længe har været i en virksomhed, der også modtager offentlige støttekroner. Han understreger, at hans ledelsesstil er baseret på åbenhed og dialog, men at der sikkert også er mennesker på Information, der har hæftet nogle af de mindre pæne ord på Henrik Bo Nielsen, som er blevet hæftet på hans forgænger på Filminstituttet, Henning Camre.

"Sådan er det med ledelse," siger han.

Det passer ham fint, at direktørjobbet på Filminstituttet er mere eksponeret end på Information, og han glæder sig til at skulle arbejde sammen med de "spændende og entusiastiske" mennesker i en filmbranche, der har oplevet den omvendte, økonomiske og publikumsmæssige udvikling af dagspressen, der - med undtagelse af Information og få andre aviser - konstant mister læsere, forklarer Henrik Bo Nielsen.

"Dansk film er vigtig, især i en tid, hvor der ellers ikke er noget, som forener. Instituttet spiller en stor rolle i dansk films udvikling, og jeg er meget inspireret af de resultater, der allerede er opnået."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her