Læsetid: 3 min.

Den tredje verden passer bedst

Muhammed al Masri forsker og underviser i strategiske studier i den jordanske hovedstad, Amman. Han er idealist og sætter pris på et glad rødvin med vennerne
13. februar 2007

- Hvad er din største drøm?

"At have penge nok til at være tryg, ikke at være rig. Og jeg vil gerne have nok til at kunne hjælpe venner, når de har brug for hjælp. En anden drøm er at bidrage til, at vi bedre kan forstå os selv og andre forhold i resten af verden og Mellemøsten."

- Hvad er det sidste, du har købt?

"Cigaretter. Jeg indrømmer, at jeg ryger for meget, men jeg købte cigaretter her til morgen på vej til arbejde."

- Hvad er det bedste land i verden?

"Skal jeg nævne et land? Det er et vestligt land, når jeg er i Mellemøsten, og det er et mellemøstligt land, når jeg er i Vesten. Men jeg tror nok, at det bedste land for mig er et tredje-verdensland. Det skal være et sted, hvor der er meget at foretage sig, og hvor jeg kan se frugterne af mit arbejde. Jeg vil ikke sige, at de bedste lande er de skandinaviske, for det, du kan udrette dér, er virkelig meget lidt. Der er så mange ting, som bare er der. Hvis jeg vågnede en morgen og fandt, at Jordan havde forvandlet sig til den første verden, hvad angår levestandard, så ville jeg nok flytte til den tredje verden. Jeg tror, Afrika ville være mit mål."

- Hvad tror du på?

"Lighed og retfærdighed. Jeg vil gerne have det gode frem i mennesket, og jeg tror på, at det kan lade sig gøre."

- Hvordan ser du på din egen fremtid?

"Jeg bliver her på universitetet."

- Hvordan ser du på fremtiden for verden?

"Uh ha, det er kompliceret. Det er, hvad jeg beskæftiger mig med til daglig, og desværre synes jeg ikke, det ser godt ud."

- Hvad tjener du om måneden?

"Ikke nok. Som underviser på et universitet regnes jeg som lavere middelklasse i Jordan. Men jeg overlever."

- Hvem er dit forbillede?

"Jeg har mere end et. Jeg har min mor, der som kvinde i en mandsdomineret kultur har klaret sig godt trods en meget beskeden uddannelse. Hun har formået at give os, sine børn, både stolthed og mod. Et andet er min professor fra universitetet, som var en visionær mand. Er der flere? Jo, der er en del- jo, jeg er meget tiltrukket af meget menneskelige personer. Ikke så meget til de perfekte. Da jeg læste om Peter Sellers, kunne jeg lide ham endnu mere, fordi jeg synes, han er en meget kompleks person. Han har sine fejl. Ingen af dem er vigtige mennesker, men de er vigtige for mig. Som barn var jeg vild med Bob Marley som sanger og som rebel. Han repræsenterer også den tredje verden, og han satte Afrika og den sorte mand på landkortet."

- Hvad er du mest bange for?

"Det er nok at være ude af stand til at fungere og yde. Det kan være mange ting, men kunne være manglende stabilitet."

- Hvad er vigtigst i dit liv?

"Mennesker omkring mig. Min familie, mine gode venner."

- Hvad gør dig lykkelig?

"At se noget lykkes."

- Hvad bestod dit sidste måltid af?

"I aftes ville jeg og et par af mine venner gå ud et sted, hvor man kan få et glas vin. Vi havde ikke lyst til en dyr restaurant, så vi endte et skægt sted med mellemøstlig mad. Noget med ost og kød sammen. Det smagte godt, og det passede til vinen."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her