Læsetid: 3 min.

'Jeg tror ikke, Pia Kjærsgaard sætter mine sange på'

Rapperen Zaki Yuossef mener, at medierne overdramatiserer emner som terror og tørklæder. Medierne burde i stedet stille skarpt på samfundets fundamentale problemer
30. april 2007

- Billedkunstneren Bettina Fürstenberg har spurgt dig, hvad du ser som det største problem i Danmark lige nu?

"Overdramatisering. For eksempel i forhold til terror, eller hvad det betyder at have en muslimsk kvinde i Folketinget. Emner, som fylder ekstremt meget i medierne."

"Samtidig mener jeg, der sker en underdramatisering af andre ting, der bare går vores næse forbi. I forhold til terror: Helt ærligt, hvor mange mennesker er der blevet slået ihjel af terror i forhold til eksempelvis krigen i Irak, hvor der er mellem 100.000 og 600.000 døde. Eller tænk på, hvor mange, der bliver dræbt i trafikken, eller hvor mange, der dør af sygdomme, som relaterer til rygning eller stress."

"Jeg synes, at national-romantikken, som virkelig er voksende i Europa og herhjemme, er underdramatiseret. I Danmark har vi nogle folkevalgte politikere, som mange politikere mente aldrig ville blive stuerene. Ofte ser vi medlemmer af Dansk Folkeparti melde ret rabiate ting ud; når de beskriver muslimske samfund som tabersamfund, og derfor er alle muslimer tabere per se. Det er jo 1,2 milliarder mennesker, som får den etikette, næsten uden at nogen går kritisk til dem. Efter nogle dage er det glemt."

Mediedarlings

- Det lyder som en kritik af medierne?

"Jeg synes, medierne har en stor opgave, som de ikke altid lever op til. At Anders Fogh for eksempel får lov at sige, at der ikke er noget at komme efter. Eller når Jens Rohde opdigter en historie om, at en tegners børn bliver truet og forfulgt. Da han blev stillet til ansvar, fejede han det bare af og fik lov til at sige, at det ikke var så vigtigt. Det handler om ytringsfrihed. Når medierne spørger kritisk, holder de ikke fast."

"Hvis det derimod ikke er en mediedarling, så går man helt vildt kritisk til dem - eksempelvis folk fra islamisk trossamfund."

- Hvordan kan vi afhjælpe det problem?

"Jeg tror, folk er ved at være trætte af det. Det handler om at behandle alle lige. Og ikke kun gå kritisk til dem, vi ikke kan lide. Vi skal sætte vores eget samfund under den samme kritiske lup, som vi retter mod andre. Ellers bliver det en tom frase, at alle er lige."

- Hvordan er du som musiker med til at påvirke den situation?

"Jeg er med i mange integrationsprojekter, og så skriver jeg om det i mine sange."

- Men hvordan kan en sang hjælpe?

"Ja okay, jeg tror ikke, Pia Kjærsgaard sætter mine sange på. Der er bare nogen, der er tabt for dialog. På begge sider af midten. Men der er en stor midtergruppe, som via deres viden fra B.T. og Ekstra Bladet kun har fokus på de ting, vi er uenige om. Men når vi taler sammen, så oplever vi, at vi har meget til fælles. De grundlæggende ting. Vi ønsker alle frihed, sikkerhed, en god uddannelse osv."

"Nogle gange kan man stirre sig blind på forskellene."

- Hvem vil du give stafetten videre til?

"Jeg vil godt give den videre til Nikolaj Cederholm, der med sit teaterforedrag Åh Gud fik prædiket mod religion. Man kunne spørge ham, hvad der er forskellen mellem ham som ateistisk vækkelsesprædikant og så de religiøse prædikanter, han kritiserer. Jeg tager også afstand fra de religiøse prædikanter, der leverer et endeligt bud på sandheden, men er det ikke det samme, Nikolaj Cederholm gør?"

Zaki Youssef (f. 1979) er født i København, men har både danske og egyptiske rødder. Zaki udgav i 2001 debutalbummet 'Musikmosaik', som blev rost af anmelderne for sin blanding af reggae, hiphop og egyptisk folkemusik. I 2003 blev sangen "Tragisk" afvist af Christiania-fonden til albummet 'Nye Christiania Sange'. Zaki er i studiet for at færdiggøre sit næste album, som kommer til juni.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her