Læsetid: 3 min.

Troskab eller kondom i Afrika

Mens den danske regering har valgt en pragmatisk tilgang til aids-bekæmpelse i Afrika, går Rotary en anden vej. Den irske nonne Søster Ethel Normoyle præsenteres som Sydafrikas svar på Mother Teresa, men når hun bekæmper aids, er det ikke kondomer, hun har med i tasken. Troskab og uddannelse er eneste vej frem, mener hun
16. juni 2006

I anledning af Rotarys verdenskongres i Bella Center i denne uge var den irske nonne Ethel Normoyle inviteret som hovedtaler. Hun driver et center i Port Elizabeth i Sydafrika, hvor hun underviser, deler mad ud og sørger for almene nødvendigheder for lokalbefolkningen.

Det har hun modtaget utallige priser for, mest fra Rotary, som kalder hende Sydafrikas svar på Mother Teresa, men hun har også modtaget The Peace Prize of Ireland i 1996, året efter Nelson Mandela modtog prisen.

I sin tale på kongressen fremhævede hun analfabetisme, som roden til mange af de problemer, der plager fattigdommen i Sydafrika.

- Når vi hører om problemerne i Afrika, hører vi meget om hiv og manglende rent drikkevand. Hvordan hænger analfabetisme sammen med de emner?

"Hvis folk får muligheden for uddannelse, accepterer de ikke den fattigdom, de lever i. De mange fattige lever i arven fra apartheid, hvor de blev nægtet uddannelse. Vi er nu 11 år inde i Sydafrikas demokrati, men mirakler er ikke noget, der sker natten over. Jeg tror på, at der er en sammenhæng mellem uddannelse og selvværd, og en sammenhæng mellem selvværd og evnen til at stille krav i hverdagen. Uden uddannelse søger disse mennesker ikke arbejde, og uden uddannelse kan de heller ikke få arbejde," forklarer hun.

Hun fremhæver en historie om en kvinde, der syede 10 strikkede kvadrater sammen. Det fyldte hele rummet, og pludseligt gik det op for kvinden, at hun kunne lave tæpper. Da landsbyens andre beboere så tæppet, ville de også have tæpper. Nu har kvinden lært sin datter at strikke, og de forsyner hele landsbyen med tæpper. Det er ifølge Søster Ethel et eksempel på, at simpel uddannelse kan føre vækst med sig.

- Hvordan hænger uddannelse og selvværd sammen med hiv-problemet?

"Det er klart, at når overlevelse er vigtigere end uddannelse, så bliver uddannelse ikke en prioritet. Men manglen på uddannelse og informationer hjælper i hvert fald ikke på problemet. Det samme gælder med selvrespekt. Hvis du ikke elsker dig selv, kan du ikke elske andre. Og hvis du ikke elsker andre, og kærlighed bliver til sex, så bliver hiv et større og større problem."

Bundløst hul

- Betyder det, at kærlighed kan afhjælpe hiv-problemet?

"Troskab er en vigtig forudsætning. Jeg tror ikke på kondomer som løsningen af problemet, for det er ikke 100 procent sikkert. Men den diskussion bliver ikke relevant, før befolkningen kan tage kvalificeret stilling. Det hjælper jo ikke noget, at folk tror, at de bare kan have flere partnere, så længe de bruger kondom, for det vil stadig ikke være sikkert."

- Men kondomet og øvrige præventionsmidler har vel en begrænsende effekt på hiv i Europa. Hvorfor ikke give afrikanere den mulighed?

"Medmindre vi ændrer tankegangen hos de mennesker, der er påvirket af hiv-problemet, så er det nytteløst. Der er jo også en mentalitetsforskel. Når man ikke har været dér, er det svært at vide, hvad man taler om. At dele kondomer ud, vil være det samme som at sige: 'Gå ud og dyrk sex'. Så før vi kan tage diskussionen om prævention, bliver vi nødt til at bearbejde mentaliteten. For mig er kondomer imod min tro på respekt for mennesket. Når de forstår, hvad hiv er. Ellers er det et bundløst hul.

- På dit center i Missionvale giver du folk en uddannelse. Hvad fortæller du om hiv?

"Jeg tror ikke på, at kondomer er løsningen. Det er et præventionsmiddel, men vi er blevet meget opmærksomme på, at det ikke er sikkert. Igen kræver det informationer at bruge det korrekt, ellers er det ikke effektivt. I min tro handler det om at være tro mod én partner. Jeg hjælper mange børn ved at give dem en uddannelse, og jeg siger da til dem: 'Jeg vil ikke søge penge til dig, hvis sex er en del af dit liv. Vil du have en bedre fremtid, hvis du vil være læge, så tag den mulighed'."

- Virker det?

"Jeg går til 13-14 begravelser hver lørdag. Børnene ser deres mor eller deres venner dø, og lange dødsforløb på grund af det dårlige immunforsvar, som hiv medfører. Det er også en uddannelse for børnene. Jeg prøver at lede dem blidt på vej, men jeg fortæller dem, at det er deres fremtid, medmindre de lever i troskab. Jeg vil ikke skræmme dem. Kendsgerningerne taler for sig selv."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her