Læsetid: 4 min.

Trossamfund satser på velfærdsopgaver

Frelsens Hær vil oprette en række væresteder for fattige danske familier. Og de er langt fra det eneste trossamfund med planer om flere sociale aktiviteter. Et flertal af de religiøse organisationer i Danmark ønsker at lave tilbud, der supplerer eller overtager opgaver fra det offentlige velfærdssystem
27. december 2006

De leger med børn, plejer de ældre og giver husly til hjemløse. Religiøse organisationer driver institutioner, der hver dag bliver benyttet af tusindvis af danskere. I dag er det blandt andet trossamfund som Baptistkirken, Frelsens Hær og den Apostolske kirke der driver institutioner i Danmark. Men flere kan være på vej.

I en rundringning til alle godkendte trossamfund i Danmark lød det fra 55 procent, at de gerne vil starte velfærdsaktiviteter for ikke-medlemmer. Økonomi og lavt medlemstal er stadig det, der stopper de fleste. Rund-ringningen viste også, at det lige nu kun er godt 10 procent af landets trossamfund, der har ressourcerne til at have sociale aktiviteter, men at der er mange, der arbejder for at skaffe midlerne.

De religiøse organisationer har fået øje for de muligheder, der kom, da den nye lov om social service trådte i kraft i 1998. Her fik særlig én paragraf stor betydning for de religiøse organisationer, nemlig § 115. Den forpligter kommuner til at afsætte et beløb til støtte af frivilligt socialt arbejde.

En redegørelse fra Socialforskningsinstituttet fra efteråret 2005 viser da også, at der aldrig er brugt så mange § 115-midler som i dag. Det tyder på, at frivillige organisationer, herunder også de religiøse, går målrettet efter de beløb, som kommunerne afsætter.

Behovet er stort

Behovet for økonomiske midler er stort, for trossamfundene har i forvejen mange tilbud.

Bofællesskab for sindslidende, legestue og lektiehjælp til indvandrere er blot et par eksempler på, hvad fx Den Apostolske Kirke bruger deres penge på. Et andet er Frelsens Hær, der også har en bred vifte af sociale aktiviteter, ofte i samarbejde med det offentlige system. Deres arbejde dækker så at sige fra vugge til grav. De har vuggestuer, børnehaver, krisecentre, væresteder, plejehjem og lignende. Og inden for det seneste år har de valgt at satse på det, deres informationschef, Lars Lydholm, kalder familieværksteder:

"Vi har været nødt til at sætte fokus på det familierelaterede arbejde. Vi fornemmer i øjeblikket et skred med stadig flere fattige familier i Danmark. Derfor åbner vi lige nu en række familieværksteder. I september åbnede vi et i Nakskov, hvor familier kan møde andre familier og skabe nye netværker. Selv om de har det svært, kan de måske finde sammen med nogle andre om at løse de små problemer i hverdagen," fortæller han.

Pengene er der

Balancen mellem økonomisk uafhængighed og ønsket om at have sociale tilbud kan være svær for de religiøse organisationer, og det er ikke ligetil at få de midler, der måtte være.

Baptistkirken er en af dem, der har sat sig godt frem i sædet for at skaffe midler til de mange opgaver, som de frivillige organisationer kaster sig over. Kirken har dannet Suell Team, en virksomhed, der siden 1995 har arbejdet med at skaffe penge til kirkelige og sociale foreninger. Dorthe Suell er leder af virksomheden, og hun forklarer, at det er forbundet med store omkostninger i tid og penge, når der skal søges midler. Derfor henvender de små religiøse foreninger sig til Suell Team, der har specialiseret i at søge de rigtige steder. Foreninger, som f.eks. det kristne misbrugscenter Betesda, og det kristne ungdomshjem Seden Enggård, har haft held med at få midler gennem Suell Team:

"Der ligger enormt mange penge i ministeriernes puljer, hos EU og private fonde. Vores opgave er at indhente nogle af dem til vores kunder. Det er foreninger, der har svært ved at overleve, hvis ikke de gør det, mens de store virksomheder som Røde Kors og Kirkens Korshær har ansat fundraisere, hvis job udelukkende er at søge midler fra fonde og puljer," forklarer hun.

Hold fast på friheden

Denne fokus på offentlige midler bekymrer Ole Pass, der er socialdirektør i Rødovre kommune og samtidig formand for landets socialchefer.

Han mener ikke nødvendigvis, at det er en god idé, at frivillige organisationer, heriblandt også de trosbaserede organisationer, bliver involveret for kraftigt i uddeling af kommunale kroner.

Han talte for medlemmerne af Kirkens Korshær til deres årsmøde i september og her advarede han organisationen om, at for megen økonomisk støtte skaber mindre selvstændighed for de frivillige:

"Pas på, at I ikke falder i den kommunale fælde, hvor I af borgerne bliver opfattet som et serviceorgan på linje med det offentlige," sagde han til medlemmerne af Kirkens Korshær.

Men når det så var sagt, så socialdirektøren gerne et lokalt samarbejde med religiøse organisationer. Han mener, de udfører et stort arbejde blandt udsatte grupper, som kommuner ofte selv har svært ved at håndtere:

"Jeg opfordrer til et tættere samarbejde. Det er brændende aktuelt lige netop nu, hvor spørgsmålet om at sikre velfærd synes at blive det altdominerende tema i den kommende valgkamp," siger socialchefen.

Et godt alternativ

Og idéen om at frivillige organisationer kan løse problemer, som det offentlige ikke nødvendigvis kan, bakkes op af paraplyorganisationen KIT, Kirkernes Integrationstjeneste. Det er en forening, der repræsenterer godt 300 frikirker i Danmark, og som arbejder for at integrere indvandrere i det danske samfund. Foreningens daglige leder, Hans Henrik Lund, mener, at de trosbaserede organisationer er et godt alternativ til det offentlige system fordi de kan tilbyde at drive f.eks. plejehjem på et helt andet grundlag:

"Kirkerne varetager i høj grad opgaver, hvor staten ikke vil være, især når det angår de marginaliserede i samfundet. Hvis kirkerne ikke udfører de opgaver, de gør i dag, ville det pålægge staten en stor byrde, og blev den ikke løftet, ville ufatteligt mange mennesker have det slemt," siger Hans Henrik Lund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her