Læsetid: 3 min.

Tryg og styg

2. november 2001

DEN FORHENVÆRENDE socialdemokratiske justitsminister professor Ole Espersen er på sin egen lidt underspillede facon fuldstændig enig med Enhedslistens mere højrøstede retsordfører, Søren Søndergaard: Der er ingen grund til at stramme den danske lovgivning for at sikre os mod terrorisme.
Selvfølgelig skal politiet og efterretningsvæsenerne beskytte borgerne, så godt de kan, mod folk, der pønser på terror. Så vidt det overhovedet er muligt, skal de pågribe mennesker, der planlægger en terrorhandling, tilskynder til den eller udfører den.
Det kan da godt være, det kræver en ændring eller to i den eksisterende lovgivning og politiets beføjelser til overvågning. Men generelt er der intet, der tyder på, at risikoen for terrorisme bliver mindre ved at stramme straffeloven og udlændingeloven.
»Der er ikke en eneste af de stramninger, regeringen forslår i ’terrorpakken’, der ville have hindret en terroraktion som den, der fandt sted i USA den 11. september,« siger Søren Søndergaard.
»Jeg mener ikke, vi har noget eksempel på, at terrorhandlinger kunne skyldes en manglende effektivitet i vores lovgivning. Det er ikke manglende effektivitet i lovgivningen, der er årsag til det, der skete i USA,« siger Ole Espersen.

UDENRIGSMINISTER Mogens Lykketoft har derimod givet et reelt bidrag til en lidt mere tryg og sikker verden ved at løfte stemmen og tale så tydeligt, at det kunne høres i Tel Aviv.
Lykketofts udtalelser om den uacceptable politiske terror, der optrappes af begge parter i konflikten mellem israelere og palæstinensere, var ikke til at tage fejl af. Espersen roser ham for hans holdning.
Hvis danske politikere vil gøre noget andet end at udsende meningsløse signaler til falsk beroligelse må de nemlig prøve at få løst op for terrorens årsager. Og konflikten Palæstina-Israel er den væsentligste årsag, mener Ole Espersen. Ved at insistere på nedtrapning af volden og genskabelse af fredsprocessen i Mellemøsten, kan man på længere sigt gøre sig håb om at få fjernet en hovedårsag til terrorismen.

MEN DA POUL NYRUP udskrev valget, sagde han ikke et ord om den fredsdue, han har udnævnt til udenrigsminister. Ikke et ord om fred og konfliktløsning i det hele taget. Ikke et muk om de initiativer, han selv vil tage for at bidrage til afspænding og forsoning.
Det ville Olof Palme have gjort. Og Willy Brandt. Hvis de overhovedet havde fået den ide at udskrive valg på et tidspunkt, hvor verdens situation krævede deres fulde opmærksomhed og medvirken til at dæmpe konflikterne før de kom ud af kontrol.
Poul Nyrup er ingen Olof Palme. Han antydede ikke engang, at forsonlighed over for anderledes tænkende og troende er vigtig, hvis man vil skabe større tryghed og sikkerhed i vores eget land.
Tværtimod antydede han i sin tale, ikke én men to gange, at der vil bryde gadekampe ud i Danmark, hvis ikke vi holder sammen og værner vores værdier og vores tryghed. Det eneste værn, han tilbyder, er sig selv som statsminister, alliancen med USA, en korvet til Den nordatlantiske Flåde og en pakke lovstramninger, der næppe gør risikoen for terrorisme her i landet mindre, end den var i forvejen.

TIL GENGÆLD vil den svække retssikkerheden og overlade definitionen af terrorisme til skøn og forgodtbefindende. Og gøre Danmark til et land, der vil afvise og udvise så mange udlændinge som overhovedet muligt uden ligefrem at overtræde de internationale konventioner. Konventioner, der er blevet til for at sikre en flugtvej og et vist minimum af menneskelig værdighed for mennesker, der bliver forfulgt eller fordrevet. Konventioner, der skal modvirke, at deres situation ikke bliver så desperat, at den i sig selv danner grobund for terrorisme!
I sin livslange søgen efter nye standpunkter, der kan tilfredsstille vælgerne, er indenrigsminister Karen Jespersen omsider nået til vejs ende: Ingen stramning er for stram for en mistænkt udlænding. Pia Kjærsgaard, der som bekendt mener, at muslimer slet ikke hører til i et civiliseret samfund, kan bare sige til. Så vil Karen Jespersen gennemføre det, hvis ikke det lige er ulovligt.
Poul Nyrup har lyttet til Karen Jespersens logik. Han prøver at give bange vælgere, hvad han tror, de vil have. Det havde klædt ham at lytte lidt mere til Ole Espersen og den tradition, han repræsenterer.

es

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her