Læsetid: 4 min.

Tur-retur Horsens

Først var der ét dansk andelssvineslagteri, så voksede antallet til 62, nu er der to tilbage
3. maj 2005

Det startede i Horsens. Og - hvem ved - det slutter måske i Horsens.

I 1800-tallet slagtede danske svinebønder grisene hjemme på gården. Omkring 300.000 blev det til om året. Det meste blev solgt til griske handelsmænd, der kontrollerede forarbejdningen og afsætningen og havde grebet om bønderne. Men i 1887 tog den karismatiske formand for Horsens Landbrugsforening, seminarieforstander Peter Bojsen, Gjedved, sammen med lokale svineproducenter initiativ til et slagteri, ejet af bønderne selv. Horsens Andelssvineslagteri kom det til at hedde, og det blev verdens første andelsorganiserede svineslagteri. Egnens svinebønder leverede grisene, traf demokratiske beslutninger om driften og delte det årlige overskud.

Viljen til kontrol med egen produktion bredte sig, andelstanken slog rod, og allerede året efter fulgte nye andelssvineslagterier i Esbjerg, Fåborg, Kolding, Odder, Holbæk og Slagelse. Ved århundredeskiftet ejede svineproducenterne i fællesskab 27 andelsslagterier, ved 25 års-jubilæet i 1912 var antallet oppe på 38. En imponerende udbygningstakt på et-to nye slagterier om året, kun overgået af den hast, hvormed slagteanlæg lukkes i disse år.

Da de var flest, var der i Danmark 62 andelsorganiserede selskaber i branchen for svineslagtning. I dag er der to. Mastodonten Danish Crown, der med en årlig omsætning på godt 44 milliarder kroner står for godt 90 procent af alle svineslagtninger, samt det meget mindre TiCan. Til gengæld slagter de to virksomheder omkring 80 gange så mange svin, som alle svinebønderne tilsammen i 1800-tallet.

Fusionerne

Udviklingen for andelsvirksomhederne vendte midt i 1960'erne. Efter at svinebønder på Ærø i 1931 have etableret Rudkøbing Andelssvineslagteri, kom der ikke flere nye til, og i 1966 begyndte de eksisterende at fusionere.

Først blev slagteriet i Frederikshavn i 1966 opslugt af Hjørring Andelssvineslagteri. To år senere smeltede 10 sjællandske slagterier sammen i Forenede Sjællandske Andelsslagterier (FSA), hvorefter flertallet af de deltagende slagterier blev lukket. I 1970 slog 22 jyske svineslagterier sig sammen i seks konkurrerende fusioner. En af dem bestod af slagterierne i Kolding og Vojens og kaldte sig Danish Crown.

I 1971 fusionerede syv andelsslagterier i det jyske trekantområde under navnet Tulip - blandt dem, der blev opslugt, var pioneren Horsens Andelssvineslagteri og Danish Crown. Navnet Danish Crown blev lagt i skuffen.

I 1981 kom den første fusion mellem to fusioner, flere fulgte efter, FSA på Sjælland skiftede navn til Steff-Houlberg, Tulip fandt sammen med Østjyske Slagterier og selskabet WENBO, og navnet Danish Crown blev taget frem fra skuffen. Herefter gik det slag i slag - spillerne blev stadig færre, stadig større, og i 1998 indlemmedes det store Vestjyske Slagterier i Danish Crown, efterfulgt af Steff-Houlberg i 2001.

Havde det ikke været for det lille andelsslagteri TiCan, der med hjemsted i Thisted endnu holder ud, samt nogle ganske få og små privatejede slagterier, havde Danish Crown haft totalt monopol på slagtning af svin i Danmark. Så tæt er situationen på monopol, at Konkurrencerådet i 2002 meddelte, at fusionen mellem Danish Crown og Steff-Houlberg kun kunne godkendes, hvis Danish Crown frasolgte et af sine slagterier til en uafhængig, f.eks. udenlandsk, konkurrent. Fusionen er for længst en realitet, men frasalget til en hollandsk konkurrent er først gennemført for ganske nylig.

I takt med at både Danish Crown og antallet af slagtesvin er vokset, er stadig flere af koncernens slagterianlæg blevet lukket. Den seneste beslutning har ramt anlægget i Hjørring, hvis 500 medarbejdere er opsagt og forlader arbejdspladsen den 27. maj. I februar lukkede Danish Crown sit slagteri i Bjerringbro, i juni 2004 drejedes nøglen om for anlægget i Nørresundby, i februar samme år ramtes slagteriet i Slagelse, i september 2003 var det Sdr. Feldings tur, i juni 2003 Ebeltoft, i oktober 2002 Struer, i maj 2001 Lemvig, i 1999 Samsø og Års etc. Datterselskabet Tulip har parallelt hermed lukket en række af sine afdelinger.

I alt er der siden 1990 blevet lukket 16 slagte- eller opskæringsanlæg samt 17 forædlingsvirksomheder ejet af det, der i dag hedder Danish Crown. Endnu er der en halv snes slagterianlæg tilbage, men tendensen er fortsat koncentration på stadig færre, stadig større og stadig stærkere automatiserede slagterier.

Danish Crowns absolutte flagskib er i dag - som i andelsbevægelsens første år - slagteriet i Horsens. Men hvor P. Bojsens andelsslagteri i 1888-90 kunne slagte 21.000 svin om året, så skal det nye Danish Crown-slagteri i Horsens - etableret for en sum af to milliarder kroner og under indkøring i disse uger - slagte 77.000 svin eller mere om ugen. Det er 15 gange så meget, som det gamle Horsens-slagteri var nået op på i 1960'erne og svarer til en svineslagtning hver 10. sekund døgnet rundt. Næsten hver fjerde Danish Crown-svin ender sine dage i Horsens, når anlægget er oppe på fuld kapacitet.

Dermed er det ny Horsens-slagteri verdens næststørste og med sine stærke automatisering og mange robotter verdens mest moderne svineslagteri. Spørger man branchekendere om udviklingens slutpunkt, kan man få følgende svar:

Man kan forestille sig, at det hele ender i Horsens, hvor det begyndte. Med ét gigantisk, automatiseret slagteri, der med mange robotter og et minimum af menneskelig arbejdskraft slagter næ-sten alle grise i Danmark, og hvorfra Danish Crown sender parterede svinekroppe rundt til sine datterselskaber, forarbejdningsanlæg og samarbejdspartnere i hele verden.

Så langt vil Danish Crowns administrerende direktør Kjeld Johannesen ikke gå. Åbningen af storslagteriet i Horsens og lukningen af fabrikken i Hjørring er de sidste punkter i den offentligt kendte strukturplan, der blev vedtaget i 2000. Hvad der herefter skal ske, vil tiden vise, siger Kjeld Johannesen.

"Vi ved, at udviklingen ikke går i stå, men vi har også den ydmyghed ikke at komme med en masse forudsigelser. Vi kan kun sige: Konkurrencen bliver hårdere, kravene til fornyelse og udvikling vokser. Og vi vil se færre slagterianlæg i Danmark."

jsn@informtion.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her