Læsetid: 2 min.

En tur i tidsmaskinen

Fremragende tidsbillede i ny dansk politiroman
27. juli 2005

Det er i dagene umiddelbart før den 9. april 1940. En tidlig morgen bliver opdagerne Poul Bjørner og Aage Schou fra Station 7 på Østerbro kaldt ud til Frihavnsbroen (den der i dag kaldes Langeliniebroen). En mand er fundet hængt under broen, det kunne ligne selvmord, men der er noget muggent ved affæren, finder betjentene hurtigt ud af.

Sådan begynder Ole Frøslevs nye politiroman Den grønne bar - og for en inkarneret københavner som nærværende anmelder er det selvfølgelig en meget lovende optakt. Kildrende fornemmelser indfinder sig. Skal vi virkelig genopleve en tur rundt i Kongens København, skal vi atter se sporvognene slingre i svingene, høre cykelklokkernes klemten, fornemme lugten af stegt sild og sødsuppe fra Østerbros opgange, vandre under de gamle gaslygter?

Vibrerer af liv

Ja, gu' skal vi så, og det i den grad så man om natten kommer til at drømme om en fyldt linie 15 duvende på Øster Allé og bliver sendt ned i kælderen for at fylde koksspanden til kakkelovnen. Så godt skriver Ole Frøslev nemlig, så præcise og fint sansede er de hundreder af detaljer i dette fremragende tidsbillede, og naturligvis bliver vi hverken snydt for besættelsen, mørklægningens trængsler eller - som et lille lysglimt i mørketiden, jojo! - den lille Margrethes fødsel på Amalienborg den 16. april. Her er ikke tale om en smule tidskolorit, men den rene og skære indlevelse, så bogen vibrerer af liv.

Ubetinget nydelse

Læg dertil, at selve kriminalhistorien holder vand, der er i mere end en forstand tale om et stykke gedigent politiarbejde - og dertil føjer sig en række fint tegnede skikkelser fra den blakkede del af det københavnske værtshusmiljø inde i "Mayonnaisekvarteret" omkring Nikolaj Plads. Men vi kommer heldigvis på besøg mange andre steder i byen, lige fra gaden Westend på Vesterbro til mere borgerlige kvarterer som Emdrup og "Sjang-tofte".

Som man vil forstå: en ubetinget nydelse - og heldigvis er der mere i vente fra samme kant. Forlaget bebuder i hvert fald, at Den grønne bar er første bind i en række selvstændige politiromaner fra besættelsestidens København - og fællestitlen på serien Mørketid er også at læse på den (kon)geniale forside. Med en lille ring omkring året 1940. Hvis de følgende romaner kan leve op til denne fornemme begyndelse, vil der være tale om en markant nyskabelse i dansk kriminallitteratur.

Vi kan dårligt vente.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her