Læsetid: 1 min.

Tuvalu trues af druknedøden

Vandstanden i Sydhavet stiger til fare for flere små ønationer. Tuvalus indbyggere kræver nu, at den lokale storudleder af CO2, Australien, stiller en ny ø til rådighed, så de kan bevare deres livsform
15. november 2006

TOKYO - For anden gang har Australiens regering afvist en formel forespørgsel fra regeringen på den isolerede Tuvalu-atol i Sydhavet om at reservere en ubeboet ø for dens 11.000 borgere.

Klimaforandringer truer med at drukne ni småøer, og indtrængende havvand har allerede ødelagt en stor del af den dyrkbare jord.

"Spørgsmålet vil ikke blive aktuelt før om mange år," siger udenrigsminister Alexander Downer, og miljøminister Ian Cambell afviser anmodningen som "absurd".

Tuvalu irriterer australierne som intet andet: For fire år siden forsøgte det lille ørige forgæves at indstævne Australien og USA ved den internationale domstol i Haag, anklaget for drivhusgasudslip, som truer med at gøre millionvis af mennesker i lavt beliggende kystområder hjemløse.

Søgsmålet strandede på en teknikalitet.

I sidste uge kritiserede Tuvalu igen premierminister John Howard ved et ophedet topmøde med Sydhavslandene i Nadi på Fiji.

Tuvalus højeste punkt er fem meter over havoverfladen, og hovedstaden Funafuti beskyttes af høje bølgebrydere. Ifølge FN kan havniveauet stige med 88 cm frem til næste århundredeskifte, men allerede nu skyller højt tidevand undertiden ind over størstedelen af atollen, ligesom ekstremt vejr truer med at kræve mange menneskeliv.

"Vi lever på lånt tid," siger vicepremierminister Saufatu Sopoanga.

Siden landbrugsarealerne er blevet udyrkelige, er de fleste øboere blevet tvunget til at overleve på konserves.

Deres håb knytter sig nu til, at de kan få deres egen lille ø nord for Great Barrier Reef eller i Torres-sundet mellem Australien og Ny Guinea. Tuvalu-boerne ønsker at holde sammen og bevare deres kultur og traditioner.

Også ø-riget Kiribati trues af klimaforandringer og de hermed forbundne unormalt høje afsmeltninger af ismasserne i Antarktis.

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her