Læsetid: 0 min.

Tv-anmeldelse

1. november 2000

FORNEMMELSEN FOR tid er vigtig i medierne, ikke mindst tv-stationerne, der minut for minut kæmper om opmærksomheden. TV 2 havde i forgårs øjnene på uret, da man i bedste sendetid valgte at vise sin million-satsning om de pædofile danskere.
TV 2 havde øjnene på den lille viser, fordi en dommer i Københavns Byret akkurat en time før udsendelsen affejede det fogedforbud, som foreningen Pædofilgruppen havde krævet – blandt andet med henvisning til, at TV 2 ifølge dagspressen indrømmer, at udsendelsens journalistiske metode er på kanten af loven.
Og TV 2 havde blikket rettet mod den store viser. For lige så snart programmet rullede over skærmen, udløste en politianmeldelse fra tv-journalisten bag udsendelsen, Jacob Billing, anholdelse af en pædofil mand, der var blevet filmet med skjult kamera. Og så blev de helt store typer fundet frem til morgendagens avisforsider.
Hvilken mesterlig timing.

FOR AT DER IKKE skal herske nogen tvivl: Seksuelle forhold mellem børn og voksne er en forbrydelse, som samfundet ikke skal finde sig i. Journalistik – også gerne via tv – om en mulig systematisk planlægning af pædofile lovovertrædelser er derfor af »betydelig samfundsmæssig interesse«.
Det var netop ordene, som byretten benyttede, da den i sagen om fogedforbud først åbnede dørene for offentligheden og senere tillod TV 2 at bringe programmet, selv om en omstridt fremgangsmåde, skjult kamera, var benyttet.
Ved første øjekast altså en sund sejr for den kritiske og undersøgende journalistik.
I sin procedure sagde en af tv-partens advokater, at hensigten med programmet er at dokumentere og overlade det til andre at drage konklusioner. Dokumentere, ikke dømme – det kunne byretsdommeren give tv-folkene medhold i. Men holder hensigtserklæringen i praksis?

FARETRUENDE underlægningsmusik fremmaner udsendelsen igennem en stemning, der minder om gyserfilms. Og fuldt lovlige foreningsdiskussioner og snak om anonymitet ved brug af Internettet strikkes ved hyppig brug af begreberne ’kriminel’ og ’ulovlig’ sammen med afskyelige skildringer af groft misbrug.
Problematisk er en sekvens, hvor pædofile via Internettet skriver sammen med personer, der oplyser, at de er børn. Programmet forbigår, at den sande identitet af disse børn meget vel kan være for eksempel granvoksne pædofile, der blot leger med i den anden ende af landet. Klippet bruges som bevisførelse, men er snarere forførelse, et led i den kæde af skiftevis antydninger og barske fakta, som samlet sværter foreningen Pædofilgruppen til.
Udsendelsen nøjes ikke med at dokumentere. Den undlader tværtimod i lange passager at dokumentere, og den fælder umiskendeligt en dom.
Og skulle nogen være gået glip af pointen, har tv-folkene gennem indignerede interviews til den trykte presse før og efter udsendelsen båret ved til forargelsens bål, der blusser lystigst i det formiddagsblad, som i øvrigt bringer flest annoncer for betalte seksuelle ydelser.
Har det virkelig en betydelig samfundsmæssig interesse at rejse en hetz – frem for at belyse et alvorligt problem og effektiviteten af forskellige tiltag over for problemet?
Folketingsmedlem Frank Dahlgaard er ikke i tvivl: Ned med nakken, din stygge forening! Man skal – af alle steder – til Kristeligt Folkeparti for at høre mere besindige toner. Partiformand Jann Sjursen har ingen sympati for foreningen og dens virksomhed, men fastholder, at »vi har en grundlov, og derfor kan man ikke bare fare ud med et forbud, fordi man ikke lige kan lide en forening.«

FJERNSYNSUDSENDELSEN gik i luften, fordi dommeren fandt den nødvendig – og fordi de pædofiles identitet var sløret ved fremvisningen. Men tv-folkene har den 16. og 30. oktober løftet sløret for politiet og foranlediget anholdelse af to pædofile.
Man kan glæde sig over, hvis seksualforbrydelser hermed forhindres. Men man bør samtidig overveje, hvornår det er en væsentlig journalistisk opgave at politianmelde borgere. Det kan være svært nok for en journalist under arbejdet at holde private holdninger ude. Og det bliver næsten umuligt, når journalisten går under cover og erfarer uhyrligheder. Det fordrer særlig etisk omhu. Har TV 2 den?

lieb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her