Læsetid: 2 min.

Tvangsægteskab og overgreb hovedårsag til afghanske kvinders mange selvmord

Flere og flere kvinder i Afghanistan tager deres eget liv. Retssystemet kan ikke hjælpe dem ud af deres familieproblemer, og så ser de ingen anden udvej
15. november 2006

Sexmisbrug og tvangsægteskaber regnes blandt de vigtigste årsager til, at stadig flere kvinder i Afghanistan begår selvmord.

Det kom frem i går i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvor omkring 400 mennesker var samlet for at drøfte, hvordan man kan undgå de mange selvmord.

Problemet er, at når kvinderne står med de enorme problemer, leder de forgæves efter at få hjælp til at få dem løst. Mange afghanske kvinder er analfabeter, under 20 procent af dem kan læse og skrive, og mange kvinder mener ikke, at Afghanistans retssystem kan give dem nogen hjælp. Derfor ser de selvmord som sidste udvej.

Afghanistan er ikke eneste land med disse problemer. På konferencen var der deltagere fra andre lande, hvor kvinder har det på samme måde, herunder Bangladesh, Iran, Indien og Srilanka.

Der foreligger ikke præcise tal i Afghanistan på antallet af kvinder, der begår selvmord. Myndighederne holder ikke snor i det, og mange familier skjuler et selvmord, fordi de opfatter det som skamfuldt.

60 pct. analfabeter

Men den tyske private nødhjælpsorganisation Medica Mondiale fremlagde en undersøgelse, der viser, at hospitaler i Kabul i 2005 registrerede 18 selvmord. I år er der på hospitalerne indtil nu registreret 36 selvmord blandt kvinder. I den vestafghanske by Herat, hvor problemet regnes for at være stort, ser antallet ifølge organisationen også ud til at stige. Der meldes om kvindelige selvmord hver dag, og 60 procent af de, der tager deres eget liv, er analfabeter.

Tvangsægteskaber nævnes som den største årsag bag de tragiske tal. Der tales om, at kvinder gives bort for at løse en strid, og der er tilfælde, hvor svigerfaderen kræver sex.

"Det er sidste udvej for kvinder, der ikke har andre midler til at løse deres problemer," sagde Sima Simar, leder af Afghanistans Uafhængige Menneskerettighedsorganisation (AIHRC), ved konferencen.

Ifølge AIHRC er mellem 60 og 80 procent af ægteskaberne i Afghanistan tvangsægteskaber. Selv om man skal være mindst 18 år for at blive gift i Afghanistan, så er 57 procent af alle piger, der bliver gift, under 16, hedder det i officiel statistik, som FN citerer fra.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her