Læsetid: 3 min.

Tvetydige Guantánamo-udmeldinger fra regeringen

Den danske regering ønsker ikke at fordømme USA's behandling af fangerne på Guantánamo-basen fra Folketingets talerstol. Det gør til gengæld regeringens repræsentanter i ny Europaråds-resolution
29. april 2005

Mens regeringens repræsentanter tirsdag stemte for en resolution i Europa-rådet, som kraftigt fordømmer USA's behandling af fangerne på Guantánamo-basen på Cuba, ønskede regeringen i en forespørgselsdebat i Folketinget i går ikke at gentage kritikken.

"Mange, hvis ikke alle, tilbageholdte er blevet udsat for grusomme, umenneskelige og nedværdigende behandling som et direkte resultat af en officiel politik autoriseret af regeringens højeste niveauer," står der i Europa-rådets resolution, som ifølge Enhedslistens Rune Lund, der var til stede i Strasbourg tirsdag, blev vedtaget med 83 stemmer mod en, heriblandt med stemmer fra Hanne Severinsen (V) og Jakob Axel Nielsen (K).

I en forespørgselsdebat i Folketinget i går på foranledning af spørgsmål fra samme Rune Lund og Frank Aaen, begge Enhedslisten, var regeringen anderledes forsigtig.

Såvel et forslag fra Enhedslisten og SF om at rejse sag mod USA ved FN's Menneskerettighedskomité som et forslag fra Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre om at kalde USA's behandling af fangerne på Guantánamo-basen for "en krænkelse af den humanitære folkeret" blev forkastet.

I stedet vedtog regeringen sammen med Dansk Folkeparti et forslag med en anderledes forsigtig ordlyd.

"Folketinget fremhæver vigtigheden af, at alle parter i en væbnet konflikt overholder den internationale humanitære folkeret. Folketinget hilser derfor velkomment, at regeringen fortsat vil fokusere på spørgsmålet om overholdelse af den internationale humanitære folkeret i alle relevante internationale fora samt i sin løbende dialog med tredjelande, herunder den amerikanske regering."

Frank Aaen, Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, er skuffet over, at regeringen er med til klart at fordømme USA's behandling af Guantánamo-fangerne i Europa-rådets resolution, men ikke ønsker at give udtryk for samme holdning fra Folketingets talerstol.

Helt rundtosset

"Man bliver helt rundtosset, for regeringspartierne har jo lige stemt for en klar fordømmelse nede i Europarådet, og det er almindeligt anerkendt, at der har fundet krænkelser sted på Guantanamo," siger Frank Aaen.

"Det viser bare, hvor magtpåliggende det er for regeringen at være følgagtig over for USA, at man ikke engang kan følge det, som et næsten enigt Europa-råd kunne finde ud af at vedtage," understreger Aaen.

De Konservatives udenrigspolitiske ordfører, Pia Christmas-Møller, har endnu ikke læst Europa-rådets resolution og ønsker derfor ikke at udtale sig om, hvorfor regeringens repræsentanter giver udtryk for én holdning i Strasbourg og en anden på Folketingets talerstol.

"Men Europa-rådets resolutioner har jo indimellem sådan lidt blandet karakter. Det afhænger jo meget af, hvem der lige er til stede i salen, og dernede optræder vi heller ikke som partier på samme måde. Og så er det altså forpligtende, når et land udtaler sig om noget og skal gå videre med det i andre internationale fora," siger Pia Christmas-Møller.

"Det, vi vedtager i Folketinget i dag, er vi jo forpligtede til at kæmpe for, og vi sidder i FN's Sikkerhedsråd, hvilket immervæk er en meget central placering. Europa-rådet sidder jo ikke i Sikkerhedsrådet," siger hun.

Antiamerikansk

Både Pia Christmas-Møller, udenrigsminister Per Stig Møller og Dansk Folkepartis udenrigspolitiske ordfører Søren Espersen fremhævede desuden under forespørgselsdebatten i Folketinget, at USA selv har taget skridt i den rigtige retning ved at indlede retssager, og at disse retssager skal afsluttes, inden de ønsker at udtale sig om USA's behandling af fangerne.

"Der er jo allerede ført flere hundrede sager. En del er frafaldet, nogle er ført videre, og andre igen er ikke afsluttet endnu. Vi fordømmer vold, tilbageholdelse på ubestemt tid og så videre, men hvorvidt det er begået og af hvem, må vi vente med at afgøre til efter de endelige domsafsigelser," siger Pia Christmas-Møller, som mener, at oppositionen blot ønskede at bruge Folketingsdebatten til en "antiamerikansk markering".

Frank Aaen mener derimod, at regeringen snakker uden om, når den henviser til retssager, som allerede er i gang i USA.

"Langt op i regeringen, helt op til Donald Rumsfeld (USA's forsvarsminister, red.) har man godkendt forhørsmetoder, som er i strid med torturkonventionen. Det har Human Rights Watch gjort opmærksom på flere gange, og det kan man jo ikke overlade til USA selv at tage stilling til. Derfor mener vi, det er nødvendigt at bruge FN's Menneskerettighedskomite," siger Frank Aaen.

Også Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) opfordrer til, at USA's behandling af fangerne på Guantánamo indbringes for FN.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu