Læsetid: 3 min.

Tvivlen er den europæiske sjæl

De stålsatte overfor de tvivlende. I en søgen efter en europæisk sjæl blev Operaen i går rammen om en debat, som endte med at fæstne sig ved tvivlen som et europæisk fænomen både politisk og kunstnerisk
22. marts 2006

Operaens temaer var udgangspunktet for et debatmøde i Den Kongelige Opera i går. Akademikere, politikere og operachef var samlet til en åben debat, hvor næsten alle deltagere fandt fælles fodslag uden dog at ville ty til forkromede definitioner. I debatten tegnede der sig efterhånden et mønster, og omdrejningspunktet blev i sidste ende tvivlen og manglende definitioner.

Operaen er Kasper Bech Holtens udgangspunkt for debatten, for her mener han, at vi har et tydeligt dramatisk kendetegn ved Europa. En tradition, som primært er udviklet i Europa. Da lektor Karsten Fledelius så fører udviklingen helt tilbage til det græske teater, nikker panelet og salen velvilligt. Det er idéen om Europa som én lang udvikling og kulturelt reservoir, som her understreges og argumenteres for.

Europas manglende sjæl

Det går straks langt mere trægt med dramaturgien, når debatten rejser spørgsmålet om den europæiske sjæl og dennes definition.

Jaques Delors' målsætning 'A soul for Europe' blev ifølge Karsten Fledelius aldrig fuldendt. For ham er den tanke en utopi, fordi 'Europa' ikke kan fæstnes i en geografisk, kulturel eller kristen ramme. Problemet ligger i at tænke Europa, som noget, der ekskludere noget andet. For ham er en 'europæisk sjæl' inkluderende, hvor det europæiske findes lige så ofte udenfor de europæiske grænser. Samme uheldige tendens ligger i tanken om kanoner. "Kanoner ekskluderer. De glemmer," er hans pointe. Mangfoldigheden og mange sjæle er derimod et kendetegn ved Europa.

Professor Uffe Østergaard påpeger, at Europas sjæl aldrig har kunnet defineres fra toppen. "Utallige forsøg har været på banen, men intet har fundet fodslag, og slet ikke hos befolkningen."

I Svend Aukens øjne handler det om, at vi involverer os - søger. Så er definitionerne lige meget. Det gør ikke noget, at vi er i tvivl, og selve tvivlen viser sig at være central for resten af debatten, da globaliseringen og dens efterfølgende debat i Svend Aukens øjne har skabt to tilgange til verden: tvivlerne og de stålsatte. Dem, der fornægter banale modsætninger og søger nye svar, overfor dem, der higer sig fast til banale fjendebilleder, og finder deres argumentationer dér.

Jesper Langballes (DF) understregning af fjendebilledernes positive dynamik understreger, at han ikke tror på tvivlen.

Den europæiske tvivl

For Karsten Fledelius ligger det europæiske indlejret i en følelse, som netop dramaet udspringer fra.

Menneskets fordybelse, musikken, skuespillet, filosofien, og ja, tvivlen. En tradition, som strækker sig fra antikken.

Ph.d.-stipendiat Henrik Stampe Lund beskriver det som en tradition, hvor tvivlen har resulteret i læringsprocesser og konstante spørgsmålstegn ved det fastsatte. En kontinuerlig søgen. En søgen og tvivl, som vi finder i den typiske europæiske helt. De tragiske helte vakler i deres tvivl, Hamlet tvivler, og selv Harry Potter tvivler.

I de typiske Hollywood-helte er der ingen tvivl. Tvivlen gør også, at vi ikke udøver dødsstraf i Europa, for ved en sådan dom kan kun de stålsatte trykke på knappen. I følge Henrik Stampe Lund er selve tvivlen baggrunden for det demokrati, som har været et europæisk ideal siden antikken. I tvivlen ligger kimen til demokratiet og de europæiske dramatiske helte er demokratiske tvivlere - ikke stålsatte.

mab@information

Debatten om Europas sjæl tirsdag havde følgende deltagere:Uffe Østergaard, Jean Monet professor og direktør for Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier

Karsten Fledelius, lektor ved K.U.

Kasper Bech Holten operachef ved Det kongelige Teater

Jesper Langballe, sognepræst og kirkeordfører (DF)

Henrik Stampe Lund, ph.d.-stipendiat i litteratur

Svend Auken, Europa-politisk ordfører (S)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her