Læsetid: 2 min.

Tvivlsomme terrortrusler

11. september 2006

For fem år siden indtraf terrorangrebet den 11. september 2001 i USA, der blev anledningen til den stadig igangværende, globale såkaldte krig mod terror. Siden begyndelsen på denne terrorkrig er vi i medierne med jævne mellemrum blevet fodret med advarsler om terrorangreb, der er blevet forhindret.

Men er der realiteter bag alle disse angivelige terrortrusler? Eller er der snarere tale om bevidste overdrivelser med politiske bagtanker, således som ikke mindst optakten til Irak-krigen er et skræmmende eksempel på?

Terrorkomplot

Den 10. august i år blev det oplyst, at man havde forpurret et terrorkomplot, der havde til hensigt at sprænge op til 10 fly fra England til USA i luften samtidigt. Endnu er der ikke blevet fremlagt nogle håndfaste beviser på, at der rent faktisk var planer om en sådan nøje tilrettelagt selvmordsbombeaktion.

Faktuelt er der ingen beviser på, at de mistænkte havde købt flybilletter, der ville gøre dem i stand til at udføre denne aktion. Flere af de arresterede var ikke engang i besiddelse af et pas.

Om komplottet i det hele taget i teknisk forstand kunne gennemføres er også højst tvivlsomt. Ingen kemiske laboratorier er blevet opdaget, som kunne have bekræftet, at de mistænkte havde den nødvendige viden for at kunne blande dødbringende, flydende kemikalier ombord på et fly.

Tankeforbrydelser

Sandsynligvis er der tale om, at de mistænkte er skyldige i det man - med et udtryk fra George Orwell's roman 1984 - kunne kalde for "tankeforbrydelser". Hvilket vil sige, at de ikke rent faktisk har gjort noget, men at de måske har tænkt på at gøre noget, der ville kunne betegnes som 'terrorisme'.

Der har været en lang række af uholdbare udsagn i medierne om umiddelbart forestående terrorangreb, der senere har vist sig at bygge på fejlagtige efterretningsoplysninger.

Opportune terrortrusler

Fælles for disse advarsler om angivelige terrorangreb er, at de alle kommer frem på politisk opportune tidspunkter. Det synes åbenlyst, at visse af den vestlige verdens politikere kan se en fordel i at skabe en stemning af frygt og rædsel, som de kan kapitalisere på. Formålet er bl.a. at få drejet den offentlige mening i retning af at foretrække militære løsninger, uanset de menneskelige omkostninger.

Under den kolde krig overdrev man også fra den amerikanske regerings side bevidst den daværende kommunistiske trussel med det formål at sikre opbakning til et globalt amerikansk engagement. Det officielle trusselsbillede var da "clearer than truth", som Dean Acheson, Truman-regeringens udenrigsminister, selv fortroligt indrømmede det.

Den kolde krigs hang til opstilling af tvivlsomme worst case-scenarier er ligeledes fortsat med over i den aktuelle terrorkrig. Som det måske erindres, udtalte USA's daværende udenrigsminister, Colin Powell, den 10. februar 2003, at det ville være en let sag for terrorister at fremstille radioaktive, 'beskidte' bomber, der kunne bringes til sprængning i USA. Hvor sandsynligt det var, kunne han dog ikke sige noget om.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her