Læsetid: 4 min.

Tyrkiet vil helst ikke vide af Paven

Den tyrkiske regering flygter ud af landet, når Paven kommer på besøg i morgen. I går råbte tusinder af demonstranter: Bliv væk, Pave
27. november 2006

ISTANBUL - Når Paven i morgen lander i Ankara, kommer han til et land, hvor han ikke er velkommen. Regeringens topfolk flygter på det nærmeste for at undgå ham, og ved en stor demonstration i går opfordrede masserne ham til at blive hjemme.

Besøget er pave Benedikt XVI's første i et muslimsk land, og det finder sted blot to måneder efter, paven kom galt af sted med et citat om profeten Muhammed og Islam under en tale i Tyskland. Alene af den grund er der brug for brobygning.

Set med Pavens øjne er vigtigste formål med turen imidlertid at forbedre den katolske kirkes forhold til den ortodokse, der formelt har hovedsæde i Istanbul. I 1.000 år har de to levet adskilt og i uenighed, og det vil paven gerne ændre på under sit møde med patriarken Bartholomæus.

For Tyrkiet har besøget stor betydning, fordi landet ser sig selv som en af de vigtigste formidlere af dialog mellem civilisationer.

Middag afvist

Under andre omstændigheder havde paven derfor fået en velkomst, der var mere i overensstemmelse med almindelig tyrkisk gæstfrihed. Men tyrkerne har taget hans profettale meget ilde op, og der er stor utilfredshed i befolkningen med, at han overhovedet kommer.

Derfor kan man også i den tyrkiske regering spore en vis utilpashed over besøget. Det bedyres, at det ikke er ond vilje, der har forhindret regeringen i at mødes med paven, men at det er Vatikanets insisteren på netop dette tidspunkt, der har gjort det umuligt. Både ministerpræsidenten og udenrigsministeren deltager i NATO-topmødet i Riga onsdag og torsdag, og fredag skal ministerpræsident Erdogan deltage i et uopsætteligt møde med det øverste militære råd, der bestemmer udnævnelser og forfremmelser indenfor militæret.

Paven må derfor nøjes med at tale med Tyrkiets præsident, viceministerpræsident og minister for religiøse anliggender med mindre det i sidste øjeblik lykkes at få arrangeret et møde med Erdogan i lufthavnen.

Bedst som det hele så rigtig skidt ud for Tyrkiets interesse for dialog mellem civilisationer, inviterede udenrigsminister Abdullah Gül i sidste uge Paven på middag torsdag aften, når han selv er tilbage fra Riga. Men det blev overraskende afvist af Vatikanet.

Først lød begrundelsen, at mad "er en verdslig fornøjelse", der ikke passer med Istanbul-besøgets mere åndelige karakter. I går uddybede så en talsmand for Vatikanet overfor det anatolske nyhedsbureau. Han forklarede, at ingen pave nogensinde har deltaget i måltider med politiske repræsentanter. Det er slet ikke pavers stil.

Et lille guds ord

Demonstrationen mod Paven i går var arrangeret af det religiøse Saadet-parti, der med referencer til inkvisitionen og korstogene gjorde nummer ud af, at også kristendommen er plettet af blod.

De omkring 20.000 deltagere var delt efter køn, men forenede i deres vrede over pavens fornærmelse af profeten Muhammed.

"Alt hvad man siger om profeten, siger man om os," forklarede en ung mand i mængden.

Demonstranterne svingede med Saadet-partiets røde faner og det tyrkiske flag, mens de råbte "Tag hjem. Tyrkiet betyder ikke noget for dig". Partiet havde også uddelt pandebånd med påskriften "Modstand mod korstogene. Lad ikke paven komme". På trykte skilte stod "Vi tror på Jesus. Tror du på Muhammed?" og "Kom ikke her med mindre, du undskylder".

Saadet er det mest islamiske af Tyrkiets partier, så tilhængerne skulle også have et lille guds ord med på vejen, når nu de var samlet. En rask dreng på 12 år stod op på scenen, hvor han først læste og siden nærmest skreg religiøse digte, der hyldede naturen og fuglene, ud over forsamlingen. Bag scenen rejste to stolte minareter sig, og netop som drengen skreg sig helt op, hvor mikrofonen ikke kunne følge med, brød solen igennem og kastede sit varme lys ned på drengen og minareterne. Det var næsten for meget af det gode.

Sms mod Paven

Næste år er valgår i Tyrkiet, så der var mange, der skulle tilgodeses af partiet. For ikke at komme for langt ud af en religiøs tangent, der godt kunne klinge lidt forkert i det sekulære Tyrkiet, blev nationalsangen afsunget og partispidser fortalte, at demonstrationen også var en protest mod krigen i Afghanistan, Irak, Tjetjenien, USA, Salman Rushdie og de danske Muhammed-tegninger.

For en stund syntes paven at glide lidt i baggrunden, men straks var Saadet-toppen klar med en plan, der bragte forsvaret for islam helt frem i front af den moderne, globaliserede verden.

"Tag jeres mobiltelefoner frem," råbte en af demonstrationens ledere, og med det samme raktes tusinder af mobiltelefoner op i luften.

"Gå ind i sms-menuen"

"Skriv 'Kom ikke, pave' og send beskeden til 3438"

Kort efter brød systemet sammen og arrangørerne måtte uddele tidsintervaller fordelt efter telefonnumre for at få de mange sms'er i hus. Saadet-partiets demonstration forløb aldeles fredeligt, og tyrkisk politi har lavet sikkerhedsforanstaltninger på præsident Bush-niveau for at sikre, at det også er tilfældet, når Paven kommer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her