Læsetid: 2 min.

Tyrkiet på vej mod 25 år med fri abort

Kan et konservativt, religiøst og tilmed islamisk samfund tillade abort? Svaret er ja
10. februar 2007

ISTANBUL - Enhver tyrkisk kvinde kan frem til den 10. graviditetsuge frit få en abort, og med en læges accept kan det også ske frem til 12. uge. Sådan har det været siden 1983, og selv om Tyrkiet på mange måder er et konservativt og religiøst samfund, har den fri abort ikke skabt synderlig debat hverken dengang eller nu, og slet ikke i samme grad som i de katolske lande og USA.

"Tyrkiske værdier er nok mere tolerante end andre religiøse samfunds. I Tyrkiet er den religiøse påvirkning ikke så stærk, og så har tyrkerne også en vis dobbeltmoral," siger dr. Enis Balkan, der er vicedirektør i Tyrkisk familiesundheds- og planlægningsfond (TAP).

"Tyrkerne vælger en slags overlevelsesstrategi for at klare sig i forhold til de samfundsmæssige normer. Ingen er dumme, og mændene ved godt, at pigerne får syet deres jomfruhinder sammen igen. Folk snor sig, og det accepteres."

Dengang den fri abort blev indført, skete det dels som et familieplanlægningsinstrument, der skulle medvirke til at begrænse befolkningstilvæksten, dels som en reaktion på de mange dødsfald blandt kvinder, der forsøgte sig med illegale aborter.

"Det var både ulovligt og farligt. Kvinderne brugte strikkepinde, fuglefjer og kemikalier, og det døde både kvinder og børn af," siger dr. Enis Balkan.

Ud af 1,8 millioner årlige graviditeter i Tyrkiet fremprovokeres 200.000 aborter, og det sker både på offentlige og private sygehuse.

Ingen teenagere

Langt, langt den overvejende del af de aborterende er gifte kvinder, der med deres mænds samtykke vælger abort. Tyrkiet har nemlig det særlige krav, at en gift kvinde skal have sin mands samtykke. Årsagen til aborterne er typisk, at præventionen har svigtet," siger Enis Balkan. En ugift kvinde behøver intet samtykke, og der stilles ingen spørgsmål.

"Vi har nærmest ingen teenagere, der aborterer, og når vi har, er det oftest kvinder, der er blevet tvangsgiftet i ung alder. Det skyldes ikke sex i gymnasiealderen."

Det er nu ikke, fordi Tyrkiet kører noget imponerende seksualundervisningsprogram. En til to timer om året på gymnasieniveau er alt, der tilbydes, og derudover er der undervisning hos private organisationer.

"De unges forældre ved ikke noget om abort og prævention, så de fleste taler med deres venner eller får information fra medierne."

Den beskedne debat om fri abort i dag føres primært af islamiske grupper, men hvis man vil, kan man, ifølge dagbladet Zaman, i Koranen finde belæg for at abort skal tillades. Ifølge nogle læsninger er et foster først et menneske efter 17. graviditetsuge, hvor Gud puster sjælen ind i barnet og gør det til et menneske. Som så meget andet, når det gælder religion, er det imidlertid et spørgsmål om fortolkning, for andre mener, at sjælen pustes ind i 6. uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her