Læsetid: 3 min.

Tyrkiet parat til at hjælpe Danmark ud af Muhammed-krisen

Flere parallelle initiativer peger på Tyrkiet som den oplagte brobygger i Muhammed-striden, men den tyrkiske regerings råderum er begrænset
22. februar 2006

Tyrkiet er parat til at hjælpe Danmark ud af den største udenrigspolitiske krise i nyere tid. Det bekræfter den danske ambassadør i Ankara Christian Hoppe. Både EU og det tyrkiske samfund i Danmark satser på, at Tyrkiet kan udnytte sin unikke position mellem øst og vest til at bygge bro i Muhammed-striden. Men opgaven bliver ikke let for den tyrkiske regering, der skal balancere mellem EU og de islamistiske vælgeres gunst.

Bejlere i kø

Det er ikke kun EU, der har fået øje på Tyrkiet som en oplagt mægler i sagen om Jyllands-Postens forkætrede Muhammed-tegninger. Også herboende tyrkere peger nu på, at Tyrkiet har en særlig mulighed for at gyde olie på vandene på grund af landets geografiske, politiske og kulturelle placering på tærsklen mellem Europa og den islamiske verden.

I et brev til statsminister Anders Fogh Rasmussen har den tyrkiske paraplyorganisation D.G.M.T. - Sammenslutningen af Muslimske Indvandrerorganisationer i Danmark - tilbudt at mægle i striden. Statsministeren har endnu ikke svaret, men landssekretær Nuri Ünlü siger, at hans forening er parat til at hjælpe på enhver måde.

"Vi er parat til som organisation at rejse til Egypten, Saudi-Arabien og andre lande for at tale med religiøse ledere og forklare dem sagens rette sammenhæng. Vi er overbevist om, at de ikke har fået det rigtige billede af, hvordan denne sag hænger sammen," siger han.

D.M.G.T., der tæller 42 tyrkiske foreninger i Danmark, har tætte forbindelser til såvel den tyrkiske ambassade i Danmark som regeringen i Ankara. Ifølge Informations oplysninger har den tyrkiske ministerpræsident Tayyip Erdogan godkendt henvendelsen til den danske regering, herunder et forslag om, at Istanbul bliver vært for en storstilet forsoningskonference mellem øst og vest.

Ikke overraskende synes Nuri Ünlü godt om, at EU's østrigske formandsskab netop har bedt Tyrkiets udenrigsminister Abdullah Gül fremlægge en plan for, hvad der kan gøres for at bilægge striden om Muhammed-tegningerne. Planen skal præsenteres for EU's ministerråd den 11. marts.

"Det er en suveræn idé at få Tyrkiet til at mægle. Tyrkiet opfattes som en storebror i den islamiske verden, og derfor er jeg overbevist om, at der vil blive lyttet til Ankara i denne sag," siger han.

Også det socialdemokratiske folketingsmedlem Hüseyin Arac har for nylig foreslået den danske statsminister at lade Tyrkiet spille en hovedrolle.

"Vi bliver nødt til at gøre vores yderste for at rette op på det dårlige image, Danmark har fået," siger han.

I Ankara bekræfter den danske ambassadør Christian Hoppe, at den tyrkiske regering er parat til at hjælpe Danmark. Men at opgaven ikke bliver let.

Svær balance

"Det er en svær balancegang for den tyrkiske regering," siger Christian Hoppe.

"På den ene side forventer EU, at Tyrkiet står sammen med den klub, man gerne vil være medlem af, når det drejer sig om helt fundamentale værdier såsom ytringsfrihed," siger han, men peger samtidig på, at det regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti AKP har stærke islamistiske rødder, som ministerpræsident Erdogan og udenrigsminister Gül er nødt til at tage hensyn til.

"Tyrkiet er enig med os i, at ytringsfrihed er en grundliggende del af fundamentet for et demokratisk samfund men de skæver selvfølgelig også til det faktum, at regeringens kernevælgere har følt sig meget stødt over Jyllands-Postens tegninger," siger Christian Hoppe.

Hvordan Tyrkiet konkret vil gribe mæglerrollen an her og nu, ønsker den danske ambassadør ikke at spå om, men han peger på, at det vil være oplagt, at Tyrkiet kommer med en række overordnede politiske erklæringer og venskabelige udtalelser, samt at den tyrkiske regering tager initiativ til seminarer, konferencer og kulturudvekslinger, der kan øge den mellemfolkelige respekt og forståelse.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den tyrkiske ambassadør i Danmark eller fra den tyrkiske regering.

Tidligere artikler kan læses på:

http://tema.information.dk/muhammed

Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her