Læsetid: 2 min.

Tyrkiet i strid med tegnere

Den tyrkiske udenrigsminister vil optræde som mægler mellem Vesten og den muslimske verden i sagen om de danske tegninger. Hans regering har kørt en stribe retssager mod tyrkiske satiretegnere
11. marts 2006

BRUXELLES - Ytringsfriheden er garanteret fuldt ud i Tyrkiet, siger den tyrkiske udenrigsminister, Abdullah Gül, til den østrigske tv-station ORF. Hverken intellektuelle eller politikere er fængslet på grund af ytringsfriheden, fortsætter Gül.

Der er særlig opmærksomhed på udenrigsminister Gül i disse dage. Han er - som sædvanligt for ministre fra EU's ansøgerlande - med til EU's udenrigsministermøde, der holdes i Salzburg i Østrig. Som noget særligt har det østrigske EU-formandsland bedt ham om at holde et oplæg om, hvordan Vesten og den muslimske verden kan forsones efter de omstridte danske Muhammed-tegninger.

Men Tyrkiet har selv sine tegningesager. Det viser en notits fra det danske udenrigsministerium fra efteråret, som Information har fået aktindsigt i:

"Særligt premierminister Erdogan har gjort sig bemærket de seneste måneder med anlæggelse af retssager mod karrikaturtegnere," hedder det i notitsen fra september.

Forviklet i retorik

En karrikaturtegner havde tegnet premierminister Tayyip Erdogan som en kat, der var viklet ind i tråde - et billede på, at premierministeren var blevet viklet ind i sin egen retorik. Erdogan anlagde civil retssag mod tegneren og fik tilkendt godt 22.000 kroner, ifølge udenrigsministeriets oplysninger. Samme tegning blev bragt i en lokalavis, også her blev der anlagt sag, men dommeren afviste.

"Politikere skal tage kritik, ligesom de tager applaus," sagde dommeren ved den lokale domstol ifølge avisen Süddeutsche Zeitung.

"En premierminister, som selv har afsonet hæftestraf på grund af et digt, skal vise mere tolerance over for kritik," var den lokale dommers kommentar.

Men ifølge udenrigsministeriets notits gav Erdogan ikke op. I sagen mod en anden tegner blev han tilkendt godt 45.000 kroner i erstatning. Og da otte tegnere som følge af kattesagen i solidaritet tegnede premierministeren som elefant, giraf, abe, kamel, frø, slange, okse og and, anlagde han også sag mod de otte med kravet om i alt over 200.000 kroner i erstatning. Men denne sag blev ifølge det satiriske blad Penguen afvist af domstolen.

"Desværre har nogle regeringsmedlemmer været lidt uforstående over for humor, og der har været flere sager. Men i det store hele gør de deres arbejde, og vi gør vores," er kommentaren fra Penguens redaktion.

Det er heller ikke første gang, at Erdogan har krævet erstatning for tegninger. Allerede i 2004 blev avisen Günlük Evrensel dømt for at have bragt en tegning af Erdogan som hest, der blev reddet af en rådgiver til premierministeren. Også her skulle tegneren betale erstatning, men afgørelsen blev i slutningen af december omstødt af en højere domstol, oplyser ABC News.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her