Læsetid: 2 min.

Tyrkisk ambassadør fastholder kritik trods politisk storm

Den tyrkiske ambassadør i Danmark fastholder sin skarpe kritik af Jyllands-Postens Muhammed- tegninger. Tyrkiet begår politisk selvmord i forhold til et EU-medlemskab, mener formanden for Europabevægelsen
28. oktober 2005

Den tyrkiske ambassadør tager nu bladet fra munden, efter at være kommet ud i et politisk stormvejr for at have underskrevet et omstridt brev som protest mod Jyllands-Postens tegninger af profeten Muhammed. Ambassadør Fügen Ok understreger over for Information, at hun står fast på indholdet i protestskrivelsen, der er underskrevet af 11 muslimske ambassadører i Danmark. I brevet opfordrer de muslimske ambassadører statsministeren til at "gå i rette med de ansvarlige" og "tage de nødvendige skridt" over for presse, der nedgør islam under dække af ytringsfriheden.

"Det handler jo om værdier, som 1,5 milliarder mennesker over hele verden deler. Alle de mennesker er enige om ikke at tegne Muhammed. Og selv om loven giver dig ret til at tegne Muhammed, så siger loven ikke, at du skal gøre det," siger Fügen Ok.

Anders Fogh Rasmussen har imidlertid afvist at skride ind over for medier, der nedgør islam. Han har i stedet opfordret de 11 ambassadører til at gå rettens vej, hvis de føler sig forulempede. Og det er en udmelding, der skuffer den tyrkiske ambassadør.

"Som politisk leder af Danmark er hans holdning vigtig. Denne form for provokation har ikke dialogen i sig. Hvordan etablerer man en dialog, når man ydmyger et andet lands værdier," siger Fügen Ok.

Hun afviser imidlertid, at brevet skal forstås som en direkte opfordring til at gribe ind over for Jyllands-Posten.

"Vi er ikke dumme, og vi ved godt, at statsministeren ikke kan blande sig i det," siger ambassadøren og tilføjer: "Det handler ikke om at lukke aviser, men om at fremlægge sine synspunkter om sagen og opfordre til dialog."

Ikke moden til EU

Formand for Europabevægelsen og forfatter til bogen Tyrkiet - på vej gennem EUs nåleøje Erik Boel forstår ikke, hvorfor den tyrkiske ambassadør fastholder sin kritik af Jyllands-Posten.

"Ambassadøren burde vide, at Anders Fogh ikke har noget med Muhammed-tegningerne at gøre. Det har Jyllands-Posten, og de skal jo ikke cleare med statsministeren, før de trykker noget," siger Erik Boel.

Han mener, at sagen er et klart udtryk for, at Tyrkiet stadig ikke er modent til et EU-medlemskab: "Det er et spøjst selskab Tyrkiet er kommet med i, når nogle af de andre underskrivere er lande som Iran og Syrien. Tyrkiet burde have spurgt sig selv: Er det her et selskab, vi gerne ser os i, når vi forsøger at fremstå moderne og vestlige" siger Erik Boel.

Duellen side 34-35

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her