Læsetid: 2 min.

Tyrkisk tvivl om EUefter fransk nej

Vi er på vej ind i EU, mens Europa er på vej til at falde fra hinanden, mener tyrkisk iagttager
1. juni 2005

TEL AVIV - Det franske nej til EU-forfatningen opfattes i den tyrkiske offentlighed som tegn på, at man nu er mindre velkommen i det europæiske fællesskab. Mens finansmarkederne i Ankara og Istanbul ikke reagerede mærkbart på folkeafstemningsresultatet og den tyrkiske regering var hurtigt ude med forsikringer om, at forhandlingerne om tyrkisk medlemskab vil blive indledt som planlagt den 3. oktober, har den folkelige reaktion været udpræget negativ.

"At dette franske nej blev resultatet, efter at et tyrkisk medlemskab har haft en så fremtrædende rolle i debatten, ser de fleste tyrkere som et klart tegn på, at den europæiske folkestemning ikke er klar til at acceptere Tyrkiet som partner," siger professor Cagri Erhan fra Ankara University til Information.

Mindre støtte

"Formelt er der intet i vejen for, at forhandlingerne går i gang og 10-15 år senere fører til tyrkisk medlemskab, men selve processen vil nu have et helt andet udgangspunkt, ikke mindst set fra Ankara."

Den britiske udenrigsminister Jack Straw, der overtager formandskabet i EU den 1. juli, ringede kort efter afstemningsresultatet til sin tyrkiske kollega, Abdullah Gul og forsikrede denne, at forhandlingerne vil begynde som planlagt.

Men dette har ifølge professor Erhan kun gjort ondt værre, idet den tyrkiske befolkning nu ser sig sat i rollen som kastebold i et nationalistisk europæisk magtspil.

"Der er meget kraftige nationalistiske undertoner i det franske resultat, ligesom Straws forsikringer ses som en del af det traditionelle britisk-franske modsætningsforhold i EU," siger han.

EU i opløsning

"Dette vil meget hurtigt sætte sig som stærkt faldende tyrkisk interesse for EU-medlemskabet, og det betyder, at den tyrkiske regering vil have langt vanskeligere ved at skaffe folkeligt mandat til de reformer, EU stiller som betingelse for optagelse. Man vil med andre ord sige, at man ikke er synderligt interesserede i at være medlem af en klub, hvor man ikke er velkommen, med mindre der er nogle meget åbenlyse fordele."

Den tyrkiske kommentator Selcuk Gultasli finder det interessant, at optagelsesforhandlingerne først begynder nu 46 år efter, at Tyrkiet første gang ansøgte om medlemskab af, hvad dengang var EEC - det europæiske fællesmarked.

Han ser dette som udtryk for en klar forhaling fra europæisk side, som det franske resultat viser vil fortsætte.

"Forhandlingerne forventes at vare mellem 10 og 15 år, og det franske folk holde en ny folkeafstemning om Tyrkiets medlemskab ved processens afslutning. Hvis de ønsker det, kan de måske sige nej til Tyrkiet," skriver han i Istanbul-dagbladet Zaman.

En anden kommentator mener i virkeligheden ikke Tyrkiet har ret meget at gøre i et Europa, der "ligner en gammel boligblok, hvor sure, gamle mennesker bor".

"Vi er på vej ind, men Europa er på vej til at falde fra hinanden," skriver Nevval Sevindi, også i dagbladet Zaman, hvor hun forudser, at de samlende institutioner vil falde fra hinanden over for nationalistiske særinteresser.

Set herfra er det tyrkiske synspunkt, at der vil opstå et centraliseret EU bestående af en økonomisk stærk kerne, og ved siden af et perifert EU, bestående af nationer, der kører med på anden klasse.

Her mener hun, europæerne vil placere Tyrkiet, og den udvikling vil en voksende del af den tyrkiske befolkning nu få øjnene op for.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her