Læsetid: 2 min.

Tysk forståelse for Putins hårde kritik af USA

Bølgerne har stadig ikke lagt sig efter den russiske præsidents nylige udfald mod USA, men i Tyskland udviser flere politikere forsigtig forståelse for Putin
17. februar 2007

Den Kolde Krig er pludselig på alles læber igen. Knap en uge efter at Ruslands præsident, Vladimir Putin, med sin hårdføre kritik af USA's enerådige kurs vakte international opsigt på den årlige sikkerhedskonference i München, har blæsten stadig ikke lagt sig.

Flere af tysk politiks veteraner har dog de seneste dage prøvet at nedtone postyret ved at minde om, at sikkerhedskonferencen traditionen tro er et sted, hvor fremtrædende politikere og militærfolk fra hele verden fører åbne og frie diskussioner.

Og ifølge den tidligere udenrigsminister Hans-Dietrich Genscher er Putins kritik langtfra overraskende.

"Det har længe ligget i luften. Han har blot udnyttet det tilbudte podium til at sige det klart og offentligt. Det taler for den nye amerikanske forsvarsministers realitetssans, at han har hilst denne åbenhed velkommen, skriver Genscher i den tyske udgave af Vanity Fair.

Genscher: Ingen ny kold krig

Det liberale parti FDP's nestor, der var udenrigsminister fra 1974 til 1990, afviser al snak om en ny kold krig og fastslår, at der ikke behøver herske enighed om alt, hvad der bliver sagt åbent.

"Det kan betale sig at nærlæse Putins tale og hæfte sig ved dens kerne, som sigter mod ligeberettiget global medvirken," skriver Genscher.

Ugeavisen Die Zeit noterer også, at Vesten og Moskva har masser af fælles interesser, og at striden i dag kun handler om, hvordan samarbejdet skal se ud modsat under Den Kolde Krig, hvor den slags slet ikke var på tale.

Hele 68 procent af tyskerne er dog ifølge en Emnid-rundspørge for tv-stationen N24 enig med Putin i, at USA prøver at påtvinge verden dets vilje med en uacceptabel stormagtspolitik, som truer verdensfreden.

"Putin har givet udtryk for sin ophobede vrede og uden for protokol sagt det, som nogle vestlige regeringer tænker uden at sige det. Det kan jo ikke benægtes, at USA overtræder internationale aftaler. Før Irakkrigen gik de bag om FN's ryg, og i dag går de efter at få nye raketforsvar og atomvåben uden at være udfordret," siger socialdemokraten Egon Bahr til avisen Stuttgarter Nachrichten. Bahr var i starten af 1970'erne med til at formulere den vesttyske forsoningspolitik over for Østblokken.

Den konservative tyske forsvarsminister, Franz Josef Jung, mener til gengæld, at Putins tale var 'hård kost' og ikke 'fair over for vores amerikanske venner'.

Men ligesom flere andre tyske politikere udtrykker han forståelse for de russiske bekymringer for USA's planer om at oprette et nyt raketforsvar i Tjekkiet og Polen. Derfor bør NATO ifølge Jung nu indlede den dialog med Rusland, som Putin har krævet.

"Man kan jo mærke, at russerne føler, at dette raketsystem er en trussel mod Rusland. Og den slags bekymringer skal vi i NATO sørge for bliver aflivet," sagde Jung tidligere på ugen på et møde med udenlandske journalister i Berlin.

Her understregede han, at NATO-Rusland-rådet skal inkluderes i drøftelserne om raketforsvaret for at rydde russernes bekymringer af vejen.

"Vi har brug for dette partnerskab for vores egen sikkerheds skyld," sagde Jung.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her