Læsetid: 2 min.

Tysk politi er på sporet af tog-terrorist nr. to

Tysk politi har udpeget efterlyst terrorist, der sammen med en fængslet libaneser stod bag mislykket angreb på regionaltog. Mandens bopæl blev i går ransaget
23. august 2006

BERLIN - Tysk politi var i går på sporet af en efterlyst terrorist, som sammen med en varetægtsfængslet libaneser skal have prøvet at sprænge to regionaltog i luften for tre uger siden. Rigsadvokat Monika Harms bekræftede sent i går eftermiddag, at politiet har identificeret den efterlyste, som fortsat er på flugt.

Ifølge tyske medier drejer det sig om en 20-årig mand med libanesiske rødder, der skal være flygtet til udlandet. Et stort politiopbud ransagede i går eftermiddag mandens lejlighed i Köln, men Harms dementerede rapporter om, at betjente allerede i nattens løb forgæves var mødt op for at anholde ham.

I Kiel, hvor den første terrormistænkte lørdag blev anholdt, bekræftede Slesvig-Holstens indenrigsministerium, at en nabo til den anholdte var ved at blive afhørt.

Samtidig fandt der ligeledes politiaktioner sted i Mülheim og Oberhausen, hvor en terrormistænkt blev anholdt. Politiet er nemlig overbevist om, at de to libanesere ikke handlede på egen hånd.

De to mænd blev fredag efterlyst for at have placeret bombekufferter i to tyske regionaltog den 31. juli. Ifølge politiet slap Tyskland kun for det største terrorangreb i nyere tid, fordi tekniske fejl forhindrede bomberne i at eksploderede.

På vej til Danmark

Forbundskansler Angela Merkel kaldte det en stor sejr i kampen mod terrorisme, at den 21-årige libaneser allerede lørdag blev anholdt, da han prøvede at flygte til Danmark.

Den unge elektronikstuderende blev søndag varetægtsfængslet. Rigsadvokat Harms er overbevist om at have fået fat i den rette, da hans fingeraftryk og dna-spor blev fundet på bombekufferterne, som 31. juli blev efterladt i regionaltogene på vej til Hamm og Koblenz.

Forbundskriminalpolitiets chef, Jörg Ziercke, sagde mandag aften, at han var optimistisk med henblik på at få anholdt den anden mistænkte terrorist. Ligesom indenrigsminister Wolfgang Schäuble advarede han dog om, at nye terrorangreb kan være under opsejling.

"Så længe han ikke er anholdt, er faren fortsat til stede. Vi kan ikke vurdere, om han stadig pønser på anslagsplaner," sagde Ziercke til tv-stationen ZDF.

Ifølge sensationsavisen Bild tilhører de to mænd et islamistisk netværk fra Nordrhein-Westfalen - den vesttyske delstat, hvor de to bombemænd blev filmet af overvågningskameraer, da de på hovedbanegården i Köln placerede bombekufferterne i regionaltogene.

Flere medier rapporterede desuden, at den anholdte libanesers familie har kontakter til den Israel-fjendske gruppe Hizb-ut-Tahrir, der er forbudt i Tyskland, men fortsat er aktiv i Danmark.

Sikkerhedskilder sagde i går til tv-stationen ARD, at det kan være familien, der lokkede den 21-årige til at blive terrorist. Åbenbart blev hans ældre bror for et par uger siden dræbt ved et israelsk luftangreb. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her