Læsetid: 2 min.

Tysk politi prøver at optrævle terrorcelle

Tysk politi leder efter flere terrorister bag mislykket anslag på regionaltog. Yderligere en mand er nu anholdt i Konstanz, mens en anden afhøres i Libanon.
26. august 2006

Yderligere en terrormistænkt mand, der skal have været involveret i de mislykkede bombeanslag mod to tyske regionaltog i slutningen af juli, blev i går anholdt i Tyskland, mens en 24-årig libaneser blev afhørt som vidne af de libanesiske myndigheder.

På trods af at amatøragtige, tekniske fejl ved kuffertbomberne forhindrede det største terrorangreb i Tyskland i nyere tid, er politiet overbevist om, at de to varetægtsfængslede libanesere er medlemmer af en terrorcelle og næppe handlede på egen hånd.

"Vi går ud fra, at der er tale om en terrorgruppe, som opererer her i Tyskland," sagde forbundskriminalpolitiets chef, Jörg Ziercke, der ikke vil bekræfte medierapporter om, at yderligere syv mænd skal være i politiets søgelys. Selv om de to hovedmistænkte i terrorsagen nu er bag lås og slå i henholdsvis Berlin og Beirut, fortsætter politiet med at lede efter deres mulige medsammensvorne.

I de tidlige morgentimer blev der gennemført razziaer på to kollegier i den sydtyske by Konstanz, hvor en mand blev anholdt, mistænkt for medlemskab af en terrororganisation.

Den anholdte skal være en bekendt af den 21-årige libanesiske studerende Youssef Muhammed, der sidste lørdag som den første i terrorsagen blev anholdt i Kiel og nu sidder varetægtsfængslet i Berlin.

Og dagen efter, at den anden hovedmistænkte, den 20-årige Jihad Hamad, overgav sig til myndighederne i sit hjemland Libanon, hentede det libanesiske politi en 24-årig mand for at afhøre ham som vidne. Den libanesiske indenrigsminister, Ahmed Fatfat, dementerer dog rapporter om, at manden er anholdt. Den 24-årige skal være i familie med Youssef Muhammed og blev ifølge libanesiske sikkerhedskilder afhørt efter et tip fra Jihad Hamad, der åbenbart er begyndt at tale ved forhørene.

"Jeg er en uskyldig mand. Jeg er ikke bange," sagde han angiveligt, da han torsdag overgav sig i havnebyen Tripoli.

Tyske statsadvokater deltog fredag i Beirut i afhøringen af Jihad Hamad, som nu anses for at være hjernen bag de kuldsejlede terrorplaner. Det var fredag uvist, om Libanon vil udlevere ham til Tyskland.

De to varetægtsfængslede libanesere blev filmet af overvågningskameraer på Kölns hovedbanegård, da de den 31. juli placerede to kufferter med hjemmelavede bomber i regionaltogene på vej til Hamm og Koblenz. Men selv om politiet fandt deres dna-spor på kuffertbomberne, mener begge deres familier, at de er uskyldige.

Den 20-åriges far sagde ifølge Reuters, at hans søn hverken er ekstremist eller havde kontakter til organisationen Hizb ut-Tahrir.

Terroreksperter har da også sået tvivl om politiets teori om en terrorcelle. For en terrorist i et netværk ville næppe overgive sig.ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her