Læsetid: 2 min.

Tysk terror i Afghanistan, siger Lafontaine

Den tidligere SPD-formand og nu Venstrepartiets fraktionsformand i Forbundsdagen anklager den tyske hær for terror i Afghanistan
22. maj 2007

Talkshowet var det legendariske Sabine Christiansen på statskanalen ARD og emnet: Forbundshæren ud af Afghanistan? Lørdag havde tre tyske soldater mistet livet, og fire var såret efter et selvmordsattentat på en tysk enhed i Kundus i det nordlige Afghanistan.

"Vi er selv indblandet i terroristiske aktiviteter," sagde Lafontaine. Han begrundede sin anklage med, at Tyskland har sendt seks Tornado-opklaringsjagerfly til Afghanistan. Lafontaine definerede terror som den lovstridige anvendelse af vold.

"Når man bruger denne definition, er Bush og Blair og andre terrorister, fordi de i et stort omfang har anvendt vold i Irak, og hundredetusinder er omkommet. Det samme gælder for Afghanistan, hvor de amerikanske tropper og deres allierede fortsat krænker Genève-konventionen," sagde Lafontaine.

Han mente ikke, at terror bør bekæmpes med terror, og derfor "skal vi nu holde op med det og det omgående."

Forsvarsminister Franz Josef Jung (CDU), der deltog i programmet, reagerede prompte og oprørt på Lafontaines udtalelser. Han kaldte dem "absurde" og "ansvarløse i betragtning af, hvad soldaterne dér gør." Ministeren så soldaternes indsats i Afghanistan som vigtig i forhold til landets genopbyggelse.

Heller ikke hos sin tidligere partifælle Niels Annen (SPD), der deltog i programmet, hentede Lafontaine støtte. Annen krævede, at Forbundsdagen fører en åben debat om resultaterne af den tyske hærs deltagelse i anti-terror-indsatsen Enduring Freedom, som han selv "berettiget tvivler på". Alligevel kaldte også han Lafontaines holdning for absurd. Jürgen Trittin, stedfortrædende formand for De Grønnes fraktion, var kritisk over for USA's militære operationer, som han mener bringer den internationale styrke ISAF's succes i Afghanistan i fare. Trittin var dog imod at sende den tyske hær hjem fra Afghanistan, da en hjemsendelse af tropperne ikke vil gøre en ende på krigen.

Stiller op til Vensterpartiets ledelse

Samme dag, som Oskar Lafontaine optrådte hos Sabine Christiansen, offentliggjorde han sit ønske om at blive den ene af det nydannede Venstrepartis to ledere, når en sådan skal vælges på partiets stiftelseskonference i midten af juni. Efter urafstemning i de to venstrefløjspartier, det lille vesttyske WASG og Venstrepartiet, der udspringer af PDS, det østtyske enhedsparti SED's efterfølgerparti, er vejen banet for den egentlige dannelse af Venstrepartiet. Lafontaine skal lede partiet sammen med Venstrepartiet/PDS's hidtidige leder Lothar Bisky. Hans valg regnes for sikkert.

Egentlig gik de to partier allerede sammen i juli 2005, og ved Forbundsdagsvalget to måneder efter fik Venstrepartiet 54 mandater. Samarbejdet har dog hele tiden knaget i fugerne, da en lille flok trotzkister fra Berlins WASG ikke vil opsluges af den postkommunistiske partikonstruktion.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her